Обикновено когато ограничаваме приема на захар и искаме да отслабнем или просто да се храним по-здравословно, намаляваме само количествата, които приемаме като добавка към чай или кафе или се опитваме да ограничим най-сладките храни. Истината обаче е, че захарта е скрита в много храни и то в изключително големи количества. Кои са те и как да ограничим приема на тази сладка бяла отрова?
Да, глюкозата е изключително важна за правилното функциониране на мозъка. Всички сме имали състояния на замъгления на погледа, спад в кръвното, виене на свят и невъзможност за концентрация, които бързо преминават след консумация на нещо сладко. Достатъчно количество глюкоза съвсем спокойно можем да си набавим чрез разнообразно и редовно хранене. Защото скорбялата, съдържаща се в хляба и зеленчуците, лактозата от млякото и фруктозата от плодовете ни осигуряват нормалното количество глюкоза от 130 гр. на ден, за да функционира мозъкът нормално .
Свободни захари и свободни радикали ние приемаме винаги, когато консумираме храни, съдържащи захар. Допустимият им енергиен прием на ден е 50 гр. или 200 ккал. за човек, чиито енергийни нужди на ден изискват 2000 ккал. Повечето жени обаче, които често се изкушават от сладко, имат енергийни нужди не повече от 1500 – 1600 ккал. на ден при условие, че не работят тежка физическа работа. В такъв случай захарите трябва да се ограничат до 40 гр. дневно.
В страни като Великобритания здравните организации залагат на още по-занижени и строги здравословни норми на количеството приемана захар, за да бъде ограничено ширещото се затлъстяване. Там се препоръчва прием на свободни захари в количество от 5% от дневния енергиен прием, което в цифри означава: 2000 ккал. на ден – 25 гр. захар, 1500 ккал. на ден – 18,75 гр. захар.
Захарта и нейните производни – фруктозните и декстрозните сиропи се добавят масово в индустриално приготвените храни не само в сладките такива и не само за овкусяване, но и за оцветяване. Захар се съдържа в:
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: