Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Кафява захар – ползи и произход

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 4325 прегледа на този пост

Съдържание на Кафява захар – ползи и произход


Идеята за природосъобразен начин на живот набира все повече популярност напоследък. Темата за здравословно хранене е основен компонент на концепцията за живот в синхрон с природата. Ето защо все по-голям брой хора започват да търсят по-полезни алтернативи на общоприетите продукти, част от ежедневното ни меню.

Кафявата захар е най-добрият заместител на бялата захар.Кафявата захар е един такъв продукт. Много от нас искат да избегнат вредите от бялата захар, както и негативното влияние на изкуствените подсладители върху организма, затова се обръщат към кафявата захар, която е един добър заместител. Но дали наистина тя толкова полезна и как да се спрем на наистина качествен продукт?

Производствена технология на захарта

Захарта е продукт, който не съществува в чист вид в природата. Натуралните храни, каквито са плодовете, известни с високо съдържание на захари, са богати също на фибри и витамини. Най-често захарта, която можем да си купим от магазина, е добита от тръстика или цвекло, като при процеса на извличане на захарите от растенията се получава концентриран екстракт от захароза, в който тези така полезни елементи от състава на естествените природно сладки продукти не присъстват. 

Що се отнася конкретно до добиването на кафявата захар, тя се получава по време на производствения процес на бялата захар, като за специфичните аромат и цвят е отговорна меласата. Това вещество представлява остатъчен продукт, получен при добива на бяла тръстикова захар, и се среща в три отделни вида: светла, тъмна и т.нар. blackstrap меласа. Последният вид меласа се получава при третата и последна преработка на захарта, затова се отличава с най-ниско съдържание на захар, но по-високо съдържание на полезни витамини, минерали и желязо. Затова Ви съветваме да следите да купувате кафява захар, за чието производство е използвана blackstrap меласа. Тя е леко по-горчива като вкус, но все пак искаме заместител на захарта, нали?

Кафявата захар е по-полезна за човешкия организъм

Предимства на кафявата захар:

  • Произвежда се по много по-щадящ начин – така успява да запази част от полезните минерали на тръстиката или цвеклото.
  • По-ароматна е – отново поради по-мекото рафиниране, този тип захар запазва в по-голяма степен аромата на растенията и има лек карамелен мирис.
  • По-вкусна е – истината е, че при производствения процес кафявата захар запазва леки карамелени нотки, които я правят по-вкусна от обикновената захар.
  • Притежава по-фина текстура – тъй като тръстиковата кафява захар обикновено се произвежда от първичната преработка на тръстиковия сок, тя се характеризира с по-ситни кристали.
  • Има по-малко химикали – производителите са категорични, че при производството на кафявата захар се използват много по-малко агресивни химикали, което я прави по-полезна и изчистена като състав.
  • Съдържа повече полезни за организма захари – хранителната стойност на кафявата захар показва, че тя съдържа повече полезни съставки и полезни за организма ни захари.
  • По-нискокалорична е в сравнение с бялата захар. Кафявата е с около 7-10% по-нискокалорична, което я прави подходящ заместител при борбата с килограмите.

Кафява захар – хранителен състав за 100 гр.

Ккал – 380
Въглехидрати – 98.1гр
Мазнини – 0гр
Протеини – 0.1гр
Минерални соли – 740мг
Фосфор – 3,9мг
Калций – 85мг
Магнезий – 23мг
Калий – 100мг
Желязо – 1.3мг
Натрий – 28мг
Селен – 1.2мг
Вода – 1.3гр
Пепел – 0.5гр

Вече знаете, че има и качествени, та дори и по-вкусни, заместители на бялата захар, която определено се е превърнала в част от всяко домакинство.

Кафява захар – ползи и произход Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™