Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Топ продукти за Ново ! Промоции

Здравословно и разнообразно хранене при децата

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 2255 прегледа на този пост

Навиците за правилно и балансирано хранене започват в най-ранна детска възраст, затова е добре да формирате такива задължително в детето си. Така то ще расте здраво, а и за в бъдеще ще има вече формирани навици за умерено и правилно хранене, което е неотменна част от здравословния начин на живот. Разбира се, най-добрият начин да научим детето е с личен пример. Много експерти по хранене съветват през последните години родителите да се замислят и за своето хранене, когато малките наследници се появят в живота им.

Съвети за хранене при децата:Здравословното хранене се формира от ранна възраст.

  • Добре е малките да сядат с родителите си на масата и да се хранят заедно с едни и същи храни
  • Трябва да има избор, но той да бъде и контролиран
  • Предлагането на алтернатива, ако детето откаже дадена храна, може да доведе до проблеми с апетита и храненето
  • Трябва да се обръща внимание на това детето да не бъде злоядо или с наднормено тегло. Тези състояния водят доказано до по-слаби резултати в училище, по-трудно се адаптират при нови условия, имат проблеми с концентрацията.
  • Детското меню трябва да е балансирано и разнообразно, то трябва да осигурява достатъчно енергия и всички хранителни вещества в необходимите количества.
  • Отказът от хранителни групи, веганството и вегетарианството не са препоръчителни в детска възраст.

Основни хранителни групи и детското меню:

Млечни храни

Пресните храни са най-полезни за децата.

Млечните продукти, разбира се, са много важни за децата. Такива продукти са: прясно мляко, сирене, кисело мляко, млечни десерти и са изключително полезни, източници са на протеини, минерали, витамини, полезни мазнини. Тази хранителна група трябва да присъства в детското меню 2 до 3 пъти на ден.

Месни продукти

Здравословните видове месо и риба са изключително важни и полезни. Месните продукти са източник на важните хранителни вещества: протеини, мазнини, фосфор, желязо, омега-3 мастни киселини, витамин В12. Оптималният вариант на прием на тази хранителна група за децата е: 3 порции здравословни меса; 4 порции риба; 4 порции яйца седмично.

Въглехидрати

Полезните за децата въглехидрати се съдържат в: зърнени и бобови култури – ориз, боб, картофи, лимец. Макар че въглехидратите са най-спорната хранителна група, тя е от изключителна важност за балансираното хранене и здравето. Важно е обаче, особено при деца, да се избягват бързите въглехидрати. Здравословните такива са източник на фибри, витамини, минерали и са много необходими за децата, които се нуждаят от голямо количество енергия в периода на израстване. Затова и здравословните въглехидрати трябва да присъстват ежедневно в детското меню.

Сурови храни: зеленчуци и плодове

Една от най-полезните хранителни групи през целия живот е тази на пресните продукти. Децата, разбира се, се нуждаят също от възможно по-големи количества. Причината е, че пресните плодове и зеленчуци са източник на витамини, минерали, пектин, фибри, антиоксиданти. Децата се нуждаят от поне 2-4 порции на ден.

Мазнини

Ненаситените мазнини са полезни и необходими за организма. Те са източник на енергия, а по време на растежа тялото се нуждае от много енергия. Около 60 гр. зехтин на ден или друг вид здравословна мазнина са оптималният вариант за прием при децата. Важно е да се избягват: хидрогенирани мазнини и пакетирани захарни изделия особено много в детското меню – те причиняват необратими щети в организма и развалят навиците за здравословно хранене за цял живот.

Здравословно и разнообразно хранене при децата Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™