Нисковъглехидратната диета е популярен начин за отслабване. За много хора обаче това е трудно постижим начин на хранене, тъй като въглехидратите са една от любимите храни на мнозина. В последно време обаче популярност именно по тези причини придобива диетата или по-скоро начинът на живот, който включва консумация на различни количества въглехидрати всеки ден. Този начин на хранене включва ден с намалена консумация на въглехидрати, ден без въглехидрати и ден с по-голямо количество въглехидрати.
Ползи на този тип режим
Различното количество въглехидрати всеки ден има много повече ползи от спазването на безвъглехидратна диета. Освен това има дни, по време на които могат да се похапват и храни, съдържащи голямо количество въглехидрати, което улеснява този начин на хранене и пристъпите на внезапен глад за въглехидрати. Този режим е много подходящ за поддържане на форма и за задържане на вече постигната такава, както и когато искате да свалите 5-8 трудни за сваляне килограми.
Видове дни по време на режима:
Ден, в който не се консумират въглехидрати
В този ден са позволени:
- зеленчуци като аспержи, броколи, лук, чесън, чушки, зеленолистни, гъби.
- протеини като месо, риба, бобови храни, млечни, яйца
- мазнини като авокадо, маслини, зехтин, кокосово масло
- забранени са: картофи, ориз, овесени ядки, мюсли
По този начин ще консумирате само около 25 гр. въглехидрати от приетите зеленчуци, които се числят към бавните и по-полезни въглехидрати.
Ден със занижена консумация на въглехидрати
Тук целта е да поддържаме нивото на прием на въглехидрати под 75 гр. дневно. Какво е позволено?
- Зеленчуци без картофи
- Чистите източници на сложни въглехидрати в този ден са позволени: кафяв ориз, сладки картофи, овесени ядки, плодове
- Разпределете порциите от този тип въглехидрати на две – например една порция картофи или ориз и една отделна порция от разнообразни плодове на ден като една вкусна плодова салата
- Препоръчително е порцията с картофи или ориз да бъде след тренировка
Ден с нормална консумация на въглехидрати:
Нормалният прием на въглехидрати се определя както от теглото Ви, от пола Ви и общата Ви активност за деня – дали се движите много, дали тренирате активно. Жените се нуждаят от 150-200 грама дневно въглехидрати, отчитайки тези фактори, а мъжете могат да достигнат и до 300 грама.
Добре е да си набавяте всички въглехидрати от така наречените бавни такива: източници са картофите, кафевият ориз, пълнозърнестото брашно. Разбира се, всеки има нужда от изкушение понякога, затова ако сте сред феновете на сладкото, позволете си го по време на този ден.
Запомнете обаче, че това не е ден на пълни изкушения, а напротив – начин организмът да си набави нужните въглехидрати, без те да се натрупват под формата на мазнини.
Последователност на дните
Най-добрата последователност на тези три дни по време на седмицата е следната:
- Ден без въглехидратна консумация
- Ден със занижена консумация на въглехидрати
- Ден с нормална въглехидратна консумация
- Ден без въглехидратна консумация
- Ден без въглехидратна консумация
- Ден със занижена консумация на въглехидрати
- Ден с нормална въглехидратна консумация
Разбира се, първите два дни може да напаснете според графика Ви, за да свикнете, тоест да започнете от почивните Ви дни.
Ползи на режима:
Този вид хранене е повече хормонална стратегия, отколкото такава за броене на калории. Лишаването от въглехидрати, след като сме консумирали нормално количество от тези вещества, е важно, тъй като по този начин възможността те да се складират като мазнини намалява до минимум.
Освен това този тип хранене е достатъчно задоволителен и енергиен дефицит няма да бъде изпитан (както може да се случи при пълно лишаване от въглехидрати).
Кои хормони се повлияват при режима?
Всъщност хормоните са тези, които ни карат да се чувстваме гладни, да напълняваме и да се чувстваме нещастни и депресирани. С този тип хранене ще ги поддържаме максимално ефективни и контролирани.
Инсулин
Инсулин е едновременно хормонът, който съхранява мазнини, както и хормонът, който натрупва мускулна маса. Когато консумираме въглехидрати, инсулин се отделя в кръвообращението, за да се включи в метаболизма на тези вещества. Това е хормонът, който съхранява въглехидратите в черния дроб, за да се използват като енергия на по-късен етап, или в мускулите също за енергия. Когато тези депа за съхранение са пълни и енергията не е изразходена, то въглехидратите започват да се съхраняват като мастни натрупвания.
Затова е важно да консумираме достатъчно, но не прекалено количество въглехидрати, за да имаме енергия и да не ги натрупваме под формата на мазнини. Предложният режим манипулира по много добър начин отделянето на инсулин, така че той да подкрепя повече мускулите, а не да натрупва приетите въглехидрати под формата на мазнини.
Лептин
Лептин се произвежда предимно от мастните клетки и е отговорен за глада и общото задоволство. Когато за дълъг период от време приемаме завишени количества въглехидрати, лептин започва да се отделя в по-голяма степен. Това е и причината да се чувстваме все по-гладни, макар и да приемаме много големи количества калории.
Когато постоянно приемаме много въглехидрати и много килокалории, нивата на лептин в организма са постоянно високи. Това води до така наречената лептинова резистентност, когато хипоталамусът не дава знак на организма да забърза метаболизма при високи нива на лептин в кръвта, както при нормални обстоятелства трябва да се случи.
Разбира се, и много ниските нива на лептин са опасни – те се причиняват от много нисък прием на хранителни вещества и килокалории. Редуването на различно количество от въглехидрати е най-добрият вариант да останем чувствителни към важния хормон.
Серотонин
Това е хормонът на щастието, отделя се от мозъка и често се използва в лекарства срещу депресия. Истината е, че въглехидратите стимулират производството на серотонин и това е причината да се чувстваме по-щастливи след прием на шоколад.
Ако поддържаме ниски нива на серотонин, както е в безвъглехидратната диета, освен че ще сме много по-нещастни, ще бъдем и много по-изложени към пристъпи на глад. Когато си позволяваме по време на седмицата всякакви видове въглехидрати (както и тези от шоколад), нивата на серотонин остават стабилни.
Кортизол
Кортизолът е катаболитен хормон, което означава че разрушава клетки, за да могат те да бъдат използвани като енергия. Това може да бъде и полезно, и вредно, тъй като хормонът може да разруши както мастни клетки, така и мускулни. Едновременната комбинация от протеини и въглехидрати всъщност спира производството на кортизол и то когато тази консумация е рано сутрин. Така позволяваме на организма повече да натрупва мускули и да гори мазнини. Затова и дните с нормална консумация на въглехидрати са много важни, те стопират производството на кортизол и позволяват увеличаването на мускулната маса за сметка на мастните тъкани.