Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормоните на глада

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Хормоните на глада


Защо огладняваме? Защо понякога можем да овладеем много повече апетита си за сметка на други ситуации? Можем ли да овладеем глада и да бъдем истински господари на апетита си? Въпроси, отговорите на които се крият в знанията за най-важните хормони, които определят кога сме гладни.

Защо огладняваме?

Гладът се определя от различни хормони. Истинската причина за глада е, че човешкият организъм изразходва изключително много енергия в ежедневните биохимични процеси. Тези процеси са свързани с нормалното функциониране на организма, както сме свикнали да е ежедневно. Освен това всяка друга дейност, която упражняваме, като нормалното ставане от сън, отиване на работа, мозъчна или физическа дейност, спорт, е свързана с разход на енергия. Енергията, която организмът използва, се получава от разграждането на храните, с които ние го захранваме и по-специално – на отделните хранителни групи: белтъчини, въглехидрати и мазнини. Като следствие това, което подаваме на организма за обработка, трябва да бъде в съответното количество и качество, за да протичат всички процеси качествено, както и да бъдем бодри и енергични.

От какво количество храна се нуждаем?

Учените са изчислили, че най-доброто съотношение между приетите белтъчини, мазнини, въглехидрати на ден е в процентното отношение: 12%-28%-60% от общите приети храни. Разбира се, специфичните групи от хора, като редовно спортуващите, децата, бременните жени и възрастните, имат различни хранителни нужди. Общата  група от хора, спрямо тези препоръки, трябва да приема 75 гр. протеини на ден, 78 гр. мазнини и 375 гр. въглехидрати.

Колкото и лесно да звучи, тази математика на храненето не е толкова лесно приложима в ежедневието – когато, притиснати от стреса, бързането, липсата на време, емоционалното напрежение, понякога не се замисляме върху това, което избираме да похапваме. Тези състояния често могат да ни накарат да си мислим, че сме гладни, без организмът да има тази необходимост – това е така нареченият „емоционален глад”, повече за който може да прочетете тук. Този фалшив глад може да ни причини много проблеми: напълняване и трупане на коремни мазнини, влошено здраве и психическо състояние, чувство за вина.

И на фона на ежедневието е добре да познаваме истинските причинители на глада и как работят те – хормоните. Това са хормоните, които наред с апетита, контролират и здравословното тегло. Затова, ако желаем да отслабваме или да поддържаме теглото си в нормални граници, е добре да познаваме функциите на тези хормони.

Хормоните, които причиняват глада:

Лептин

Емоциолналното хранене също може да ни накара да бъдем гладни. Лептинът е основният хормон, който регулира апетита. По структура той представлява сложен протеин. Интересно е, че лептинът се синтезира от клетките на мастната тъкан, а неговият неконтролируем синтез (в по-малки или големи количества) може да доведе до неконтролируемо натрупване на мастни тъкани в организма. Синтезът на лептин може да се повлияе от много фактори, сред които са стресът, лошото хранене, липсата на сън, нарушеното емоционално състояние.

Адипонектин

Също като лептин и адипонектин е протеин, който действа като хормон и се синтезира от клетките на мастните тъкани. Интересен факт е, че колкото по-големи количества мастни тъкани има в организма, толкова по-занижен е синтезът на адипонектин. Този хормон защитава от отклонения в метаболизма и по този начин предпазва от диабет, затлъстяване и атеросклероза. Като извод може да се направи, че за най-добра защита от тези заболявания е да поддържаме подкожните мазнини в норми.

Грелин

Третият, но не по значение хормон, е грелин. Той, за разлика от лептин и адипонектин, се секретира от клетките на стомашната и чревната лигавица. Грелинът насърчава апетита и стимулира отделянето на друг много важен хормон в организма – този на растежа. Грелин и лептин са два хормона, които функционират в организма в симбиоза и определят нормалния апетит и балансираното хранене.

От функцията на хормоните в организма става ясно, че не винаги трябва да се обвиняваме за това, че се чувстваме гладни. Това е естествено чувство, зад което се крият енергиите, необходими за извършване на процесите в организма, както и за това да бъдем активни.

Хормоните на глада Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™