Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Най-лошите храни за метаболизма

Търсене в блога
Горещо от Блога

Бавният метаболизъм може да ни причини много проблеми като покачване на килограмите, проблеми с жлезите с вътрешна секреция, умора, проблеми с храносмилането. Затова е важно да поддържаме метаболизма си бърз, така ще имаме възможност да бъдем във форма и да поддържаме здравето си.

6 храни, забавящи метаболизма

Плодов сок

Натрупването на мазнини в коремната област може да е следствие от бавен метаболизъм.Продаваните опаковани плодови сокове са изключително вредни – съдържат много захар и почти никакви хранителни вещества. Може и да звучи доста здравословно да пием плодов сок, но това далеч не е така. За да достигне до лъскавата опаковка, плодът първо се пресира, при което всичките фибри, съдържащи се в него, се отстраняват. След това преминава термична обработка, която е различна при различните плодове, но в повечето случаи е около 280º, при което, както можем да предпочложим, плодът е напълно „убит”. Като за финал към вече напълно безполезния плод се добавят захар, оцветители и стабилизанти, за да може сокът да има дълъг срок на годност. За да си представим колко захар съдържа една чаша плодов сок – можем да направим сравнението между сок и сода. В соковете се съдържа 30 грама захар в една чаша, а в чаша сода се съдържат – 28 грама. За да си приготвите много полезна домашна алтернатива, си направете домашна лимонада – като изцедите достатъчно лимони (1 на половин литър вода) и малко стевия. Може да добавите и лимети – за още по-освежаващ вкус.

Бяло брашно

Бялото брашно е доста вредно за метаболизма, най-вече заради съдържащият се в него глутен. Глутенът значително забавя метаболизма и дори предизвиква възпаление в организма. Трябва да избягваме паста, мъфини, хляб, мюсли, крекери, десерти, чипс, които могат да съдържат бяло брашно. За сметка на това можем да си приготвяме домашен хляб от лимец и кокосово брашно, който е полезен и вкусен. Кокосовото брашно е чудесно за талията, тъй като е богато на фибри.

Неправилни мазнини

Като цяло при приготвяне на храната трябва да избягваме всички течни масла с изключение на зехтин, кокосово масло и масло от слънчогледови семена, но когато е студено пресовано (което не е олио). Хидрогенираните мазнини са доста вредни за организма и предизвикват възпаления в него.

Правилните мазнини са важна част от менюто ни.

Фъстъчено масло

Фъстъците са един от най-разпространени алергени в съвремието ни и като цяло са сочени за продукт, забавящ метаболизма и водещ до чувствителност на стомаха. Точно за това и обичаното от мнозина фъстъчено масло е доста вредно за метаболизма и здравето. За сметка на това заложете на бадеми и бадемово масло в ежедневието си. Бадемите са богати на фибри, както и на аминокислеината Л-аргинин, затова са и много добри при възстановяването на редовно трениращите. Може да намажете парченцата ябълки с домашно приготвено масло от бадеми и ще получите една много здравословна закуска.

Гранола

Гранола всъщност не е толкова здравословна, за колкото се говореше в миналото. Медът, съдържащ се в гранола, е обработен топлинно – а както знаем, медът не трябва да се обработва с висока температура. Освен това барчетата съдържат и захар – комбинация, която със сигурност ще доведе до забавяне на метаболизма и покачване на теглото.

Затова просто заменете гранолата, която се продава, с тази, която сами ще приготвите вкъщи. Накиснете бадеми, кашу, пекани и чиа във вода за 8 часа (за една нощ), а след това ги оставете за през деня върху хартия, за да се отцеди водата. Вечерта смесете ядките и чиа семената със суров мед, произведен локално, стафиди, кокосови стърготини, канела и малко морска сол. Оформете барчета и ги запечете за малко във фурна – така ще получите страхотна домашно приготвена гранола.

Изкуствени заместители на захарта

Изкуствените заместители на захарта като аспартам са изключително вредни макар да не съдържат калориите, които се съдържат в захарта. Въпреки това аспратамът се сочи да предизвиква различни заболявания. Изкуствените подсладители стимулират апетита и особено този за сладки храни. Завишената консумация, както на бяла захар, така и на изкуствени подсладители забавят метаболизма и водят до покачване на килограми. Затова заменете и двете сладки изкушения със също толкова сладките стевия, суров мед или фурми – те са естествени сладки, вкусни и полезни.

Най-лошите храни за метаболизма Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!