Аспержите са една от пролетните суперхрани, чиито свойства е добре да познаваме. Освен това заради вкуса си аспержите са особено предпочитани в гурме кухнята. Нутриционистите (хората, които се занимават с това какво е важно да се консумира и следят хранителния състав на храната) препоръчват да приeмаме възможно повече аспержи през техния сезон – пролетта съгласно принципите на сезонното хранене. Аспержите могат да се приготвят по различни начини – сварени, гриловани, с паста, като гарнитура към месни ястия. Което ни дава много добри и разнообразни варианти да ги включваме в менюто си.
Защо са полезни аспержите?
Помагат при отслабване
- Една купичка аспержи съдържа едва 32 ккал.
- Зеленчукът съдържа малко мазнини
- Съдържа много разтворими и неразтворими фибри, които са отличен помощник при отслабване. Съдържанието на фибри в храната, която консумираме, гарантира по-дълго време на чувство на ситост.
- Чудесна комбинация е твърдо сварено яйце и аспержи – фибрите заедно с протеина ще Ви накарат да се чувствате сити за дълго време и ще осигурят на тялото Ви нужната енергия.
Полезни са за уринарния тракт
Аспержите са естествен диуретик, тъй като съдържат аминокиселината аспаргин. Приемането на повече аспержи прочиства тялото от задържаната вода, което е чудесно както за уринарния тракт, така и за отслабването.
Високо съдържание на антиоксиданти
Лилавите аспержи са богати на веществото антоцианин, което оцветява плодовете и зеленчуците в червено, синьо или лилаво. Този антиоксидант мощно се бори със свободните радикали в организма. Важно при приготвянето на аспержите, а и на всички зеленчуци и плодове, е да не ги преваряваме или готвим твърде дълго време. Лекото сваряване/приготвяне на аспержите отключва и техните антиракови свойства.
Съдържат витамин Е
Аспержите са източник на витамин Е – друг силен антиоксидант. Този витамин подсилва имунната система и защитава кожата и всички органи от вредните влияния на свободните радикали. За да подсилите още повече благоприятния ефект на витамин Е, съдържащ се в аспержите, приготвяйте ги с малко количество зехтин. Причината е, че витамин Е е мастноразтворим витамин и тялото го абсорбира по-добре, когато го консумираме с полезни мазнини.
Помагат при махмурлук
Ако след безсънна нощ или много късно лягане след купища напитки Ви е гузно, пригответе си закуска с аспержи. Аминокиселините и минералите в аспержите не само че ще Ви помогнат да се отървете от махмурлука, но и ще защитят клетките на черния дроб от вредното влияние на алкохола.
Намаляват подуването
Подуването на части от тялото е често явление, което може да ни навлече значителни проблеми както здравословни, така и естетически. Аспержите идват на помощ, тъй като те поддържат отделителната система активна и не позволяват токсини да се натрупват в тялото и да предизвикват подуване. Съставките в аспержите намаляват газовете и киселините и ни позволяват да се радваме на здрав стомах и по-плосък корем.
Отличен източник на фолиева киселина
4 пръчици аспержи съдържат 22% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Фолиева киселина е изключително важна за всички жени в детеродна възраст (повече прочетете тук), като спомага за протичане на нормална и безпроблемна бременност и раждане на бебе без вродени здравословни проблеми. Изследване показва, че приемът на фолиева киселина поне 1 година преди бременността намалява риска от спонтанен аборт с 50%.
Съдържат витамин К
Както и повечето зелени листни зеленчуци, аспержите са богат източник на витамин К. Наличността на витамина е критична за настъпването на коагулацията – спирането на кървенето след порязване или при наличие на друга рана. Също така е важен за здравето на костите. Заедно с калция, витамин К е изключително важен за състоянието на костите. Той помага на тялото да абсорбира приетия калций.
Подобряват настроението
Аспержите са пълни с фолати и В-витамини, които са критични за менталното ни моментно състояние. Липсата им (особено на витамин В12) може да отключи депресивни състояния. Аспержите също така съдържа триптофан – аминокиселина, която подобрява настроението.