Пролетта е време за влизане във форма, а по-заниженият прием на въглехидрати, може значително да ни помогне. Вече говорихме за това кои са „лошите” и кои са „добрите” въглехидрати и кои трябва да включваме по-често в менюто си. Нисковъглехидратната диета ще ни помогне по-бързо да влезем във форма, като освен това няма да ни лиши от ползите от приема на въглехидратни храни, които включват витамини, минерали и фибри.
Както знаем, яйцата са изключително полезни и са едни от най-богатите на хранителни вещества храни в света. Освен че са диетични и засищащи, полезни са за мозъка и очите.
Почти всички видове месо съдържат 0% въглехидрати, с изключение на черния дроб (5% въглехидрати), който обаче е високохранителен. Спокойно можем да похапваме телешко, което е диетично и добър източник на витамин В12 и желязо. Агнешкото също се числи към полезните меса, тъй като животното е почти само суровоядно и това означава, че месото съдържа полезни мастни киселини, сред които линоленова киселина.
Свинското и в частност беконът също съдържат 0% въглехидрати, но за предпочитане е необработеното месо. Беконът е обработен и съдържа голям процент мазнини, но въпреки това е позволен при нисковъглехидратна диета.
Типично за нисковъглехидратна диета е да включва много риба, но това е чудесно и за организма. Рибата съдържа витамин В12, йод, Омега-3 мастни киселини – нутриенти, от които повечето хора изпитват недостиг.
Сьомгата е изключително полезна риба, може да се включва в много рецепти и вкусът й не е прекалено натрапчив като на някои други риби. Затова и не пропускайте да я включавате в менюто си. Съдържа Омега-3 мастни киселини, витамин D3, йод.
Морските дарове са нисковъглехидратни и много богати на хранителни вещества. За любителите им те са идеално меню за диета.
Броколи, освен че е един от най-полезните зеленчуци, е нисковъглехидратна храна и може да се включва сурова или приготвена в режим. Дава на организма добри дози витамин С, витамин К, фибри и съставки, предпазващи от рак.
Доматите теоретично погледнато са плодове, но традиционно ги консумираме като зеленчуци. Можем да ги похапваме неограничено, защото са нискокалорични и нисковъглехидратни.
Лукът, както и чесънът са природни дарове, които смело и разточително можем да използваме при нисковъглехидратна диета. Дават на организма антиоксиданти и противовирусни агенти.
Малките главички брюкселско зеле са роднини на броколи и кейл и са много полезни. Имат високо съдържание на витамин С, витамин К и растителни флавоноиди.
Карфиолът може да се добавя като гарнитура към месо, към различни ястия или супи и да ни носи редица ползи, освен че е толкова нисковъглехидратен. Съдържа витамин С, витамин К и фолати.
Кейл набира популярност, особено сред феновете на здравословното хранене. Съдържа много фибри, витамин С, витамин К и каротин. Можем да го добавяме към салати и смутита.
Краставицата съдържа само 4% въглехидрати, много вода и малки количества витамин К. Заради високото си водно съдържание е често включвана в диети.
Аспержите са полезен пролетен зеленчук, който съдържа много фибри, витамин С, фолати, витамин К. Също така съдържа голямо количество протеини на фона на повечето зеленчуци.
Зеленият боб е бобова храна, но обикновено се приготвя като зеленчук. Освен че е богат на протеини (както всички бобови храни), съдържа фибри, витамин С, витамин К, магнезий, калий.
Гъбите имат високо водно съдържание, добри нива на калий и В-витамини.
Погрешно е схващането, че нисковъглехидратната диета не позволява консумация на плодове – зависи кои са те. Обикновено се позволяват 1-2 плода на ден в зависимост от целите за сваляне на килограми.
Авокадото е чудесно за нисковъглехидратна диета, тъй като е бедно на въглехидрати, а богато на полезни мазнини. То е богато на фибри и калий, затова може чудесно да се впише при диета.
Те са също богати на полезни мазнини и бедни на въглехидрати. Съдържат още мед, желязо и витамин Е.
Ягодите са чудесен пролетен сезонен плод, който е беден на въглехидрати въпреки сладкия си вкус. Полезни са, тъй като съдържат витамин С, манган и антиоксиданти.
Сред цитрусите грейпфрутът е един от плодовете с най-ниско въглехидратно съдържание, освен това е много полезен.
Също чудесен сезонен плод – кайсиите съдържат малко количество въглехидрати, а в същото време витамин С и калий.
Ядките и семената са особено важни в нисковъглехидратната диета, те съдържат предимно малко въглехидрати, повече мазнини, протеини и нутриенти.
Ядките обикновено можем да използваме като снакс между ястията, а семената – като добавка към салати. Интересна идея е приготвянето на нисковъглехидратен хляб от брашно от бадеми или друг вид брашно от ядки.
Бадемите са предпочитани сред ядките и са чудесен междинен снакс. Съдържат много фибри, витамин Е и са един от най-добрите източници в света на магнезий. Освен това засищат и подпомагат отслабването.
Орехите са чудесни за хората, които не обичат риба, тъй като съдържат Омега-3 мастни киселини, освен това типично за ядките ни дават добри протеинови количества.
Фъстъците са по принцип бобова храна, но те се приготвят и консумират като ядки. Богати са на фибри, магнезий, витамин Е и са подходящи за междинен снакс в малки количества.
Макар че съдържат 44% въглехидрати, 86% от тях са фибри. Което означава, че много малко количество в чиа са въглехидратите, които традиционно познаваме. Заедно с факта, че семената от чиа са едни от най-здравословните храни в света, също са и суперхрана, те са идеални за включване към нисковъглехидратна диета.
Заложете на чедар поне в началото на диетата. С него може да овкусите всяка салата, а е много хранителен и ни поддържа здрави.
Купувайте задължително цедено кисело мляко или йогурт, като следите да няма добавени захари или да не е „с плодове”. Плодовете всъщност представляват захарни аналози на истинските плодове и само ще развалят диетата Ви. Йогуртът е натурален пробиотик, съдържа бактерии, от които се нуждаем, и може да бъде много вкусен. От него може да си приготвим чудесен нисковъглехидратен десерт само със шепа пресни боровинки.
Това, че сме на диета, не означава, че трябва да лишаваме тялото от важни хранителни вещества и групи. Маслата могат да бъдат вкусни и изключително полезни и в нормални количества са допустими в нисковъглехидратната диета.
Зехтинът екстра върджин е най-полезният, който можем да си набавим. Съдържа много антивъзпалителни агенти и антиоксиданти, полезен е за сърцето. Можем да си позволим по 1 лъжичка на салата.
Кокосовото масло ще придаде лек екзотичен привкус на рецептите Ви и ще засили метаболизма. Какво повече можем да искаме от едно масло? То потиска апетита и подпомага отслабването.
Билките и подправките са изключително полезни, а и ще Ви накарат да забравите, че сте на диета. Не забравяйте за хималайската сол, лютия червен пипер, чесъна, лука, канелата, джинджифила, горчицата, босилека.
Максимум веднъж в седмицата, но да, можем да си позволим тъмен шоколад. Процентът на въглехидратите съдържа и голям процент фибри, така че няколко блокчета награда няма да навредят в края на успешната седмица. Важното е шоколадът да съдържа 75-80% какао и да внимаваме за количеството му.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: