Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хипертония: какво представлява, какви са симптомите и причините?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 4318 прегледа на този пост

Съдържание на Хипертония: какво представлява, какви са симптомите и причините?


Имате ли високо кръвно? Симптоми, причини, профилактика на хипертония

Повишението в налягането над нормата за възрастта се нарича артериална хипертензия - високо кръвно налягане или хипертония.Повишението в налягането над нормата за възрастта се нарича артериална хипертензия. Ако налягането се повишава често или продължително, а при изследванията няма причина за това, се поставя диагноза хипертонична болест. Ако човек има някакво заболяване, което е причина за повишеното налягане (например черепно-мозъчна травма в миналото, болест на бъбреците и други), тогава това е вторична артериална хипертензия. Но на прост език всички случаи на високо налягане често се наричат хипертония.

Хипертонията е известна като „тихият убиец“, защото не винаги има явни симптоми, особено в началните стадии. Установено е, че повишено налягане имат много от възрастните в страната, макар че много от тях дълго време не разбират, че имат такова заболяване. Ако хипертонията не се лекува, се повишават рисковете от сърдечен пристъп или инсулт. Единственият начин да се разбере за проблема е регулярно да се мери кръвното налягане.

Кръвното налягане това е силата, с която кръвта „натиска“ стените на съдовете и сърцето. При хипертония налягането на кръвта върху артериите и сърцето е прекалено високо, което води до преждевременно износване на тези органи и повишава опасността от други заболявания, например нарушена бъбречна дейност или дейност на главния мозък.

 При хипертония налягането на кръвта върху артериите и сърцето е прекалено високо, което води до преждевременно износване на тези органи и повишава опасността от други заболявания, например нарушена бъбречна дейност или дейност на главния мозък.Кръвното налягане се измерва в милиметри на живачния стълб (mm Hg) и се фиксира в две измерения:

 • Систолично: налягането на кръвта в момента, когато сърцето Ви се съкращава и изтласква кръв към артериите
 • Диастолично: налягането на кръвта в момента на отпускането на сърдечния мускул между две съкращения.

Например, ако лекарят Ви казва, че кръвното Ви е 140 на 90, това значи, че систоличното Ви е 140 mm Hg, а диастоличното – 90 mm Hg.

Оптималното налягане при възрастен е прието да се смята, че е не по-ниско от 120/80 mm Hg. Но в границите на нормалното е до 139-89 включително. Ако по резултати от няколко измервания Вашето налягане е над 140/90 включително, значи имате артериална хипертензия, изисква се допълнително изследване и евентуално лечение.

Симптоми на хипертония

Понякога симптоми за високо кръвно са: главоболието, причерняването или раздвояването на зрението; кървенето от носа; задухът.

Високото кръвно налягане не винаги е съпроводено с промени в състоянието на човека. Единственият начин със сигурност да се разбере дали имате хипертония, е да мерите кръвното си. Трябва да го правите най-малко веднъж на 5 години.

Ако сте бременна, е важно постоянно да си мерите кръвното, даже и да не е високо. Наблюдаването на кръвното в процеса на бременност понижава риска от развитие на усложнения. Повишеното налягане при бременните може да доведе до прееклампсия. Това е опасно състояние, при което има проблем с плацентата (орган, който осигурява добро кръвообращение за бъдещото дете).

Понякога симптоми за високо кръвно са:

Тези признаци се появяват при хора с много високо кръвно. Ако сте забелязали някой от тези симптоми при себе си, се обърнете към лекар. Без лечение артериалната хипертензия може да доведе до сериозни заболявания, включително инсулт и инфаркт. Веднага си запишете час за терапевт, ако имате някой от тези симптоми. Ако са силно изразени, веднага викнете бърза помощ.

Причини за хипертония

В повече от 90% от случаите причината за повишеното кръвно не може да се установи. Тогава хипертензията се нарича есенциална или първична. Към факторите, които могат да повишат риска да развиете такова състояние, се отнасят:

 • Възрастта;
 • Ако в семейството Ви е имало случаи на хипертония (наследственост);
 • Многото сол в менюто Ви;
 • Наднормените килограми;
 • Пушенето;
 • Пиенето на много алкохол;
 • Стресът.

Известни причини за хипертония

Около 10% от случаите високото налягане е резултат от определено заболяване или конкретна причина. Тези случаи се отнасят към вторичната хипертензия. Типичните причини са:

 • Около 10% от случаите високото налягане е резултат от определено заболяване или конкретна причина.

  Бъбречно заболяване;
 • Захарен диабет;
 • Стесняване на артериите, които снабдяват бъбреците с кръв;
 • Хормонални заболявания като синдром на Кушинг;
 • Болести, които увреждат съединителните тъкани на тялото;
 • Противозачатъчни таблетки;
 • Болкоуспокояващи средства, познати като нестероидни противовъзпалителни препарати;
 • Дискотечни наркотици като кокаин, амфетамини, метаамфетамин;
 • Някои растителни лекарствени средства, билкови добавки.

Усложнения при хипертония

Повишеното кръвно оказва допълнително натоварване върху сърцето и съдовете. Ако хипертонията не се лекува, след определено време се увеличава рискът да развиете инфаркт, инсулт и бъбречни патологии.

Сърдечно-съдови болести при хипертония

Хипертонията може да предизвика много различни болести на сърцето, съдовете на сърцето и на кръвоносната система, включително:

 • Инсулт;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Емболия (когато кръвен съсирек или балонче въздух блокира потока на кръвта в съда);
 • Аневризма (когато стената на кръвоносния съд се разтяга и може във всеки един момент да се пръсне, предизвиквайки кръвоизлив).

Бъбречни заболявания и високо кръвно

Хипертонията може също така да доведе увреждане на малките кръвоносни съдове в бъбреците и до нарушение на тяхното функциониране, което води до задух, умора, често уриниране, обрив и други. Хипертонията може също така да доведе увреждане на малките кръвоносни съдове в бъбреците и до нарушение на тяхното функциониране. Това усложнение може да стане причина за симптоми като:

 • Умора;
 • Оток на глезените, стъпалата или ръцете;
 • Задух;
 • Кръв в урината;
 • Често уриниране, особено нощем;
 • Обрив.

Болестите на бъбреците обикновено се лекуват с лекарства и хранителни добавки. По-сериозните случаи изискват провеждането на диализа или бъбречна трансплантация.

Профилактика на хипертонията

Развитието на хипертония може да се предотврати със здравословно хранене, поддържане на нормално тегло, системно изпълнение на упражнения, ограничения в употребата на алкохол и отказ на цигарите.

Пушенето само по себе си не предизвиква хипертония, но значително повишава риска от инфаркт и инсулт. Пушенето, както и високото кръвно, води до свиване на артериите. Ако пушите и сте хипертоник, Вашите артерии ще се свият много по-бързо и рисковете за развитие в бъдеще на сърдечна болест и заболяване на белите дробове значително се повишава.

Хранене при високо кръвно

Намалете количеството сол в хранителния си режим, яжте много плодове и зеленчуци. Солта повишава налягането. Колкото повече сол употребявате, толкова по-високо ще е налягането Ви. Опитвайте се да не приемате повече от 6 гр. сол дневно, което е около 1 ч. л.

Доказано е, че храненето с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри и повече плодове и зеленчуци помага за намаляване нивата на кръвното. Плодовете, както и зеленчуците, са богати на витамини, влакнини, минерали, които поддържат организма Ви в добро състояние. Опитайте се да изяждате по 80 гр. от двете растителни култури всеки ден.

Регулярното използване на алкохол над допустимите норми с времето ще доведе до повишаване на Вашето налягане. Препоръчва се мъжете да не употребяват повече от 2-4 порции алкохол дневно, а жените – не повече от 2-3. Под регулярно използване се има предвид всеки ден или почти всеки ден. 1 порция алкохол е чашка ракия, 1 бира или половин чаша вино.

Освен това, тъй като алкохолът е висококалоричен, регулярната му употреба води до покачване на теглото, съответно – до повишаване на кръвното Ви.

Относно кафето, повече от 4 чаши не е препоръчително да консумирате. Добре е да пиете кафе и чай с балансирана диета, но е важно и тези напитки да не са единственият Ви източник на течности.

Тегло и физически упражнения при хипертония

Активният начин на живот и системните упражнения водят до понижаване на кръвното, тъй като поддържат кръвоносните съдове и сърцето в добро състояние.Наднорменото тегло принуждава сърцето да работи по-интензивно, за да прекара кръвта през целия организъм, което обикновено води до хипертония. Ако наистина трябва да отслабнете, трябва да знаете, че загубата дори само на 2-3 кг. ще доведе до значителна промяна в показателите на Вашето кръвно и изобщо ще подобри здравето Ви.

Активният начин на живот и системните упражнения водят до понижаване на кръвното, тъй като поддържат кръвоносните съдове и сърцето в добро състояние. Регулярните упражнения ще Ви помогнат и да отслабнете, което също ще Ви помогне при хипертония.

Всяка седмица трябва да правите упражнения с умерена интензивност на чист въздух не по-малко от 150 минути: като каране на колело или бързо ходене. При упражненията трябва да се ориентирате по това, че трябва да се чувствате загрети и леко да се запъхтявате. Един пълен човек може да постигне това състояние и с много малко. Физическата активност може да включва най-различни упражнения от спорт до ходене и работа в градината.

Релаксиращите упражнения могат да понижат кръвното Ви налягане. Те включват:

 • Управление на стреса, медитация или йога.
 • Когнитивно-поведенческа психотерапия, която фиксира вниманието на това как мислите и убежденията Ви могат да въздействат на състоянието  и способността Ви да се справяте с проблемите.
 • Биологична обратна връзка на метода на саморегулацията, който се използва, за да Ви помогне за съзнателното Ви регулиране на кръвното Ви: на малък монитор в реален режим Ви се демонстрират показателите на сърдечния Ви ритъм или на кръвното Ви. Това може да се осъществи от лекаря Ви.
Хипертония: какво представлява, какви са симптомите и причините? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™