Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Цигари и килограми – митът за отслабването в резултат на пушене

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Забавни | Все още няма коментари. | 6242 прегледа на този пост

Съдържание на Цигари и килограми – митът за отслабването в резултат на пушене


Запалената цигара превръща съставките си в токсични съединения, които са още по-лоши, когато са в комбинацияВсе по-често можете да срещнете човек, когото сте познавали като пушач години наред, а сега е решил да спре и в резултат на това Ви казва „Качих страшно много килограми, след като захвърлих цигарите!“ Първата мисъл, естествено е, че с цигарите този човек е поддържал предишното си тегло. Още повече млади хора започват да пушат именно с тази цел, игнорирайки всички останали минуси на този вреден навик. А дали наистина е вярно, че от цигарите можем да подобрим фигурата си, или това е поредният мит, който използваме, когато търсим бърз и лесен начин да отслабнем?

Какво съдържа една цигара?

Цигарите се изработват от изсушените листа на растението тютюн + тъй наречените пълнители, които са другите части на растението като стеблото например. Обикновено всеки вид цигари е с различно количество никотин, но с цел пушенето да се направи по-приятно, към тях се прибавят и някои видове добавки. Примери са захар, овлажнител, ароматизатори. Така казано, не изглеждат като нищо кой знае колко вредно, но топлината е това, което ги прави опасни. Запалената цигара превръща съставките си в токсични съединения, които са още по-лоши, когато са в комбинация. Точно заради това през При мъжете пушенето може много сериозно да навреди на сперматозоидите, правейки ги по-податливи на генетични дефектиминалия век са измислени филтрите, които са направени основно от целулоза и задържат част от катраните, но и това не е достатъчно, за да ни предпази от отровите на една цигара. Само в дима, който поемаме и издишваме, се съдържат около  4000 вида канцерогени и токсини. Част от тези токсични газове са азотните окиси, въглероден диоксид, цианиди, амоняк. Списъкът продължава с акролеин, ацетон, амини, формалдехид. Всички тези частици имат различна химична природа и тя включва фенол, никотин, бензпирен и пирен, бензантрацен, анилин, фенантрацен и още много други, които влизат в състава и на катрана. Самият никотин е алкалоид, който, също като хероина и кокаина, води до зависимост. Затова и отказването на цигарите често е едно от най-трудно постижимите неща.

Загуба на килограми – митът е развенчан!

Намирате ли нещо в горния текст, което да Ви звучи като реално средство за загуба на теглото? Да, аз също не мога да намеря такова нещо. Теорията, че един човек, решил да започне да пуши, ще успее да загуби тегло по-лесно от Вас, е абсолютен мит и е лудост колко повече млади хора се залъгват да започнат да пушат именно с тази цел. Всъщност истината е съвсем друга, но нека първо погледнем как точно се отразяват на организма въпросните цигари.

При мъжете пушенето може много сериозно да навреди на сперматозоидите, правейки ги по-податливи на генетични дефекти. Отделно от това намаляват потентността. При жените цигарите увреждат яйчниците, намаляват отделянето на яйцеклетки, увеличават риска от аборт и извънматочно раждане, увеличават вероятността да се роди поднормено бебе. Тютюнопушенето също така уврежда вкуса и намалява количеството на кърмата. Най-често срещаните болести, които се развиват в резултат на пушенето, са:

 • Остър и хроничен бронхит
 • Рак на белите дробове или на устната кухина
 • Бронхиална астма
 • Повишен риск от инсулт или инфаркт
 • Инфекции на долните дихателни пътища
 • Рак на трахеята, стомаха, черния дроб
 • Рак на шийката на матката, панкреаса, пикочния мехур
 • Рак на кръвта
 • Импотентност
 • Менструални смущения
 • Безплодие
 • Влошаване на слуха и зрението
 • Язва
 • Хроничен гастрит и още много други болести

А сега, нека се върнем и на въпроса с килограмите, макар че след горния списък се чудя дали изобщо си струва някой да започва да пуши с цел загубата При жените цигарите увреждат яйчниците, намаляват отделянето на айцеклетки, увеличават риска от аборт и извънматочно раждане, увеличават вероятността да се роди поднормено бебена тегло, рискувайки всичко останало, което е изброено горе. И все пак – какво точно се случва с нас, когато започнем да пушим и какво ни кара да смятаме, че евентуалната загуба на тегло се дължи именно на този вреден навик, който става все по-разпространен? Обяснението е много просто. Всички тези отрови в цигарите потискат апетита ни. Никотинът забързва обмяната на веществата и разгражда по-лесно храната, която сме поели. А през останалото време се грижи да ни накара да „запалим по една“ всеки път, когато ни се хапва нещо, а след това убива желанието и забравяме. Репликата „Напълнях, след като спрях тютюнопушенето.“, всъщност се обяснява с това, че същият този никотин, напускайки тялото ни, забавя обмяната, повишава количествата на инсулин и това води до по-голям апетит. Най-често желаната храна на бивши пушачи, отскоро вече непушачи, е сладкото. Много повече се усилва желанието за нещо захарно, шоколадово, сладолед, торта. Отделно се появява и естествената ни нужда да си кажем „браво“, задето сме преборили вредния навик и се награждаваме с храна. Навикът да държим цигарата в ръка също се замества от храната.

Изводите са, че не цигарите контролират теглото, а самите ние. Апетитът ни е нещото, което ни кара да отслабнем или да напълнеем. Жените (най-често, но не винаги) имат навика да си запалят цигара, когато започнат да мислят за храна. По този начин те ангажират и „замъгляват“ мозъка си с отрови и забравят, че организмът им е искал да се нахрани. Вредно е и ако погледнете отново горния списък, сами ще се убедите, че не си струва да рискувате толкова много, заради единия мързел да отидете до залата за фитнес или да се научите да се храните здравословно

Цигари и килограми – митът за отслабването в резултат на пушене Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™