Да се потопим в света на бялото вино
Бялото вино е едно от най-разпространените алкохолни напитки, които се използват от хора на различна възраст по целя свят. В някои страни го предлагат дори и на децата, като разреждат напитката с вода, за да понижат процента на алкохола. Днес има няколко страни-производители, които се славят с най-качествените и натурални вина, и всяка от тях пази тайните за производството им. В сегашно време са се сформирали определени правила и класификации на белите вина, за да могат хората да се ориентират в широкия свят на ароматните питиета.
Видове винено грозде по цвят:
Дори и тези, които никога не са пробвали нито един вид вино, знаят, че има три варианта на питието, които се различават по цвета си. Тази разлика се постига с използването на особена технология на ферментиране.
- Червените се правят от предварително смачкани сортове грозде с червен цвят. Цветът на готовата напитка може да бъде както ярко рубинен, така и тъмен като гранат. Към най-популярните можем да отнесем такива сортове като Бордо, Пино Нуар и много други.
- Розовите вина се получават благодарение на това, че веднага след като е започнала ферментацията на суровината, от плодовете се отделя кожицата. Освен това за получаването на розовата напитка се смесват два вида грозде – червено и бяло. Технологията след това е аналогична на тази, която се използва за получаването на бялото вино.
- Бели вина – за направата на тази напитка най-често се използват сортове грозде със същия цвят. Но може да се направи и от червено грозде, ако предварително се отделят кожицата и семките, в които се съдържа пигментът. Цветът на питието е блед, прилича на слама или на тъмен кехлибар. Най-известните представители от този вид ще опишем за Вас по-надолу.
От какво грозде се прави бялото вино?
В зависимост от това, какъв сорт вино се използва като суровина, а също и от съотношението на захарта и алкохола, производителите получават един или друг вид готов продукт. Много от тях се правят толкова отдавна, че са станали популярни по целия свят и днес са като визитни картички на определена местност.
За сведение: Не всички знаят, че суровината за получаването на виното и онези слънчеви плодчета, които сме щастливи да видим на масата си, са различни видове грозде. Непосредствено за ядене се използва грозде от трапезните сортове, а виното се прави от специални (винени) сортове. Може, разбира се, и да се ядат, но меката им част е много по-малко, а вкусът е тръпчив и не толкова сладък. А при сортовете за сухо вино е доста кисел.
Ние ще разгледаме най-известните сортове бели вина от различните групи на разпространената в Европа класификация.
Бяло трапезно (сухо) вино
В Европа еталон за качество и вкус се смята именно сухото вино. То се прави по технология на цялостно ферментиране на гроздовия сок, при което процентът на захарта в готовия продукт не превишава 0,3. Ценителите казват, че белите и червените сухи вина са най-натуралната и полезна за здравето алкохолна напитка.
Шардоне
Това име се знае от всички без изключение. То говори за сорта вино (и за гроздето съответно), който се смята за класика сред белите вина в категорията "сухи“. Днес с отглеждането на тези гроздове се занимават специалисти по цял свят, а готовият продукт, който се предлага от производителните, е много силен. Шардоне не издържа много, а как ще се разкрие неговият вкус, зависи от много фактори.
Грюнер Велтлинер
Един от най-топлите сортове, който в промишлени количества расте в Австралия. Използва се за произвеждането както на достъпни варианти на питието, така и на скъпи и престижни марки вино. Отличава се с това, че съдържа по-малко въглероден диоксид.
Ризлинг
Гроздето Ризлинг е лек вариант за тези, които предпочитат сухо кисело вино, но без да е агресивно откъм съдържание на алкохол.
Траминер
Траминер е сорт грозде, който се отглежда много трудно, но тези, на които им се получава, са много успешни на пазара за качествена алкохолна продукция. Мястото, където се произвежда най-хубавото вино от Траминер, е Елзас – Франция.
Бяло сладко вино
Едва ли ще Ви учуди, че най-добрите сортове от този вид се правят на територията на Франция. Това са местата Шато д'Икем, Фарго и много други. Освен това с белите си вина със сладък вкус се славят и градове в Германия, Румъния, а също и в Армения и Русия.
Всички бели сладки вина, за по-удобно класифициране, се разделят на три подгрупи, в зависимост от произхода, състава и технологията на производство.
Токайски вина
Тези вина се получават в резултат на променяне на прототипа. Уникално е виното с името Токай, получено в Унгария. Виното от тази група е най-древното, запазило в себе си оригиналния букет, ценен още преди хиляди години. Тази напитка е добре да се съхранява дълго време. Когато е в бутилката, с всяко десетилетие променя вкусовите си качества. Три са факторите, които правят Токай уникално:
- Състоянието на почвата и климатичните условия, благодарение на които гроздето се обвива от гъбата ботритис цинереа;
- Сегрегираната композиция от трите сорта грозде – Фурминт, Харш Лавелю и бял Мускат;
- Издържането му в продължение на много години в условия на ниска температура и влажност около 80%.
Към най-популярните токайски вина се отнасят Асу и Южнокрайбрежен Токай. Препоръчва се да се поднасят с десерти, а също може да се употребяват със сирене и плодове.
Мускатни бели вина
Получават се от такива ароматни сортове като белия или тамянов мускат, розовия, черния, или Аликант, унгарския, червения или лилавия, а също и от Алеатико и други.
За да се получи добър мускатен сорт, на гроздето му трябва умерено-топъл климат, за който е присъща сухата, топла, дълга есен. За технология на производство се използват най-разпространените две – западноевропейската (от Франция) и съветската.
Най-известните мускатни вина, отличени от специалистите и ценителите, са френските Мускат де Фронтинян и Мускат де Миравал, италианските Москато ди Сиракуза и Москато ди Трани, гръцките Родос и Самос.
Десертни бели вина
Те се получават от сортове като Алеатико и черен Мускат, Мускадел. Именно по тези сортове грозде в Русия е бил нанесен най-големия удар по време на необмислената горбачовска антиалкохолна кампания, когато били унищожени огромни площи лозя в Крим и в Южна Русия. Невъзможно е да се възстанови вкусът и ароматът на изгубените сортове, защото свойствата на гроздето значително зависи от мястото, където расте. Кримският мускат няма как да се обърка с аналогично грозде например от Франция или Италия.
За да разберете кой сорт вино ще Ви хареса най-много, не е нужно да сте професионалист. Достатъчно е да разберете основните принципи на произвеждането на един или друг вид или просто да намерите и да усетите самия вкус и аромат на питието.