Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Бяло вино – видове и сортове

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Храни и напитки, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 6284 прегледа на този пост

Съдържание на Бяло вино – видове и сортове


Да се потопим в света на бялото вино

Бялото вино е много разпространена алкохолна напитка.Бялото вино е едно от най-разпространените алкохолни напитки, които се използват от хора на различна възраст по целя свят. В някои страни го предлагат дори и на децата, като разреждат напитката с вода, за да понижат процента на алкохола. Днес има няколко страни-производители, които се славят с най-качествените и натурални вина, и всяка от тях пази тайните за производството им. В сегашно време са се сформирали определени правила и класификации на белите вина, за да могат хората да се ориентират в широкия свят на ароматните питиета.

Видове винено грозде по цвят:

Дори и тези, които никога не са пробвали нито един вид вино, знаят, че има три варианта на питието, които се различават по цвета си. Тази разлика се постига с използването на особена технология на ферментиране.

  1. Червените се правят от предварително смачкани сортове грозде с червен цвят. Цветът на готовата напитка може да бъде както ярко рубинен, така и тъмен като гранат. Към най-популярните можем да отнесем такива сортове като Бордо, Пино Нуар и много други.
  2. Розовите вина се получават благодарение на това, че веднага след като е започнала ферментацията на суровината, от плодовете се отделя кожицата. Освен това за получаването на розовата напитка се смесват два вида гроздечервено и бяло. Технологията след това е аналогична на тази, която се използва за получаването на бялото вино.
  3. Бели вина – за направата на тази напитка най-често се използват сортове грозде със същия цвят. Но може да се направи и от червено грозде, ако предварително се отделят кожицата и семките, в които се съдържа пигментът. Цветът на питието е блед, прилича на слама или на тъмен кехлибар. Най-известните представители от този вид ще опишем за Вас по-надолу.

От какво грозде се прави бялото вино?

Има три вида вида по цвят - червени, бели и розовиВ зависимост от това, какъв сорт вино се използва като суровина, а също и от съотношението на захарта и алкохола, производителите получават един или друг вид готов продукт. Много от тях се правят толкова отдавна, че са станали популярни по целия свят и днес са като визитни картички на определена местност.

За сведение: Не всички знаят, че суровината за получаването на виното и онези слънчеви плодчета, които сме щастливи да видим на масата си, са различни видове грозде. Непосредствено за ядене се използва грозде от трапезните сортове, а виното се прави от специални (винени) сортове. Може, разбира се, и да се ядат, но меката им част е много по-малко, а вкусът е тръпчив и не толкова сладък. А при сортовете за сухо вино е доста кисел.

Ние ще разгледаме най-известните сортове бели вина от различните групи на разпространената в Европа класификация.

Бяло трапезно (сухо) вино

В Европа еталон за качество и вкус се смята именно сухото вино. То се прави по технология на цялостно ферментиране на гроздовия сок, при което процентът на захарта в готовия продукт не превишава 0,3. Ценителите казват, че белите и червените сухи вина са най-натуралната и полезна за здравето алкохолна напитка.

Шардоне

Шардоне е най-известният сорт бяло виноТова име се знае от всички без изключение. То говори за сорта вино (и за гроздето съответно), който се смята за класика сред белите вина в категорията „сухи“. Днес с отглеждането на тези гроздове се занимават специалисти по цял свят, а готовият продукт, който се предлага от производителните, е много силен. Шардоне не издържа много, а как ще се разкрие неговият вкус, зависи от много фактори.

Грюнер Велтлинер

Един от най-топлите сортове, който в промишлени количества расте в Австралия. Използва се за произвеждането както на достъпни варианти на питието, така и на скъпи и престижни марки вино. Отличава се с това, че съдържа по-малко въглероден диоксид.

Ризлинг

Гроздето Ризлинг е лек вариант за тези, които предпочитат сухо кисело вино, но без да е агресивно откъм съдържание на алкохол.

Траминер

Траминер е сорт грозде, който се отглежда много трудно, но тези, на които им се получава, са много успешни на пазара за качествена алкохолна продукция. Мястото, където се произвежда най-хубавото вино от Траминер, е Елзас – Франция.

Бяло сладко вино

Едва ли ще Ви учуди, че най-добрите сортове от този вид се правят на територията на Франция. Това са местата Шато д'Икем, Фарго и много други. Освен това с белите си вина със сладък вкус се славят и градове в Германия, Румъния, а също и в Армения и Русия.

Най-древният сорт бяло вино е Токай.Всички бели сладки вина, за по-удобно класифициране, се разделят на три подгрупи, в зависимост от произхода, състава и технологията на производство.

Токайски вина

Тези вина се получават в резултат на променяне на прототипа. Уникално е виното с името Токай, получено в Унгария. Виното от тази група е най-древното, запазило в себе си оригиналния букет, ценен още преди хиляди години. Тази напитка е добре да се съхранява дълго време. Когато е в бутилката, с всяко десетилетие променя вкусовите си качества. Три са факторите, които правят Токай уникално:

  • Състоянието на почвата и климатичните условия, благодарение на които гроздето се обвива от гъбата ботритис цинереа;
  • Сегрегираната композиция от трите сорта грозде – Фурминт, Харш Лавелю и бял Мускат;
  • Издържането му в продължение на много години в условия на ниска температура и влажност около 80%.

Към най-популярните токайски вина се отнасят Асу и Южнокрайбрежен Токай. Препоръчва се да се поднасят с десерти, а също може да се употребяват със сирене и плодове.

Мускатни бели вина

Много известен сорт по целия свят е бялото вино МускатПолучават се от такива ароматни сортове като белия или тамянов мускат, розовия, черния, или Аликант, унгарския, червения или лилавия, а също и от Алеатико и други.

За да се получи добър мускатен сорт, на гроздето му трябва умерено-топъл климат, за който е присъща сухата, топла, дълга есен. За технология на производство се използват най-разпространените две – западноевропейската (от Франция) и съветската.  

Най-известните мускатни вина, отличени от специалистите и ценителите, са френските Мускат де Фронтинян и Мускат де Миравал, италианските Москато ди Сиракуза и Москато ди Трани, гръцките Родос и Самос.

Десертни бели вина

Те се получават от сортове като Алеатико и черен Мускат, Мускадел. Именно по тези сортове грозде в Русия е бил нанесен най-големия удар по време на необмислената горбачовска антиалкохолна кампания, когато били унищожени огромни площи лозя в Крим и в Южна Русия. Невъзможно е да се възстанови вкусът и ароматът на изгубените сортове, защото свойствата на гроздето значително зависи от мястото, където расте. Кримският мускат няма как да се обърка с аналогично грозде например от Франция или Италия.

За да разберете кой сорт вино ще Ви хареса най-много, не е нужно да сте професионалист. Достатъчно е да разберете основните принципи на произвеждането на един или друг вид или просто да намерите и да усетите самия вкус и аромат на питието.

Бяло вино – видове и сортове Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™