Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Кръвно налягане и пулс

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Кръвно налягане и пулс


Какво е кръвно налягане и колко трябва да е пулсът?

Артериалното налягане и пулсът са най-важните параметри в човешкия организъм, по които може да се прецени състоянието на организма на човека.

Систоличното налягане е показател, който отразява интензивността на изтласкването на кръвта в съдовете. Диастоличното налягане е показателят, който отмерва момента между съкращенията и зависи основно от функционирането на бъбреците.

По правило, става интересно, когато показателите на нормалното налягане се повишават и се появяват осезаеми проблеми със здравето. Във връзка с това е необходимо да се уточни, какво е нормалното налягане на човека? Какво означава пулсово артериално налягане? И колко е идеалното артериално налягане?

От какво зависят показателите на налягането на кръвта?

Преди да уточним какво трябва да бъде нормалното налягане в кръвта на човека, трябва да разберем кои са факторите, които влияят върху показателите му.

Кръвното налягане е онази сила, с която потокът на кръвта въздейства върху стените на съдовете на кръвта. Значението на параметрите му са взаимосвързани със скоростта и силата на сърдечните съкращения, а също и с обема на кръвта, който сърцето може да пропусне да мине през него за определен период от време – 1 минута.

Систоличното и диастоличното налягане са важни показатели се определяне здравния статус на човека.В медицинската практика има установени показатели на налягането, тоест средни показатели за нормално налягане спрямо възрастта на човека и неговия пол. Именно тези показатели показват степента на функциониране, с която работи целият организъм на големия човек, а също така може да се характеризират и някои системи по отделно.

Кръвното налягане се смята за индивидуален параметър, чиито показатели варират в зависимост от различни фактори:

 • Силата и честотата на сърдечните съкращения, което осигурява придвижването на кръвта по артериите, вените и съдовете
 • Особеността на състава на кръвта. Има случаи на такива характеристики на кръвта, които притежава човек, вследствие на които се затруднява кръвотокът и се увеличава силата на налягане на кръвта
 • Атеросклероза – ако има наличие на отлагания по съдовите стени в организма, се развива допълнително натоварване върху тях
 • Еластичността и разтегливостта на стените на съдовете – при износването на кръвоносните съдове се наблюдава затруднено движение на кръвта при по-голямо натоварване
 • Прекалено широките/тесните съдове на кръвта – обикновено това състояние се провокира от емоционалните фактори като стрес, паника, нервно разстройство
 • Особеностите на функционирането на щитовидната жлеза, когато при по-големи количества на някои хормони се увеличават параметрите на артериалното налягане (АН).

Под влиянието на тези фактори кръвното налягане може да бъде различно от нормалното. Отчитайки този факт, можем да кажем, че налягането на човека е строго индивидуално и относително понятие.

Нормално артериално налягане спрямо възрастта

Във всяка възраст нормалното кръвно налягане е с различни показатели.

Всички знаят, че най-идеалното АН е 120/80. Но малко хора разбират, че тези граници са много размити, защото нормалното кръвно не е само и единствено 120/80. За нормални се смятат и средните стойности от 101/59 до 139/89.

Не само с възрастта АД се увеличава, затова съществува и понятието „работно артериално налягане“. Това състояние по никакъв начин не се отразява върху състоянието на човека, като при това не съответства на приетата норма. Например:

 1. При жените на 40 години артериалното налягане е 140/70. Такова налягане има отклонение от средните показатели, но не оказва пагубно въздействие върху организма
 2. Ако границите бъдат понижени до общоприетите 120/80, здравето им ще се влоши и ще се появят неприятни симптоми.

Все пак има средни показатели на налягането по възраст:

 • 16-20 години – нормалното АН трябва да бъде 100-120/70-80
 • 20-30 години – налягането трябва да е 120-126/75-80
 • 40 години – нормално е да бъде 125/80
 • На 45 годишна възраст – 127/80
 • На 50 години нормата е 130/80
 • На 60 – 135/85
 • На 70 години е 140/88.

Както се вижда, промените с напредването на възрастта се отнасят не само за систоличното налягане, а и за диастоличното. Все пак е редно да отчитаме, че това са усреднени показатели, към които не винаги е задължително да се стремим.

На 20 годишна възраст нормалното АН може да бъде малко по-ниско, като това се отнася и за двата показателя. Като цяло налягането при 20-годишните в покой 100/70 се смята за нормално. С възрастта то се изравнява с установените за нормални граници.

Ако се опираме на медицинската статистика, можем да кажем, че мъжете след 40 годишна възраст попадат в рискова група за развитие на артериална хипертония.

С напредването на възрастта кръвното налягане се повишава и това е нормално явление

Има и други общи параметри на нормите в налягането, които са по-усреднени показатели (тези параметри са въведени през 1981 година):

 • 16-20 години – 100-120/70-80
 • 2040 години – 120-130/70-80
 • 40-60 години – горната граница да е не повече от 140, а долната – не по-малко от 90
 • След 60 години – 150/90.

Нека да отбележим, че налягането на мъжете на 20 години, а също и на жените на тази възраст, малко ще се различава. При младия мъж най-идеалните граници на АН за тази възраст е 123-76, а за крехките жени на 20 – 116-72.

Пулсово налягане

Пулсовото налягане е разликата между систоличното и диасистоличното налягане. Нормалната разлика трябва да бъде от 30 до 50 мм. Анормалното отклонение от приетата норма значително влошава качеството на живот на човека, здравето му като цяло, а също така се съпровожда с неприятна симптоматика.

Високото пулсово налягане може да сигнализира за нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система. Особено голямо значение имат разликите, присъщи за хората над 60 годишна възраст. Повишеното пулсово налягане е това налягане, чиято разлика е повече от 60 пункта.

Пулсовото налягане и налягането на кръвта са взаимосвъзрани и определят състоянието на човека

Тези показатели се отразяват много негативно върху функционирането на организма, защото това състояние способства ускоряването на естественото стареене на всички вътрешни органи, в частност – на главния мозък, бъбреците, сърцето.

Има различни причини за тази аномалия:

 • Причините могат да се крият в твърдите големи артериални съдове
 • Хипертоничен синдром
 • Ендокардит, блокада на сърцето
 • Бременност
 • Високо вътречерепно налягане
 • Анемия
 • Сърдечна недостатъчност в хронична форма

Ще отбележим, че възрастта не влияе върху разликата на пулсовото налягане, както и полът на човека. В случай на значително понижаване или повишаване на показателите му, трябва незабавно да се обърнете към лекар, за да се изясни причината за тази патология и да се назначи съответното лечение.

Налягането и пулсът на човека

Налягането и пулсът са параметрите, които мери лекарят в точно определена последователност. Нормалните налягане и пулс са залог за добро състояние и здраве. Ако има отклонения от нормата, може да се говори за развитие на някаква патология.

Налягането и пулсът са две взаимно свързани величини, които във всеки случай оказват влияние една на друга. Например при повишено АН се учестява пулсът, чиито удари човек усеща много отчетливо. Като имаме предвид това, трябва да уточним колко удара в минута се смятат за нормално. Както и налягането, пулсът има своите средни стойности по възраст:

 1. Пулсовото налягане, което не е в норма, води до сериозни проблеми със здраветоНовородено – 140
 2. 8-14 години – 85
 3. 16-20 години – 80
 4. 20-30 години – 70
 5. 30-40 години – 65
 6. 40-50 години – 65
 7. По време на боледуване – 120, преди смърт – 160.

Както и при налягането, пулсът също се измерва по възраст и с напредването и броят на ударите намалява, освен когато боледуваме. Защо пулсът се понижава с възрастта? Работата е там, че колкото по-икономични са обменните процеси в човешкия организъм, толкова по-малко удари прави сърцето за определено време и толкова повече се удължава неговият живот.

При напълно здравия човек (без значение от възрастта) пулсът има свойствата на ритмичност, вследствие на които пулсовите вълни преминават през равен промеждутък от време. Ако има нарушение на сърдечния ритъм, се променя и налягането, и пулсът.

Ако си мерите пулса, при положение че знаете какви са нормалните му показатели спрямо възрастта Ви, можете да разпознаете назряващия проблем. Например, ако ударите за 1 минута са повече от нормата няколко часа след като сте яли, може да се съмнявате за отравяне.

Как се мерят пулсът и налягането?

Кръвното и пулсът се мерят както със специални апарати, така и с помощта на пръстите на ръцетеОсновният начин да се определи пулсът е да се притисне артерия. Прави се като се палпира радиалната артерия: дланта на човека се обхваща в зоната на китката, палецът на измерващия се намира на задната част на предмишницата, а останалите пръсти се намират на вътрешната повърхност на лъчевата кост. Какво трябва да знаем за меренето на пулса?

 • Ако поставим пръстите си правилно, може да усетим лъчевата артерия, която пулсира непрестанно
 • Обикновено при преглед при лекаря се мери пулсът и на двете ръце, тъй като не е винаги еднакъв на лявата и дясната ръка
 • В много случаи палпирането може да се осъществява и на бедрената, и на темпоралната, и на сънната артерия. В тези съдове честотата на пулса е винаги еднаква
 • Продължителността на измерването на пулса е половин минута и полученият резултат се умножава по две.

Когато човек има бърз пулс, ударите се усещат много отчетливо и може смело да се направи извод, че артериалното налягане е високо.

Високото кръвно налягане е много сериозни заболяване, затова трябва да следим кръвното си внимателноСамо ще кажем, че пулсът и АН са много важни показатели, които е жизнено необходимо да бъдат контролирани и при най-малките отклонения от нормата трябва веднага да се обърнете към лекар.

Важно е да знаем… !

Шокираща статистика! Хипертонията е най-разпространеното заболяване на сърдечно-съдовата система. Установено е, че от него страдат 20-30% от възрастното население. С възрастта разпространението на болестта се увеличава и достига 50-65%. Последиците от високото налягане се знаят от всички: това са необратими увреждания на различни органи (сърце, мозък, бъбреци, съдове, очи). На по-късните етапи се нарушава координацията, появява се слабост в ръцете и краката, влошава се зрението, значително се понижават паметта и интелектът, може да възникне инсулт!

И накрая Ви представяме уредите за измерване на кръвно налягане в категорията "Апарати за кръвно налягане"

Кръвно налягане и пулс Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™