Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Интоксикация – причини и методи за лечението и

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Детоксикация | Все още няма коментари. | 5374 прегледа на този пост

Съдържание на Интоксикация – причини и методи за лечението и


Какво да правим при отравяне?

Разнообразието от токсични вещества нарушава стабилната работа на организма, провокирайки явление, наречено интоксикация. Тя може да бъде два вида: екзогенна и ендогенна. Първата се характеризира с попадане на токсините отвътре, а втората – отравящите вещества се произвеждат от самия организъм.

Подобно състояние е токсикозата при бременните.

Защо възниква интоксикацията?

 • Причините за интоксикация може да са влиянието на факторите от външната среда, отравяне с продуктите от обмяната на веществата, нарушен метаболизъм, натрупани в организма прекалено много свободни радикалиФакторите от външната среда. Това може да са химични елементи (тежки метали, селен, берилий, халогени, арсен) и техните съединения. Освен това тежкото състояние може да е провокирано от отровни животни и растения, разнообразни токсини от микроорганизми;
 • Понякога причина е не самото вещество, а продуктите от неговото преработване. Точно така те оказват вредно въздействие върху организма. Могат да проникнат през дихателните пътища, храносмилателния тракт, кожата, лигавиците или дори при парентерално приложение;
 • Ендогенната интоксикация може да се провокира от продукти с отровно въздействие, които се появяват при увреждане на тъканите. След това възникват сериозни травми, изгаряния, лъчеви поражения, възпалителни процеси с голяма локация. Значително увреждат тъканите и редица инфекциозни заболявания, злокачествени образувания и други опасни болести;
 • Излишните физиологично активни вещества, произвеждани от организма. Това може да са хормони, които се произвеждат например от щитовидната жлеза при тиреотоксикоза, а също и адреналинът, чиито големи количества възникват при хромафинома (chromaffinoma). Всевъзможни отделителни процеси също могат да доведат до поражение на организма от токсини. Ярък пример е уремичната интоксикация при бъбречна недостатъчност;
 • Нарушен обмен на веществата може да е един от своеобразните катализатори. В този случай се образуват токсични метаболити или зле обезвреждащи се токсични вещества, които постоянно произвежда организмът. Това може да е амоняк, билирубин, фенол, произвеждащи се при заболявания на черния дроб, или кетонови тела, които се появяват при захарен диабет;
 • Продукти от свободното радикално окисление на липидите, които се произвеждат при много възпалителни процеси.

Симптоми на интоксикацията

Признаците са много обширни и могат да се изразяват различно в зависимост от характера на токсина, химичните и физичните свойства, родствеността към системата на организма или към един от органите, субклетъчните структури, тъканите, съществуващите рецептори и произвежданите ензими.

Например има няколко вещества, които съдържат токсини: психотропни, хепатотропни, кардиотропни, липотропни, кръвни, мутагенни, ототоксични, канцерогенни.

Голяма роля играе дозата на вредното вещество и това как то постъпва в организма и се разпределя в него. Важно е и мястото на натрупване на токсина и честотата на постъпването му – еднократно, повторно, постоянно. Когато интоксикацията е повторна или постоянна, обикновено се появява впечатление за привикване или кумулативно въздействие.

Симптоми на интоксикация са висока температура, гадене, повръщане, умора, диария, обривиТова се случва при отравяне с живак, дигиталис, арсен, морфин, олово и с обикновен алкохол:

 • Висока температура;
 • Болка в мускулите, ставите и главата;
 • Неукротима диария;
 • Повръщане;
 • Припадъци;
 • Умора и сънливост;
 • Недобра работа на черния дроб, стомашно-чревния тракт и други важни органи.

Тези симптоми са характерни за остра и подостра интоксикация. Трябва да отбележим, че в последния случай телесната температура е субфебрилна. А в първия са възможни не само припадъци, но и кома.

Хроничната интоксикация се характеризира с други симптоми: раздразнителност, нервозност, умора, сънливост или безсъние, а също и депресия, чести главоболия, промяна в телесната маса, проблеми с чревния тракт (диарии, запеци или метеоризъм).

Това явление възниква заради недоизлекувана остра интоксикация и при недостатъчно самопречистване на организма. Може да пострада кожата, появяват се например обриви, дерматит или фурункулоза, а също и неприятен мирис. Често се понижава имунитетът, което води след себе си регулярни вирусни заболявания и алергии.

Рядко се наблюдават автоимунни заболявания. Външно човек също се променя. Косата му може да стане по-рядка и безжизнена. Освен това кожата губи здравия си цвят, еластичност и разтегливост.

Интоксикация, възникваща при бременност

При бременност често явление е интоксикацията, която се нарича токсикоза при бременнитеПочти всяка жена в този период се сблъсква с токсикозата. Тя е предизвикана от метаморфозите в организма, а също и от самата поява в матката на новия живот. Преди всичко бременната жена трябва да посети наблюдаващия я лекар. Ако няма противопоказания, най-често на бременните се изписва фолиева киселина. От народните средства – лайка, мента, шипка, вратига.

Ако жената в периода на бременността си е получила хранително отравяне, в никакъв случай не бива да предприема екстремни мерки. Е тези случаи трябва да се изчака, докато стомахът не се пречисти сам (рядка консистенция на изхожданията, повръщане), след което да приеме активен въглен и изписан от лекар препарат за понижаване проявите на токсикоза.

Препоръчва се да се приготви плодова напитка от калина и шипка, чай за бременни или специален срещу токсикоза. За няколко часа трябва да не се хранят и да пият много течности.

Лечение при остра и хронична интоксикация

Токсините могат да се отделят от организма и по естествен начин. Достатъчно е да се води здравословен начин на живот и да се храним правилно.

Но в съвременните условия това съвсем не винаги е възможно, затова са разработени специални програми за прочистване на организма:

За лечение на интоксикация се използват интравенозни електролитни течности, адсорбенти, промивки, слабителни и диуретични средства

 • Ликвидиране на причината. В строго определен ред първо трябва да се премахне токсинът, който предизвиква развитието на патологията, а също и бързо да се изведе той от организма. Много отговорно трябва да се премине към снемане симптомите повръщане и диария, тъй като неграмотното им елиминиране може да доведе до преминаване на острата интоксикация в хроничната и форма;
 • Антидотна терапия и серуми за потискане действието на токсините;
 • Пиене в големи количества на течности. За да се попълни загубата на течности, може да се въведат вътрешно фармакологични препарати;
 • Слабителни и диуретични средства. Последните се изписват за облекчаване и подобряване работата на бъбреците и черния дроб;
 • Промивки. При острото състояние често се прочистват така стомахът и червата;
 • Кислородна терапия;
 • Адсорбенти;
 • Кръвопреливане;
 • Заместваща хемотрансфузия.

За да се премахне бързо това състояние, се използват различни сорбенти, например активен въглен, който може да се използва и от бременни. Често се изписва, когато възникне хранителна интоксикация. Тъй като интоксикацията се съпровожда с нарушено производство на ензими, е добре да се приемат и медикаменти, които предпазват или облекчават това състояние. За възстановяване микрофлората на храносмилателния тракт се използват и бактериални препарати. Може да се използват и витамини и антиоксиданти, за да се обезвреди организмът от свободните радикали и да се прочисти от отрицателното им въздействие.

Трябва да кажем, че всички гореизброени методи трябва да се изписват само от лекар, индивидуално, спрямо състоянието на човека. Може да се използват както няколко процедури и средства, така и цял комплекс. Но само лекарят може да уточни правилната доза и да избере необходимите средства за лечение на интоксикация. В никакъв случай не трябва да се лекуваме сами, защото това застрашава от преминаване на острата интоксикация в хронична, чието лечение е доста по-трудно.

Интоксикация – причини и методи за лечението и Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™