Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Норадреналин

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 8807 прегледа на този пост

Съдържание на Хормони – Норадреналин


Разликата между адреналин и норадреналин

В организма на човека присъстват физически активни вещества, които оказват огромно влияние за протичането на много физиологични процеси. Това са катехоламините, представляващи медиатори и хормони. Те отговарят за психо-емоционалното му състояние, непосредствено участват във формирането на настроението му и въздействат върху организма му при депресия или стрес. Към основните участници, които заемат водеща роля в оформянето на настроението, влиза норадреналинът, който е и медиатор, и хормон. Наричат го и норепинефрин хормонът на смелостта и яростта. Нека разберем какво е норадреналин.

Как и къде се образува норадреналинът?

Норадреналин се образува в мозъка от аминокиселината тирозин и хормона допаминДействието на този хормон прилича на действието на адреналина. Адреналинът и норадреналинът се синтезират в организма от тирозина – една от 20-те аминокиселини, които влизат и в състава на белтъчните продуктите. Ежедневно с храната човек поглъща няколко грама тирозин, който в хода на различните реакции се разбива на вещества. Едно от получените вещества е Допа, която попадайки в кръвта, постъпва в главния мозък. В мозъка Допа играе ролята на материал за формирането на вещество с името допамин, от който се прави норадреналинът.

Този вид на образуване на норадреналин е основният. Но организмът има и друг начин за формиране на хормона – в надбъбречните жлези. В този случай хипоталамусът отделя кортикотропин, който по кръвта достига до бъбреците. Надбъбречната жлеза, а именно нейното мозъчно вещество, започва да произвежда катехоламина адреналин, а също и норадреналин.

Важно място в норадреналина заемат адренорецепторите, които се намират на повърхността на нервната клетка. Те се подразделят на няколко типа с различно действие. Невромедиаторът влияе върху рецепторите алфа-1 и бета-1. Стимулацията на рецепторите на норадреналин се характеризира с наличието на съответните симптоми.

Как действа норадреналин и с какво се отличава от адреналина?

Адреналинът се изработва от надбъбречните жлези. Адреналинът и норадреналинът имат маса различия. Рязкото повишаване на хормона, който е произвела жлезата, оказва по-негативно влияние:

 • високите нива на адреналин учестяват сърцебиенето и влошават настроениетоСтрада сърдечно-съдовата система
 • Влошава се настроението
 • Възниква нервозност, раздразнителност.

В редки случаи действието на този хормон се проявява по друг начин, като подбужда човека към борба. Например в спорта, при работа над личностните качества. Мобилизацията на всички системи води до:

 • Учестено сърцебиене
 • Тремор
 • Разширяване на зениците
 • Рядко – непроизволна дефекация.

Приливът на адреналин обикновено приключва с чувството на еуфория.

При анормални нива на норадреналин се появява раздразнителност и яростСлед изхвърлянето на адреналин еуфория практически никога не се появява. Норадреналинът предизвиква:

 • Свиване на съдовете
 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Учестено дишане
 • Повишение в налягането
 • Нарушения в моториката на червата.

Хормонът норадреналин се позиционира не само като вещество на „яростта“, но и на „щастието“. Надбъбречните жлези го синтезират при слушане на хубава музика и употреба на любими храни.

Приликата на норадреналин с допамина

Депресията е състояние, което се появява при липса на достатъчно норадреналин

Знае се, че причините за възникването на депресия са изучени от биохимиците само частично. Най-разпространеното мнение днес е, че дефицитът на серотонинови хормони в кръвта са провокаторите на депресията. Поради това, за попълването на веществото се използват най-новите антидепресанти.

Към другите теории за развитието на депресивно състояние се отнасят: възпаления в мозъка, а също и ниски нива на невромедиатора норадреналин или допамин. Недостигът на първия се проявява с:

 • Обърканост
 • Безразличие
 • Липса на интерес към живота.

Допаминът и норадреналинът си приличат по процеса на синтезация. Веществата се произвеждат от едни и същи предшественици: фенилаланин и тирозин. Освен това и двата хормона играят значителна роля в концентрацията и мотивацията на човека. В същото време двете вещества се произвеждат и от различни отдели на мозъка и оказват влияние върху рецепторите по различен начин.

Дисбаланс на норадреналина

Синтезът на норадреналин води до появата на адреналин. Значението на балансирано присъствие на хормоните в човешкия организъм, които се произвеждат от надбъбречните жлези, е неоценимо. Недостигът на норадреналин се свърза с депресия, а също и със синдром на дефицит на внимание. Признаците на нарушения в равновесието се изразяват много рядко.

Мигрената е симптом за дисбаланс на норадреналин

Ако нивото на хормона е повишено, това може да предизвика тревога и безсъние. При това рязко проявяващото се високо ниво на норадреналин може да провокира появата на паническа атака.

Дефицитът на това вещество в кръвта се отразява с депресия, умора, загуба на интерес към случващото се в живота. Забелязано е, че:

 • Хората, които страдат от синдром на хронична умора и фибромиалгия са с ниски нива на хормона;
 • Мигрената може да е резултат от дефицит на катехоламин в мозъка;
 • Сред причините за поява на биполярно разстройство е дисбалансът на норадреналин;
 • При болестите на Алцхаймер и Паркинсон норадреналинът се отнася към негативните фактори.

Медикаментозно лечение

Десетки медицински препарати са подходящи за лекуването на депресията. Основният клас са антидепресантите, които са няколко вида. Основната разлика между тях е начинът на въздействие на невромедиаторите.

Дефицитът на норадленалин се лекува с антидепресантиАнтидепресантите се класифицират така: препарати от първи ред, втори и трети. Най-често специалистите започват с изписването на лекарства, принадлежащи към първи ред. Особено много предпочитат антидепресантите клас СИОЗС (селективните инхибитори на обратния захват на серотонина), които са много ефективни и списъкът със странични ефекти е малък.

Медикаментите от следващия клас от първи ред са селективните инхибитори на обратния захват на серотонина и норадреналина. Те оказва влияние върху 2 типа рецептори. Терапията с тях може да бъде ефективна за тези, при които приемът на предния клас медикаменти не е дал резултат.

Препаратите от втори и трети ред също са много ефективни. Неселективният клас трициклични антидепресанти е разработен към първия ред и доскоро се е използвал широко. Но тези препарати имат по-изразени странични действия. Заради това към тяхното използване се прибягва по-рядко.

Как да балансираме наличието на катехоламин?

Някои хранителни продукти стимулират производството на норадреналинФенилаланинът и тирознът са строителни белтъци за норадреналина. Поради тази причина повишаването на норадреналина може да се регулира с употребата на следните хранителни продукти:

 • Сирене
 • Морски дарове
 • Бобови растения
 • Яйца
 • Банани
 • Шоколад
 • Пилешко месо и други.

Освен с храна, показателите на норадреналина могат да се повишат и ако поспите през деня. Ако естественият баланс на хормона е недостатъчен, то лекарят Ви може да Ви изпише съответния медицински препарат. Важно е да следвате препоръките на лекаря си и при използване на синтетичен норадреналин да спазвате инструкциите стриктно.

Хормони – Норадреналин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™