Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Токсини и детоксикация

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2186 прегледа на този пост

Съдържание на Токсини и детоксикация


Защо трупаме токсини и как да се спасим от тях?

Токсините изключително много вредят върху здравословното състояние на човека

Много хора, които живеят напълно обикновен живот, са се сблъсквали с рязката загуба на тонус и енергия. Като при това не са променяли нищо в ежедневието си. Една от причините за такива явления може да бъде излишъкът на токсините в организма.

Токсините са способни да влияят и върху настроениетоОрганизмът повече не може да функционира нормално с големи количества токсини в тялото на човека. За пречистването на токсините организмът започва да задейства всичките си резервни сили. Именно заради това човек, който е в това състояние, изпитва недостиг на сили, влошено състояние и настроение и т.н.

Съвременните хора живеят в много замърсени условия. Токсините, вредните газове и химичните замърсители са навсякъде. Във въздуха и речните води всяка секунда попадат вредни вещества, които са резултат от работата на съвременните заводи. В продуктите от много дълго време се добавят вредни за организма съставки. Дори и в един прост картоф се добавят нитрати, да не говорим за вече по-сложните за приготвяне продукти, които се продават в магазините.

Но дори и при тези условия на живот, здравето може да се запази максимално и да не се боледува. Както знаем, основната причина за натрупването на токсини в тялото ни е малко подвижният начин на живот, който водим, употребата на вредни продукти в ястията, които приготвяме, приемът на наркотици и алкохол, тютюнопушенето и други. Всичко това е причина за натрупване в организма ни именно на токсини.

Как токсините постъпват в организма ни?

Ако се опрем на гореизложеното, можем да отделим главните причини за натрупването на шлаките и токсините в човешкия организъм:

 • Вредната храна, замърсената вода и въздухът са основните виновници за постъпването на токсини в организмаЛошата храна. Основната доза токсини в нашия организъм постъпва заедно с храната. Особено е очевидно това, когато менюто ни се състои от ненатурални синтетични продукти. Отворете хладилника си и погледнете внимателно дали там наистина има много натурални продукти? По-скоро тези, при които няма намеса на човешка ръка, са малко. И изобщо, погледнете менюто си. Много ли са свежите плодове и зеленчуци, които консумирате? По-скоро са недостатъчно. Но пък присъстват много захар, сол, тестени изделия, меса и колбаси, сладки работи, бързи закуски и други, които не са със статус „натурално“.
 • Замърсената вода. Много хора не знаят колко проста, чиста вода е необходима на организма ни. Всички клетчици в тялото ни имат нужда от чиста вода. Освен това водата помага да се изведат токсините от нас. В природата вече не съществува нещо, което да замени водата, която е нужда на организма ни. Да не говорим, че с различните заместители на водата ние внасяме нова порция токсини и шлаки в организма си. Тук влизат и газираната вода, и купешките сокове, и кафето, и чаят, и дори замърсената чешмяна вода.
 • Мръсният въздух. За съжаление, няма как да избягаме от градския смог. Но може по-често да си позволяваме да излизаме на свеж въздух някъде. Хубаво е да отбележим и за токсините, които получаваме във връзка с професионалната ни дейност (лакове, бои, производствени миризми и др.)  и да предприемем мерки да ги неутрализираме.
 • Вредните навици. Пушенето, честата употреба на алкохолни напитки не само вреди на здравето ни, но и е нова порция от токсини. Към вредните привички също се отнася и прекомерната употреба на кафе, чай, газирани напитки, а също и преяждането и липсата на физическа активност.

Влиянието на шлаките и токсините върху здравето ни

Някои теории твърдят, че токсините са причината за това човек да боледуваТеорията на немския лекар Ханс-Хайнрих Рекевег, свързана с вътрешното замърсяване с токсини на човека, гласи, че обострянето на болестите не е нищо друго, освен опит на организма да изведе токсините. Тоест по мнението на немския лекар, всички болести възникват вследствие на излишъка на токсините. Получава се, че заболяванията не се случват внезапно, а са следствие от натрупването на токсините до определени граници.

Природата е много мъдра и ни е надарила с възможността да извеждаме шлаките и токсичните вещества с помощта на отделителната ни система, но дори самата природа не може да отчете доколко в бъдеще ще се замърсява човекът. Тоест не просто токсините и шлаките вредят на здравето ни, а и това, че нашата отделителна система не се справя с този постоянен наплив. Тъй като шлаките са естествени производства на организма ни, наличието им в него е тясно свързано с жизнената му дейност.

Пречистване на организма от шлаки и токсини по естествен начин

Както и в много други аспекти от живота, пречистването на организма има своите привърженици и противници. Ако едните смятат, че организмът трябва да се пречиства, то другите ще са на мнение, че това не е правилно. Става дума за популярните пречистващи методи, които днес са изключително много. Ами ако можем да пречистим организма си, без да се намесваме в работата му? Съгласете се, че този вариант ще бъде за предпочитане.

Отделителната система на организма или да си помогнем сами

Отделителната система е отговорна за извеждането на токсините от тялотоМайката-природа е умна и се е погрижила за изхвърлянето на отпадъците от жизнената дейност на човешкия организъм като ни е снабдила с отделителна система. Но както вече казахме, дори и природата няма как да изчисли предварително колко токсини ще трябва да изведе от нашия организъм тази система и колко бързо ще трябва да го прави, за да може да сме здрави.

Отделителната ни система не е създадена за толкова голям обем постъпващи токсини. Затова ще дойде момент, когато отделителните органи няма да могат да се справят със задачата си и ще провокират отлагането на токсините във вътрешността на тялото ни. Какво да предприемем, за да облекчим живота на отделителната си система и съответно на самите себе си? Ето няколко лесни за изпълнение препоръки за това.

Хранене

И пак за храненето. То е навсякъде. Не е ли по-добре да започнем с нещо друго? Отговорът е еднозначен и категоричен – НЕ! Именно неправилното хранене в 90% от случаите стимулира замърсяването на нашия организъм. Храната, която ядем, която няма нищо общо с природните стандарти и в повечето случаи е резултат от дейността на човека – именно тази храна способства попадането на токсините в нас.

Трябва да изключим (или много да ограничим) от менюто си:

 • Продукти от химичната промишленост (чипсове, бонбони и много други)
 • Печива (кифлички, торти, сладкиши)
 • Захар
 • Фаст-фууд
 • Чай, кафе, газирано
 • Месо и животински мазнини.

За да помогнем на отделителната система да премахне токсините, трябва да следим режима си на храненеТрябва да включим в менюто си:

 • Пресни плодове и зеленчуци
 • Листни зеленчуци
 • Горски плодове
 • Зърнени култури
 • Прясно изстискани сокове
 • Морски дарове.

В тези продукти, освен другите полезни съставки, се съдържат и фибри, които подобряват работата на червата. Така ние постепенно ще пречистим основния ни отделителен орган, който е и главният източник на токсини.

Разгледайте менюто си и преценете колко растителна храна в проценти използвате Вие. В идеалния случай трябва да е 70-80%, добре е да е поне над 50%, а реално е около 5-10%. Даже много хора и тези цифри не могат да достигнат.

Питеен режим

Най-добрата и полезна напитка за премахването на токсините от тялото е чистата водаСамо да сме наясно, че питейният режим не е по-малко важен от правилния хранителен режим. Тук човекът също е намерил начин да избяга от природните стандарти. И причината за това е употребата на чай, кафе, газирана вода, сокове от магазина и т.н., вместо обикновената пречистена вода. Помнете, че нито една напитка не може да замени водата за човека.

Нормата за прием на вода, в зависимост от теглото на човека, е 30 мл на 1 кг тегло, това е средно 2 л дневно… минимум!

Няма нужда да казваме, че водата и нейното отделяне под формата на урина е единственият начин на организма да се избави от отпадъците в човека. И съответно колкото повече организмът е наситен с вода, толкова по лесно и бързо се осъществяват процесите на пречистване.

Потене

Време е да преминем към още една важна отделителна система – кожата. Заедно с потта организмът изхвърля токсини, излишъци от соли на метали, шлаки, азотни вещества (карбамид, амоняк, пикочна киселина), но заедно с това на организма ни са му нужни макро и микроелементи. Затова хората, които се занимават усилено със спорт и се потят много, имат нужда от засилен прием на натурални витамини и минерали. Пречистване с помощта на отделянето на пот може да се постигне с:

 • Физически натоварвания, предимно аеробни
 • Ходене на бани, сауни, използване на горещи вани с морска сол
 • Изчистване на кожата с четка по време на водни процедури.

Друг помощник за елиминирането на токсините в организма ни е потта, затова е добре да стимулиране отделянето на потЖелателно е да се тренира 2-4 пъти в седмицата и веднъж да се посещават парни или пречистващи бани. Освен активирането на пречистването чрез потта, физическите упражнения активират работата на белите дробове и извеждането на летящите токсини чрез учестеното дишане.

Но кожата не е само отделителен орган, а може и да попълва запасите от токсини. Как точно? Средствата за лична хигиена като шампоани, душ-гелове, козметиката и прочее, съдържат токсини, които попадат в организма именно през кожата. Единственият възможен начин да се избяга от това е да се откажете или много да ограничите използването на козметични средства.

Ще се опитаме да направим извод от всичко това. А изводите са такива, че максимално ефективно за пречистването на организма от токсините е едновременното предотвратяване на тяхното постъпване и активиране на отделителните функции на организма ни. С този подход отпада нуждата да се провеждат различни пречистващи процедури. И още… ако сте решили да се пречиствате, не го правете изведнъж и в един ден. Такъв мигновен преход към друг хранителен режим по-скоро ще Ви принуди да започнете всичко отначало, тъй като организмът Ви още не е свикнал с новия вид храна и ще му бъде трудно да се храни с нея. Започнете „бавно и полека“ – постепенно и по малко.

И ако все пак нямате възможност да спазвате правилата за пречистването на тялото Ви от токсините, ние Ви предлагаме друг изход, отново природен, но по-неангажиращ – хранителни добавки от натурални съставки, които може да разгледате в категорията „ДЕТОКСИКАЦИЯ“.

Токсини и детоксикация Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™