Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Атопичен дерматит – причини, симптоми и лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 3741 прегледа на този пост

Съдържание на Атопичен дерматит – причини, симптоми и лечение


Какви са симптомите, как се лекува и кой страда от атопична екзема?

Атопичният дерматит, също наричан "атопична екзема", е едно от най-разпространените хронични кожни заболявания. За нещастие статистиките сочат, че то спохожда цели 10-20% от децата, при които се появява в съвсем ранна възраст, още преди да са навършили 5 годинки, както и между 2-10% от възрастните. Изследванията дори показват, че тази болест се проявява още през първите 6 месеца живот на пациента в цели 45% от случаите. За щастие, при 70% от децата, страдащи от атопична екзема, кожното заболяване се израства в тийнейджърска възраст.

Фази на атопичния дерматит:

Атопичният дерматит също е наричан "атопична екзема".Атопичният дерматит се развива в две фази в повечето от случаите. Едната се нарича спокойна, като през нея кожата е много суха и се лющи, поради което е важно да бъде хидратирана всеки ден. А през втората фаза, острата, се появява и силен сърбеж, за успокоението на който пациентите трябва да приемат медикаменти.

Как се проявява дерматитът при различните възрасти?

  • При малките деца симптомите могат да се появят още в бебешката възраст – тогава обикновено се наблюдава обрив и изсушаване на кожата.
  • При деца, които развиват атопичната екзема малко по-късно, тя се характеризира със сухота, напукани и груби участъци.
  • При възрастните пък атопичният дерматит предизвиква лющене и непрестанен сърбеж.

Фактори, предизвикващи появата на атопичен дерматит:

Най-разпространеното становище гласи, че атопичната екзема се появява при спад на имунитета – тогава, когато кожата става по-податлива на външно възпаление.

Атопичната екзема се появява при спад на имунитета.Има и твърдения, които подкрепят тезата, че заболяването се дължи на вътрешни фактори, а по-конкретно – дефект в кожните клетки.

Проучванията показват, че по време на кърменето храната, която майката приема, може да предизвика алергия при бебето. Майките, които страдат от атопичен дерматит, са принудени да избягват определени храни като: млечни продукти, соя, риба и т.н., а това понижава риска за проява на болестта у детето в най-ранната му възраст.

Друг фактор, оказващ влияние върху проявленията на болестта, е генетичната предразположеност. Ако някой от семейството страда от екзема, астма или сенна хрема, бебето увеличава шанса си да прояви атопична екзема.

Медиците твърдят също, че полът е предопределящ. Оказва се, че жените са по-рисковият пол по отношение на заболяване от атопичен дерматит.

Възрастта на майката е следващият фактор, който оказва влияние върху риска от заболяване от дерматит. Ако майката роди в по-късна възраст, тя увеличава шанса детето да страда от кожната екзема.

Последният фактор, който може да даде посока на заболяването, е околната среда. Смята се, че мръсният въздух и студеният климат повишават риска от заболяване от атопичен дерматит.

Как да се справим с атопичния дерматит?

Важно е да знаете, че атопичният дерматит се влошава още повече от чесането. Това е така, защото ноктите нарушават кожната бариера и спомагат проникването на бактериите, което допълнително възпалява чувствителния участък.

Атопичнят дерматит се влошава още повече от чесането. За да постигнете ефикасно подобрение на симптомите, трябва да се грижите старателно за кожата си като използвате качествени продукти, коментирани с кожен специалист. 

Ефективността на продукти като лосиони за тяло с формули, разработени специално за туширане на атопичната екзема, е доказана. Има и редица продукти специално за деца, които ще помогнат да разрешите проблема в зародиш.

Също така е важно да спазвате определена диета, а може да прибегнете и към някои билки, за които се твърди, че помагат.

Бъдете внимателни към грижата за своето здраве и здравето на децата си. И не подценявайте здравословните проблеми, които дори понякога Ви се струват не толкова важни.

Атопичен дерматит – причини, симптоми и лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™