Гуава е малък плод, който традиционно произлиза от Южна и Централна Америка. По тези места плодовете гуава са познати със своя сладък и остър, запомнящ се вкус. Наравно с вкуса, гуава се слави с многобройните си ползи и приложения при различни състояния на организма. Плодът е сочен за суперхрана поради високото си съдържание на витамин С, антиоксиданти, включително ликопен и витамин А.
Хранителни ползи на гуава:
Хранително съдържание в 100 грама от гуава:
- Само 68 ккал.
- 14.3 гр. въглехидрати
- 2.6 гр. протеини
- 228.3 мг. витамин С (381% от препоръчителния дневен прием)
- 5.2 мг. ликопен
- 5.4 гр. фибри
- 49 мг. фолати
- 0.2 мг. мед
- 417 мг. калий
Защо да включим плода в менюто си?
Подпомага имунната система
Високото съдържание на витамин С в гуава е причина плодът да бъде особено полезен за имунната система. Порция от гуава съдържа много повече витамин С от цитрусите като портокалите или грейпфрутите. Витамин С е един от най-важните витамини за имунната система. Той е водоразтворим витамин и затова е важно да си осигуряваме ежедневен прием от него, тъй като в противен случай се изхвърля с урината. Витаминът е също мощен антиоксидант, който се бори с преждевременното остаряване и ни дава енергия.
Източник на калий
Гуава съдържа голямо количество калий – минерал, който намалява по естествен път кръвното налягане. Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло, който намалява вредното въздействие на твърде много приет натрий вследствие на твърде завишена консумация на сол и солени храни. Калият е един от най-важните минерали за здраво сърце.
Източник на фибри
Плодът гуава ни осигурява 20% от необходимата дневна консумация на фибри, особено ако го консумираме с кожата. Фибрите са изключително важни за доброто храносмилане, но не само. Те помагат метаболизма на мазнините и въглехидратите да се осъществява по-бързо и в същото време помагат на тялото да изхвърли токсини и бактерии.
Източник на много антиоксиданти
Гуава преборва много от плодовете по съдържание на антиоксиданти, които са най-важните елементи за запазване на организма млад и жизнен за по-дълго време. Антиоксидантите се борят ефективно с вредното въздействие на свободните радикали (повече прочетете тук).
Бори се с рак
Ликопенът, който се съдържа в плода гуава, е също мощен антиоксидант. Една порция гуава е източник на половината ликопен, от който организмът се нуждае на ден. Традиционно известният източник на ликопен са доматите, но гуава е също една добра алтернатива. Ликопен е един от известните антиоксиданти, които се борят с рака и мутирането на клетките.
Ползи от листата на растението гуава
Не само плодът гуава има редица здравословни ползи, но и неговите листа.
- Листата от гуава са използвани в традиционната медицина в Източна Азия за лечение на диабет
- Предпазват от диария
- Противовъзпалително действие, благодарение на флавоноидите, които се съдържат в тях
- Предотвратяват складирането на мазнини в артериите
- Антимикробни, антибактериални и антигъбични свойства