Антиоксидантите предпазват организма от заболявания и стареене

Храните, които се съдържат в едно нормално хранително меню, съдържат хиляди антиоксиданти. Това са вещества, които могат да ни помогнат значително за различни неща – от превенцията на първите бръчки до подсилване на имунната система и дори унищожаването на раковите клетки. А както ни е известно, това се дължи на факта, че те се борят ефективно със свободните радикали. Свободните радикали в кръвоносните съдове обикновено се причиняват от нецелесъобразно хранене с неща като пържени храни. Влияние оказва също цигареният дим, замърсяването на въздуха. Те променят структурата на холестерола, което води до предразположеност към запушване на артериите, а това може да предизвика сърдечни проблеми. Чрез слънчевата светлина и замърсяването на въздуха може да се образуват свободни радикали в очите, където те увреждат ретината или роговицата. А това, от своя страна, води до катаракта и слепота. Попаднали в клетките на кожата, свободните радикали може да увредят клетъчната ДНК и да повишат значително риска от рак на кожата и да ускорят образуването на бръчки. Ето и кои са храните, богати на антиоксиданти:

Кейл е основен източник на витамин К, предпазващ от сърдечни заболявания и остеопороза.

Кейл

Този набиращ все повече популярност зеленолистен зеленчук е основен източник на витамин К. Този витамин може да ни предпази от сърдечни заболявания и остеопороза. А дори само една чаша сварен кейл съдържа дванадесет пъти нужните дневни дози за органзма. Освен това съдържа високи нива фибри, които подпомагат поддържането на ниските нива както на кръвното налягане, така и на холестерола. Витамин К помага за пропускливостта на капилярите около очите, което води до нормалното съсирване на кръвта. Изследователите смятат, че витамин К помага за стесняването на капилярите и разбиването на малките кръвоносни съсиреци, които образуват тъмни кръгове. Кейл е богат още на витамин А, витамин В, витамин С, фолиева киселина, алфа-линоленова киселина, калий, калций и цинк. Като повечето зеленолистни зеленчуци, той е изключително полезен, но и нискокалоричен – една чаша от този зеленчук съдържа едва 33 калории.

Патладжаните и червените камби са богати на антиоксиданти.

Патладжани

Тъмно лилавият цвят на този зеленчук се дължи на богатото съдържание на насунин. Насунинът е хранително вещество, което помага при борбата с раковите клетки, като прекъсва тяхното кръвоснабдяване, необходимо за поддържането на размножаването им. Съществуват проучвания, които допускат, че насунинът може да забави развитието на Алцхаймер, като предотвратява увреждането на невроните от свободните радикали. Освен насунин патладжаните съдържат и друг фитонутриен като хлорогеновата киселина. Този зеленчук е и добър източник на диетични фибри, витамин В1, витамин В6, витамин К, мед, манган, ниацин, калий и фолиева киселина. Разбира се, не трябва да забравяме, че като силен антиоксидант, това вещество има важна роля и при забавяне на стареенето.

Червени камби

Този изключителен имуностимулатор съдържа приблизително 60% повече витамин С, отколкото неговата зелена разновидност. А както знаем, витамин С ускорява производството на белите кръвни клетки, които ефективно се борят с унищожаването на микробите и бактериите. Това е витаминът с най-високи нива в кожата, затова и често присъства в анти-ейдж продукти. Така че освен всички тези ползи и вкусовите си качества, които никак не са за подценяване, този зеленчук може също да помогне да задържим младоликия си вид за по-дълго.

Босилек

Доматите съдържат ликоплен, който предпазва от онкологични заболявания.

Всички обичаме италианската кухня, която изобилства от тази ароматна подправка. Но освен с това свое безспорно качество, босилекът може да въздейства благотворно и на нашето здраве. Едно от важните свойства на билката идва от наличието на антиоксиданта еугенол. Последните лабораторни проучвания са установили, че това съединение има антиканцероген ефект по отношение на раковите клетки, намиращи се в шийните прешлени. Еугенолът им въздейства по начин, водещ до тяхното самоунищожаване. Флаваноидите в босилека възпрепятстват уврежданията, които нанасят свободните радикали. Проучвания твърдят, че едно от качествата на босилека се изразява в стимулирането на производството на нови клетки.

Домати

Ликопенът е антиоксидант, който се бори със свободните радикали – молекули или йони, които могат да увредят здравите клетки и да потиснат функцията на имунната система. Именно ликопенът е основният "виновник“ за способността на доматите да предпазят организма от някои видове онкологични заболявания, включително рак на белия дроб. Т. нар. Classica домати са с най-високо съдържание на ликопен. С напредването на възрастта нивата на ликопен започват да спадат. Затова консумацията на храни, богати на този антиоксидант, не бива да се подценяват.

Къпините имат високо съдържание на рутин.Къпини

Тези вкусни плодове са с високо съдържание на рутин – водноразтворим витамин с антиоксидантно действие, потенциален помощник при различни състояния. Той може да блокира ензим, свързан с образуването на кръвни съсиреци, и по този начин да сведе до минимум риска от инфаркт или инсулт. Важно е да отбележим, че рутинът има способността да предпазва кожата от увреждания и от AGE (крайните продукти на напреднала гликация – процес, който уврежда колагена и кръвоносните съдове). Къпините са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. Също така тези ароматни тъмносини плодове са богати на витамини (особено витамин С), минерали и фибри, за чиито ползи всички сме чували.