В 17 е един от витамините и нутриентите, за които рядко се говори. Познат е повече като Амигдалин и един от представителите на витамините В. Известен е най-вече с лекуването и предотвратяването на разрастването на тумори и техните метастази. Всъщност това му свойство се дължи на значителната подкрепа, която витаминът дава на имунната система.
Какво трябва да знаем за витамин В17?
Ползи за организма от витамин Б17:
- Помага за поддържане на кръвното налягане в постоянни граници, като по този начин улеснява работата на сърцето и го поддържа здраво.
- Един от най-мощните имуностимулатори
- Цялостно подобрява здравето и тонуса на организма
- Можем да го използваме като пролетно почистващо средство на организма, тъй като има много добри детоксикиращи свойства
От кои натурални източници можем да си набавим витамин В17?
Семена
Семената и най-вече кайсиевите ядки съдържат високи количества от витамина. Може да се набави и от доста други плодови семена като тези от круши, сини сливи, ябълки, нектарини, праскови. Съдържа се също така в лененото и тиквеното семе, в елдата и просото.
Ядки
Както вече нееднократно сме споменавали, ядките са едни от най-важните храни, които трябва да присъстват в менюто ни под различни форми – като междинна закуска, на салата, в смути, като добавка към основни ястия. Горчивите бадеми, които не са от най-любимите, съдържат голямо количество витамин В17. Следваща в списъка е макадамията, следвана от кашуто. Горчивите бадеми са особено подходящи за добавки към смути, където например с банан можем да неутрализираме неприятния им вкус.
Плодове
Всички "бери"-та: малини, ягоди, боровинки, както и касисът съдържат витамин В17. Съдържа се също така в различни сортове грозде, най-вече тези с по-дребни плодове. Също така дивите боровинки съдържат големи количества от витамина.
Кълнове
Кълновете имат различни здравословни ползи, помагат ни да отслабнем и да прочистим организма. Също така съдържат витамин В17 и това е поредната причина да ги включим към салатата си и с изненада можем да установим, че вкусът им не е толкова неприятен.
Листни зеленчуци
Листните зеленчуци са друго пролетно богатство, което не трябва да пропускаме. Нискокалорични са и имат редица благотворни влияния върху организма (за плюсовете на зелените салати прочетете тук), а от спаначените листа можем да си набавим и имоностимулиращия витамин.
Кореноплодни зеленчуци
Сладките картофи и маниоката водят списъка със съдържание на витамин В17 в кореноплодните зеленчуци. Маниока освен това е богат източник на протеин.
Бобови храни
Тъмните малки бобчета, тъмнокафявата леща са източници на витамин В17 и трябва по-често да ги включваме в менюто си.
Ежедневието не винаги позволява да се храним достатъчно разнообразно, затова и винаги можем да прибегнем към правилната хранителна добавка (витамин В17), която ще подпомогне организма ни.