Малините, които са напълно узрели, имат по-висока антиоксидантна защита. Последни проучвания измерват общото съдържание на феноли, флавоноиди и антоцианин в малините, което е добито в различни етапи на зрялост (от 50% до 100% падежа). Най-големи антиоксидантни свойства са били отчетени в пълната зрялост на плодовете. Фитонутриентите, които се съдържат в това малко плодче, имат способността да променят сигналите, изпращащи се до потенциалните или вече съществуващи ракови клетки. Фитонутриентите могат да предизвикат такива сигнали, които да помогнат на раковите клетки да останат неракови.
Веществата, които се съдържат в малините, може да имат добро антиоксидантно и противовъзпалително действие и помагат за отпускане на кръвоносните съдове. Също така имат и много ценни здравословни свойства. Малините имат запичащо и патогонно действие. Листата могат да се използват при диария и простуда. Нанесени директно върху кожата, листата се използват при болки в гърлото и при кожни обриви.
Като билка в народната медицина се прилага много често при гастрит, възпаления на дихателните пътища, дори и при продължителна менструация. Малината има високо съдържание на витамин С, цинк, желязо, мед и други. Малините съдържат висока концентрация на фенолни съединения и елагова киселина. Фенолните съединения могат да стопират образуването на ракови клетки в организма. Помагат за отслабване и за подсилване на имунитета. Малините, приемани сурови, са най-ценни за организма.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: