Какво знаем за Малините?
Малините, които са напълно узрели, имат по-висока антиоксидантна защита. Последни проучвания измерват общото съдържание на феноли, флавоноиди и антоцианин в малините, което е добито в различни етапи на зрялост (от 50% до 100% падежа). Най-големи антиоксидантни свойства са били отчетени в пълната зрялост на плодовете. Фитонутриентите, които се съдържат в това малко плодче, имат способността да променят сигналите, изпращащи се до потенциалните или вече съществуващи ракови клетки. Фитонутриентите могат да предизвикат такива сигнали, които да помогнат на раковите клетки да останат неракови.
Други интересни и полезни свойства, които притежават малините
Веществата, които се съдържат в малините, може да имат добро антиоксидантно и противовъзпалително действие и помагат за отпускане на кръвоносните съдове. Също така имат и много ценни здравословни свойства. Малините имат запичащо и патогонно действие. Листата могат да се използват при диария и простуда. Нанесени директно върху кожата, листата се използват при болки в гърлото и при кожни обриви.
Като билка в народната медицина се прилага много често при гастрит, възпаления на дихателните пътища, дори и при продължителна менструация. Малината има високо съдържание на витамин С, цинк, желязо, мед и други. Малините съдържат висока концентрация на фенолни съединения и елагова киселина. Фенолните съединения могат да стопират образуването на ракови клетки в организма. Помагат за отслабване и за подсилване на имунитета. Малините, приемани сурови, са най-ценни за организма.
- Подобряват състоянието на кожата и помагат за намаляване на бръчките.
- Изгарят мазнините от тялото.
- Фибрите, които се съдържат в малините, забавят храносмилането и по този начин се чувствате сити по-продължително време.
- ½ чаша с малини доставя на организма 129 мг. калий, който поддържа сърдечната функция и регулира кръвното налягане
- Високото съдържание на витамин С в този уникален плод подобрява плодовитостта при жените и мъжете. При жените намалява риска от аборт, а при мъжете може да увеличи производството на сперматозоиди.