Ядките макадамия се добиват от дървета, отглеждани в тропически климат. Ядките макадамия са считани за изключително полезни, като често са сочени и за суперхрана. Те са добиват от дървото макадамия, което традиционно расте в тропически климат – Австралия, Бразилия, Кения, Нова Зеландия и Южна Африка. Ядките имат силен и наситен маслен вкус. Най-големият им производител е Австралия, но за най-вкусни са смятани ядките от Хавай – те са с наситен вкус и хрупкава текстура.

Приемането на ядки в регулярен режим има доказано благоприятен ефект върху здравето. Балансирана диета, включваща ядките макадамия, гарантира дълголетие, здраве и красота.

7 плюса от консумацията на макадамия:

Предпазват сърцето

Макадамия е 100% несъдържаща холестерол и с това помага на нивата на "лошия" холестерол да намалеят. Ядките са богати на здравословните ненаситени мастни киселини, които са приятели на сърцето, тъй като прочистват артериите от отлагания. Също така ядките намаляват нивата на триглицеридите.

Антиоксиданти!

Ядките имат високо флавоноидно съдържание, което ги прави отлични антиоксиданти. Флавоноидите са химически субстанции, които предпазват клетките от остаряване и от вредното въздействие на околната среда. В тялото ни те се трансформират в антиоксиданти, които предпазват тялото от редица болести, включително рак, тъй като спират вредното въздействие на свободните радикали.

При отслабване

Макадамия са богати ядки с маслен вкус. Обикновено масленият вкус на макадамия се свързва с много мазнини и холестерол. Истината обаче е, че макадамия съдържа много ненаситени мастни киселини, които са чудесни при отслабване. Макадамовите ядки съдържат палмитолеинова киселина и Омега-7 мастни киселини, които изграждат ензимите, контролират изгарянето на мазнините и потискат апетита. Палмитолеиновата киселина подпомага разграждането на мазнините и предотвратява натрупването им.

Макадамия съдържа голямо количество протеин

Ядките макадамия съдържат голямо количество протеини, които са основен градивен компонент на мускулите и съединителните тъкани в телата ни. Протеините са градивна част на кръвта и имат основно значение за здравето ни. Също така подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите.

Съдържание на фибри

Ядките макадамия съдържат 7% фибри, които са комплекс от въглехидрати – разтворими и неразтворими. Фибрите помагат да се чувстваме по-сити и за по-дълго време, подобряват храносмилането и всякакви други състояния, свързани с него.

Повлияват върху костната структура

Макадамия съдържа значително количество фосфор, който играе важна роля в минерализацията на костите и зъбите, също така в транспорта на важни хранителни вещества и абсорбцията им. Макадамия съдържа също манган, който помага за по-бавно остаряване на тъканите.

Ядките подпомагат функцията на мозъка

Ядките макадамия имат богата хранителна стойност. Макадамия подпомага здравето на мозъка и нервната система. Съдържащият се мед в ядките е причината след консумацията им нервната ни система да се чувства по-добре.

Хранително съдържание на макадамия (100гр.):

  • 7.91 гр. протеини
  • 75.77 гр. мазнини
  • 13.8 гр. въглехидрати
  • 8.6 гр. фибри
  • 85 мг. калций
  • 3.69 мг. желязо
  • 130 мг. магнезий
  • 188 мг. фосфор
  • 368 мг. калий
  • 1.2 мг. витамин С
  • 1.2 мг. тиамин
  • 2.5 мг. ниацин
  • 58 гр. ненаситени мастни киселини