Диетолозите твърдят, че кълновете са най-добрата храна. Причините за тяхното твърдение са няколко. Първо, в тях се съдържат изключително много полезни вещества, второ, лесно се отглеждат дори и вкъщи, и трето, те са нискокалорични, а в същото време са изключително висок енергиен източник.
Какво са кълновете и защо ги споменаваме?
Първо, нека да обясним какво представляват кълновете и защо са толкова полезни. Кълновете са вече покълнали семена, но в много ранен стадий.
Едно от големите предимства на кълновете е, че се усвояват лесно от организма.
Както вече споменахме, в тях се съдържат много полезни вещества, което ги прави и полезни за организма. А кои всъщност са тези вещества?
- Витамини – А, B, C, D Е, F.
- Минерали – йод, цинк, желязо, магнезий, калий, калций и други.
- Ензими – те биват два вида: ендогенни – те се синтезират в тялото, но с течение на времето намаляват; екзогенни – съдържат се в кълновете и благодарение на тях може да се поддържа количеството на ендогенните.
- В кълновете се съдържат и аминокиселини.
Има една малка подробност обаче, за да се извлекат всички тези полезни вещества от малките помощници, трябва да се консумират сурови, защото от топлинната обработка полезното в кълновете намалява. Затова можете да ги добавите в салата или сос, ако се приготвя без топлинна намеса.
Какво е значението на кълновете за човешкото здраве?
Както стана ясно, кълновете съдържат редица полезни за човешкото здраве елементи. Ето защо те могат да имат голямо значение за доброто ни физическо и психическо състояние. Нека вече да преминем към това за какво са полезни кълновете.
- Да започнем с това, че са изключителни помощници в борбата срещу раковите заболявания. Тези малки "приятелчета“, в комбинация с плодовете и зеленчуците, понижават нивото на токсините в кръвта. Кълновете повишават имунитета на организма и така борбата с рака става възможна.
- Консумацията на кълнове до голяма степен въздейства върху теглото. Благодарение на веществата в тях, те могат да регулират телесното тегло и да се справят при наличие на наднорменото такова. Само трябва да се спазва подходяща диета, съдържаща много живи култури и кълнове.
- Продължаваме с полезните действия, все още не сме приключили. Знаете ли, че могат да влияят и върху интимния живот? Проучвания потвърдили, че при консумация на кълнове хората се чувствали много по добре физически и психически, а това ги предразполагало към по-чести интимни контакти с партньора.
- За всички, които не искат да остареят, яжте кълнове, те забавят процесите на стареене. Те са така търсеният магически еликсир, спиращ времето. В тези малки "приятелчета“ се съдържат много витамини, които имат свойството да изхвърлят токсините и отровите навън от тялото, също така премахват мъртвите клетки от организма, да не споменаваме факта, че главната причина за полезните свойства на кълновете е, че са жива храна.
- Кълновете подпомагат обмяната на веществата и успяват да се справят с изхвърлянето на лошия холестерол от организма.
Кои семена могат да се покълнат?
Време е да преминем към нещата, от които можем да си направим кълнове, а те са много. Могат да се покълнат семена от различни растения.
- Да започнем с кълнове от семена на бадеми. Покълването става изключително бързо, ще са Ви нужни само 24 часа. От тях можете да си набавите полезни вещества като калций, калий, фосфор и магнезий.
- Нека да продължим с граха. При него ще Ви е нужно малко повече време – около 48 часа. Но пък ще можете да се сдобиете с достатъчно количество витамин А, белтъчини и въглехидрати.
- Идва ред на зелето. Семената на зелето покълват бавно, ще са Ви нужни поне 4 дни. Кълновете обаче са добър източник на сяра и йод.
- Никога не трябва да забравяме нахута. Самият той е много полезен, а кълновете от неговите семена още повече, за порастването им ще Ви отнеме 2-3 дни, но чакането си струва, защото в тях се съдържа витамин В, фосфор, желязо и цинк.
- Знаете ли, че можете да покълнете семена от люцерна и то за 3 дни. А знаете ли колко са полезни? Наличието на витамин К и Е в тях и минерали като калций, желязо, селен, магнезий ги прави изключително лечебни.
- Нека да продължим с леща. Колко дни ли? Ами три. Какво се съдържа в тях ли? Витамин С, белтъчини, бета-каротин, фосфор и желязо.
- Далеч не сме приключили, напротив, продължаваме с пшеницата. Време за покълване – 3-5 дни. Вещества: фосфор, калций, витамин Е.
- Най-после стигнахме и до кълнове от семена на ръж, но не си мислете, че сме стигнали края, след това продължаваме още. Необходими са Ви само 48 часа, а ще си набавите Витамин В, Е, фосфор, калий, калций.
- Както вече разкрихме, има и още семена, от които можете да си направите кълнове, а това са семена от соя, слънчоглед, сусам, тиква и още много, най-вече на зеленчуци – репички, броколи и т.н.
Как се отглеждат кълнове?
Естествено, няма как да не споменем, че има различни начини да си направите кълнове вкъщи.
Единият е чрез специално създадени машини за покълване, а другият е чрез домашни методи. Тоест, трябва да вземете съд, в който да поставите пръст, смесена с торф, в съотношение 3:1, след това се поставят семената. Остават още няколко неща: сега на семената им трябва вода, топлина и непряка слънчева светлина.
Оставете коментар