Палео-диетата е хит сред методите за отслабване. Принципът на храненето се състои в хранене само с това, което се е консумирало преди 10 хиляди години: месо (най-добре диво), яйца, риба, плодове, зеленчуци, гъби, ядки, билки – това са позволените храни според Палео, което прави режимът вид нисковъглехидратна диета.
Ползи от Палео-диетата
Диетата преборва успешно диабета и високото кръвно налягане. Според Палео-привържениците наднорменото тегло се дължи на завишения прием на въглехидрати.
Ако се спазва стриктно режимът, до отслабване няма как да не се стигне, тъй като Палео изключва калоричните брашно, захар, млечни продукти, алкохол. Освен това всякакви видове снаксове и преработени храни (особено колбаси) не могат да се консумират, което води до общо пречистване на организма.
Има ли минуси?
Ако се приемат много месо и риба, баластните вещества започват да липсват на организма и той се претоварва от животинските белтъчини. Освен това някои зеленчуци не трябва да се приемат само сурови, тъй като активните вещества могат да се усвоят само след термична обработка.
Характерни за Палео рецепти
Сладки картофи на фурна с яйца
Необходими продукти (2 порции):
- 1 голям сладък картоф
- 1 авокадо
- 200 грама спанак
- 1 с. л. кокосово масло
- сол, черен пипер
- 6 яйца
Начин на приготвяне:
Картофът се почиства и се реже с помощта на кухненско ренде на тънки лентички. Фурната се загрява на 180 градуса. На котлона се слага тиган, в който се разтапя кокосовото масло. След като мазнината загрее, лентичките картофи се запържват от двете страни за 3-4 минути и се овкусяват със сол и черен пипер. Слагат се в тава, добавя се авокадото, което също се реже на тънки лентички, след това се добавя и спанакът. Яйцата се чупят върху останалите съставки, като се внимава да са "на очи". Ястието се пече 6-8 минути, само докато се опекат яйцата.
Орехови крекери с дип от смокини
Необходими продукти:
За крекерите:
- 120 грама орехи
- 350 грама бадеми
- 2 яйца
- 2 с. л. зехтин
- Сол
За дипа:
- Една шепа прясна мащерка
- 200 грама сушени смокини
- 100 грама маслини без костилки
- 2 с. л. балсамов оцет
- 2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Фурната предварително се загрява на 180 градуса. Орехите и бадемите трябва да се направят на брашно с помощта на чопър. След това към тях се прибавят яйцата, солта, зехтинът и се размесва добре. Тестото се разделя на две части и върху кухненска хартия се оформя тънък равномерен блат. Разрязва се на квадратчета с приблизителни размери 5 X 5 см и се пече 10-15 минути, готовите крекери се оставят да изстинат.
За дипа:
Мащерката се почиства и нарязва на дребно. Смокините се пасират на едро в чопър и към тях се добавят 100-150 мл. вода, маслините, балсамикото, зехтинът и се пасират до равномерен крем. При необходимост може да се добави още малко вода.
Филе от треска с кокос и манго-авокадова салата
Необходими продукти ( 2 порции):
За салатата:
- ½ манго
- ½ авокадо
- ½ глава червен лук
- ½ краставица
- една щипка пресен кориандър
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. зехтин
- сокът от една лимета
За рибата:
- 300 грама филе от треска
- 40 грама кокосово брашно
- 1 парче джинджифил
- сол
- 2 с. л. кокосово масло
- 200 кокосово мляко
- 40 грама кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Мангото, авокадото и краставицата се почистват и режат на малки кубчета. Лукът също се почиства и ситно се настъргва, а чесънът се намачква и се оставя на въздух, за да се активизират съставките му. Кориандърът се почиства и реже на дребно, след което всички съставки се смесват, овкусяват се със зехтин и сол и салатата се оставя в хладилника, докато рибата стане готова.
Фурната се загрява на 180 градуса. В три купи се поставят съответно:
- Купа 1: кокосово брашно, настърган джинджифил, сол
- Купа 2: разтопеното кокосово масло, смесено с кокосовото мляко
- Купа 3: кокосовите стърготини
Филето от треска се реже на средни по големина парчета и се топи в купа 2 (кокосово мляко и кокосово масло), след това в купа 1 с кокосово брашно, отново в купа 2 и накрая в кокосовите стърготини. Върху кухненска хартия се намазва останалото кокосово масло и филетата се пекат около 12 минути, като на половината време внимателно се обръщат.