Авокадото е богато на важни витамини и хранителни вещества и освен това е невероятно вкусно. Има много начини да се яде авокадо. Някои го предпочитат такова, каквото си е, а други го прибавят към салатите си, трети пък си го правят на гуакамоле.
Гуакамо́ле (на испански: guacamole) е ястие от мексиканската кухня. Представлява разядка (пюре или гъст сос) от пюрираната вътрешност на авокадо и най-често с добавени лимонов сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки. Гуакамоле е широко разпространено в Мексико, САЩ и Западна Европа. – из wikipedia.org.
Какви са ползите от авокадото?
1. Добро е за очите Ви
Само едно авокадо съдържа 81 микрограма лутеин – хранително вещество, което е от голяма полза за очите. Лутеинът може да помогне за предотвратяване на проблеми с очите като катаракта и макулна дегенерация. Лутеинът също така намалява шанса от появата на сърдечно-съдови заболявания.
2. Намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт
Авокадото съдържа фолиева киселина, която не само е много важна за бременните жени, но и също така играе роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Една чаша авокадо има доста висок процент (около 23%) на фолиева киселина, която подобрява общото здравословно състояние.
3. Добро е за Вашата коса
Ако косата Ви е склонна към заплитане или просто е суха, то авокадото със сигурност може да Ви помогне да разрешите този проблем. Плодовете авокадо са с високо съдържание на витамини, мед, бета-каротин, витамин С, витамин Е, както и здравословни мазнини, като всички те са изключително добри за Вашата коса, тъй като и придават допълнително блясък и здравина. Така че освен че можете да го похапвате, също така започнете да използвате продукти с авокадо, за да се възползвате от всички предимства на този невероятен плод и от всичко, което той може да Ви предложи.
4. Регулира кръвното налягане
Авокадото е богато на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. Съставът на авокадото може да помогне за предотвратяване на хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Мисля, че е основателна причина, за да добавите авокадо към ежедневното си меню, нали?
5. Подобрява усвояването на основни хранителни вещества
Друга основателна причина да добавите авокадо към Вашия хранителен режим е, че то подобрява усвояването на някои от основните хранителни вещества. Например каротеноидите от други зеленчуци и плодове се усвояват много по-добре и по-ефективно, когато ги консумираме с авокадо. Едно проучване показва, че яденето на авокадото може да увеличи усвояването на хранителните вещества до пет пъти.
6. Лекува рани
Витамин Е също влиза в състава на авокадото, а този витамин е много полезен при лечението на рани и намалява всякакви белези, които могат да се появят. Витамин Е може да предотвратява запушването на артериите. Този витамин в авокадото подхранва кожата и я съживява, правейки я мека и еластична.
7. Намалява нивата на холестерола
Авокадото е отличен източник на олеинова киселина – част от здравословните мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола, както и спомагат за увеличаване на чувството на ситост. Похапвайте авокадо всеки ден и тогава със сигуност ще помогнете на организма си да контролира нивата на холестерола за по-добро здраве.
Дори и да не харесвате вкуса на авокадото, можете да го смесите и прибавите към Вашата предпочитана храна. Не се страхувайте да се наслаждавате на авокадото всеки ден. Вероятно сте чували, че то са пълно с добри мазнини, от които организмът има нужда.