Топ 11 полезни свойства на сушените сини сливи
Сушената синя слива се асоциира от повечето хора като слабително средство, но не бива да забравяме и за другите и полезни свойства. И така, какво представлява този плод?
За повечето от нас лятото и ранната есен са най-доброто време на годината. Това не е учудващо, тъй като освен дългоочакваните отпуски и безгрижната почивка сред природата или на морския бряг, този период се характеризира с истинско изобилие от свежи плодове. Но идва зимата, настъпва времето на студените и унили ежедневия, асортиментът от плодове в магазините вече не е толкова разнообразен. Освен това е скъпо и често има неблагоприятен вид заради неправилното съхранение на плодовете. А много от тях дори губят полезните си качества. Например ябълката, откъсната от дърво, и ябълката, купена от супермаркета през декември месец, са много различни. Какво да правим тогава? Все пак организмът ни толкова много има нужда от сладките витаминозни природни дарове!? Остава само един изход – да заменим свежите плодове със сушени. Днес без проблем можем да си намерим стафиди, сушени кайсии, смокини, но нито един от тези плодове не може да се сравнява по популярност със сушените сини сливи. Този продукт ни е познат още от детството, обичат го и големи, и малки, затова полезните му свойства, вкусовите и питателните му качества са завоювали заслужено уважение сред диетолозите и привържениците на здравословното хранене.
Ползата на сушените плодове на синята слива за здравето
-
Сушени сини сливи и работата на стомашно-чревния тракт
Този плод е враг на запека. На първо място, отчитайки високото съдържание в него на фибри, е изключително полезен за храносмилателните органи. Знае се много добре, че хранителните влакна поддържат баланса на стомашно-чревната микрофлора, активират работата на храносмилателните ензими, защитават стените на червата от болестотворните бактерии, великолепно извеждат от организма токсините, шлаките и другите вредни вещества.
Но основната полза на синята сушена слива е способността и да нормализира храносмилателния тракт при такова разпространено чревно разстройство като запека. Трудно е да се намери друг такъв сушен плод, който да оказва подобно ярко изразено слабително действие. С трудността да се изходят се сблъскват много от хората, а съдържащите се в сушените сливи фибри добре абсорбират течността в себе си, което стимулира чревната перисталтика, размеква и разтваря втвърдените изпражнения в дебелото черво.
Ето и малко рецепти за справяне с този неприятен проблем:
Рецепта 1:
Като слабително се препоръчва 10-15 сушени сини сливи да се смелят и да се добави 1 с. л. течен пчелен мед. Приготвената смес се приема по 1 ч. л. сутрин и вечер с чай, а най-добре с кисело мляко.
Рецепта 2:
Според хората, изпитващи трудности при дефекация, не по-малко слабителен ефект има отварата от сушените сливи. 100 гр от продукта се заливат с две чаши вода, кипват се и се оставят за 2 часа в плътно затворен съд. След това отварата се пие, а плодовете се ядат. Това се прави два пъти дневно – сутрин и вечерта.
2. Сливи и анемия
Присъствието на витамини и желязо в тези плодове предпазва от авитаминоза и развитие на желязодефицитна анемия.
3. Сушените сливи и сърдечно-съдовата система
Високото съдържание на калий (50% повече, отколкото в банана) влияе благотворно върху функционирането на съдовете и сърцето и за нормализирането на водно-солевия баланс. Учените са установили, че благодарение на диуретичния им ефект, регулярното използване на сушените сини сливи помага за отстраняването на отоците и понижаването на артериалното налягане. Съществува дори и специална диета на основата на тези плодове за хипертоници.
4. Сушени сини сливи – влияние върху черния дроб и бъбреците
По резултати от изследвания тези сушени плодове въздействат положително върху работата на тези два органа, като ги избавят от токсините. Калият помагат в борбата с бъбречните камъни и активизира диуретичните и жлъчните процеси.
5. Сливите и бактериите
Сухата слива може да оказва и противобактериално действие, да спира растежа и размножаването на вредните микроорганизми в устната кухина при кариес и възпаление на венците.
6. Остеопороза и сушени сливи
Наличието на калций възпрепятства развитието на ранна остеопороза (повишена чупливост на костите), още повече, че калцият от сушената синя слива се усвоява много, много добре!
7. Изсушената синя слива се бори със свободните радикали
Хлорогенната киселина и общопризнатият антиоксидант витамин С, които се съдържат в плода, защитават организма от агресивното въздействие на свободните молекули на кислород, предпазват и помагат при поява и растеж на ракови клетки, заздравяват имунитета и предотвратяват преждевременното състаряване на организма.
8. Сушените плодове на синята слива увеличават работоспособността
Употребата им тонизира организма, придава сили, а благодарение на витамините Б, поддържа положителния фон на настроението и подобрява паметта.
9. Здрави очи със сини сливи
Благодарение на бета-каротина, сливите подобряват зрението и предпазват от очни заболявания.
10. Сушените сливи и влиянието им върху кожата
Плодовете извеждат токсичните елементи от тялото, а това се отразява благоприятно върху епидермалното здраве, състоянието на ноктите и косите.
11. Отслабване със сушените сини сливи
Изумително е, но независимо от голямата си калоричност, този продукт може с успех да се използва за понижаване на теглото. Това се потвърждава от много диетолози, които препоръчват да се включва в провеждането на различни диети. Освен прочистването на червата и нормализирането на храносмилането, сливата в сушен вид потиска апетита, притъпява глада, поддържа в норма баланса между водата и солта в тялото и процесите на метаболизма, което е много важно при слабеенето. Ако изядете 5-6 сушени плодове преди основното ядене, може значително да намалите обема на употребяваната храна. А през деня на работа или вкъщи, вместо чай с бисквитка и бонбонче, именно сушената синя слива е най-добре да се използва за бърза закуска.
Ползата на синята сушена слива за децата
Всички ние добре знаем, че децата обожават сладкото. Но бонбоните и шоколадите често предизвикват диатеза, развалят зъбите и не могат да осигурят на растящия детски организъм необходимите микроелементи и витамини. Сините сливи, особено сушените, са забележителна алтернатива на сладките работи! Те много рядко могат да предизвикат алергии, а съдържащите се в тях природни въглехидрати бързо зареждат организма на детето с енергия. На децата до 1 годишна възраст, склонни към запек, се препоръчва да им се дава пюре от сушени сливи.
По-големите деца обичат дълго да играят на компютъра, което може да се отрази негативно върху зрението им. Съдържащите се в сухия плод бета-каротин се отразява положително върху детското зрение, затова за детския организъм е много полезен компотът от сини сливи. Можете и сами да си направите "витаминни бонбонки", за което ще трябва да смелите сушени сливи, стафиди и сушени кайсии, а от получената плодова смес да направите топчета и да ги оваляте в кокосови стърготини. Такова лакомство, което е полезно за стомахчето и укрепва детския имунитет, никое дете няма да Ви откаже.