Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Почивка на море: ползи за здравето

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни | Все още няма коментари. | 2152 прегледа на този пост

Съдържание на Почивка на море: ползи за здравето


Как морето влияе на нашето здраве?

Ходенето на море е изключително полезно за здравето на целия организъмВремето за отпуска наближава и пред нас възниква дилемата къде да почиваме тази година? В тази статия ще Ви разкажем за преимуществата на почивката на морето.

Океаните и моретата заемат 2/3 от земната повърхност. 4/5 от морската сол е съставена от натриев хлорид, който и придава соления вкус, 1/5 е съставена от различни микроелементи и химични съединения. Горчивият вкус на морската вода се формира от магнезиев хлорид и натриев и магнезиев сулфат. Освен минералните соли и органичните вещества, морската вода съдържа всички атмосферни газове (азот, кислород, въглероден диоксид) и малко инертни газове. Затова морската вода може да се смята за огромен природен минерален басейн. Това е и причината къпането в морето да се нарича „морски вани”.

Вие влизате в морето, какво се случва тогава? Температурата на човека (+36-37ºС) винаги е по-висока от тази на морската вода, дори и в най-горещото време. Затова възниква реакция на организма при охлаждането: повърхностните съдове на кожата (капилярите) се свиват, вследствие на което кръвта тръгва към вътрешните органи. Вие усещате втрисане. Но тази първа фаза на морското къпане („първично втрисане”) продължава само няколко секунди. След това настъпва благоприятна вторична реакция: кръвоносните съдове се разширяват и кръвта се оттича по вътрешните органи. Вие усещате как по тялото Ви се разлива топлина, кожата се сгрява и се зачервява, дишането става дълбоко, сърцебиенето се подобрява. Свиването и разширяването на съдовете е чисто и просто гимнастика за тях. Морските вани са ефективен метод за каляване, профилактика на болестите, укрепване на дейността на сърдечно-съдовата система. Къпането в морето повишава тонуса и адаптационните възможности на човешкия организъм.

Къпането в морската вода калява тялото и го обогатява с полезни елементиФизиологично действие на морските вани

Физиологичното действие на къпането е свързано със свойствата на морската вода. Тъй като нейната температура винаги е по-ниска от тази на тялото, организмът увеличава отделянето на топлина. Е резултат на това се усилват обменните процеси и организмът губи много енергия. За хората с наднормено тегло това е прекрасна възможност да отслабнат. Но бъдете внимателни! Прекаленото стоене в студената вода води до нежелателната трета фаза – „вторично втрисане”. Съдовете на кожата остават разширени, потокът на кръвта в тях се забавя и поради застоя на кръв кожата посинява, появява се треперене, втрисане, „гъша кожа”. Тези явления свидетелстват за прекалено голяма загуба на топлина. Незабавно прекратете къпането, излезте на брега, започнете да правите активни упражнения, за да се стоплите.

Физиологично действие на морското къпане

То се проявява с налягането на голяма маса морска вода, което не може да се получи в изкуствената вана вкъщи. Това е добър хидромасаж, който повишава мускулния тонус и еластичността на кожата, и който усилва кръвния поток.

Химично действие на къпането в морето

Това е питателна маска за кожата, своеобразна вътрекожна „инжекция” със соли. По химични свойства морската вода е близка по състав с междуклетъчната течност и със соления състав на кръвта. Разтворените в морската вода солеви йони на натрий, хлор, магнезий, калий, бром и йод полепват по кожата, проникват в организма, подобряват епидермалната еластичност, повишават тонуса на кожата и намаляват отоците. При хората с повишена чувствителност на кожата морската сол може да предизвика обрив, зачервяване, сърбеж. В тези случаи им трябва душ.

Атмосферата на морето ни помага да забравим за лошото настроение и депресиятаПсихотерапевтично действие на морските вани

Морето е природен психолог и психотерапевт. Шумът на вълните, гледката на хоризонта, която като че ли се превръща в море – всичко това подобрява настроението, премахва нервното напрежение, раздразнителността, депресията и зарежда с оптимизъм. Ритмичното полюшване на водата, леките вълни успокояват и помагат да се справим с безсънието.

Плуването в  морето въздейства върху всички системи в организма и ни помага да сме в прекрасна физическа форма. По разход на енергия 100 метра плуване са равни на 1 километър бягане. Трябва да се плува в спокойно темпо, близо до брега, далеч от шамандурите. Най-икономичният вид плуване е брас, с почивка по гръб. Ако не можете да плувате, се движете по дъното, оттласквайте се и се пързаляйте по повърхността на водата. Но не стойте! Трябва да се движите, тогава действието на морската вода ще бъде по-ефективно. Солта на водата в морето задържа тялото на човека на повърхността. Затова е много подходящо да се научите да плувате именно на море.

Здравият човек може да започне да се къпе при температура на водата +18ºС за 1-2 минути, постепенно достигайки до 5-6 минути. При +22ºС времето за къпане се повишава съответно от 2-3 минути до 12-15 минути. Най-добре е да се къпем час и половина след като сме се наяли. Не трябва да влизаме във водата веднага след изгаряне и физическо натоварване (например спортни плажни игри). Преди къпане е хубаво да седим на сянка за около 12-15 минути.

Оптималният брой къпания в морската вода е до 3-4 пъти на ден, с почивка от 30 минути. При често къпане организмът се изтощава, появява се умора. Препоръчва се къпането в морето сутрин и вечер.

Лежането на пясъка намалява потенето и загрява организма отвътреПолзата на морския пясък

Освен самото море е полезен и морският пясък. Ако просто се разхождаме по пясъка, ние си правим псамотерапия или терапия с пясък. Нагретият пясък дава топлина на тъканите в организма, като загрява органите ни отвътре. Това може да помогне за лечение на много хронични възпалителни реакции. Освен това пясъкът раздразва топлинните рецептори на кожата, ставите и вътрешните органи. Това действа върху кръвоносните и лимфните съдове на кожата и меките тъкани – капилярите и артериите се разширяват, усилва се кръвният поток, кръвта се разпределя. Така се регулира работата на сърцето и съдовете. Също така морският пясък е способен да лекува прекомерното потене. Затова ще трябва да се разделите с постелката си и да легнете директно върху него. Той ще абсорбира многото пот. Само не трябва да лягате на мокрия пясък, може да си докарате цистит. Малкият таз изстива и проблемите идват бързо.

Морският въздух подпомага обновяването на клетките и забавя процесите на стареенетоПолзата от морския въздух

Това е истински източник на здраве за човека. Ежедневните разходки по морския бряг могат да дадат на организма ни много повече ползи, отколкото посещението при лекаря и приема на лекарства. Морският въздух е наситен със соли (на йод, натрий, натриев хлорид), които тялото ни възприема не само с дишането, но и с отворите на кожата. Поглъщането на тези съединения подпомагат регенерирането на клетките и поддържането на нормалното вътреклетъчно налягане, което е много важно за забавяне процесите на стареенето. Във връзка с това за оздравяването на организма идеално подхождат дългите разходки по брега, когато морето е леко развълнувано или след силни бури: в това време концентрацията на необходимите за организма вещества във въздуха е максимална.

Най-подходящото време за разходка по крайбрежието са сутрешните и вечерните часове. По време на разходката може да спрете за малко и да изпълните някои леки дихателни упражнения. Например бавно вдишайте въздуха, като изпълните първо корема, а след това гръдния кош. След това задръжте въздуха си за няколко мига и напълно изпразнете гърдите и диафрагмата си, като с това леко присвийте коленете си.

По време на почивката Ви на море Вашият организъм се калява с помощта и на водата, и на въздуха, и на слънцето.

Почивка на море: ползи за здравето Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™