Всички знаем колко е важно да сме хидратирани през целия ден и че 8 големи чаши вода на ден са задължително условие за здраве и бърз метаболизъм. Понякога обаче вкусът на водата ни е толкова отегчителен и омръзнал. За това и по-долу можете намерите 8 идеи за "овкусена“ вода – вода, към която чрез добавката на различни плодове ще получим много по-интересен, леко сладък или по-свеж вкус. Ако си приготвяме тази "вкусна вода“ ще можем да си осигурим максималния прием от вода, витамини и минерали от пресни плодове, да бъдем хидратирани и да не посягаме към газираните или витаминните води, които далеч не са здравословни. С този вид вода можете да впечатлите гостите си, тъй като рецептите са вдъхновени от най-добрите спа-практики и в същото време имат вкус на висококачествен свеж натурален сок.
Единственото правило, което трябва да спазвате, е да измивате добре плодовете, които добавяте към водата си и да я съхранявате в хладилник, за да предотвратите развалянето й. Ако използвате цитруси като добавка, най-добре ги добавяйте към водата заедно с корите им – така ще си приготвите истинска ароматна цитрусова вода.
8 овкусени с различни плодове видове вода:
Вода с естрагон и краставица
Комбинацията от зелените листа на естрагона и свежия вкус на краставицата ще направят водата Ви едно истинско спа-изживяване. Водата Ви ще бъде и пикантна, и свежа, като ще утоли напълно жаждата и ще погали сетивата Ви. За целта нарежете на много тънки парчета половин краставица – най-добре с ренде. Добавете на дъното на голяма стъклена кана една малка връзка естрагон и нежно го намачкайте, за да може ароматът му да бъде поет от водата. Добавете резенчетата краставица и 3 литра филтрирана вода. Можете да си наложите да изпиете това количество за един ден. Естрагонът има едни от най-високите нива на антиоксидантност сред билките, затова и водата Ви ще бъде не само вкусна, но и полезна.
Вода с диня, краставица и лайм
Динята ще добави към водата Ви нежен розов оттенък и доста антиоксиданти. Освен това сокът от диня подпомага мускулното възстановяване след тренировка. В същото време краставиците са добър източник на витамин К и помагат за намаляване на възпаленията в тялото. За целта напълнете кана с 2 литра филтрирана или минерална вода по избор. Добавете една чаена чаша диня, която е почистена от семките и нарязана на кубчета, и половин краставица, нарязана на тънки лентички. За финал и отличителен стипчив вкус добавете и един лайм, нарязан на тънки лентички, като оставите няколко парчета от него за украса при сервиране на напитката. Оставете водата да престои за през нощта, а на сутринта махнете парчетата диня, но оставете краставицата и лайма. Поднесете с парчета лайм за украса.
Вода с грейпфрут и босилек
Босилекът дава леко сладък вкус на водата, а грейпфрутът й придава екзотичен цитрусов вкус. Сложете на дъното на голяма кана 4 листа пресен босилек и нежно го натиснете с дървена лъжица. Добавете 3,5 литра филтрирана вода. Оставете в хладилник за 2 часа. Обелете половин грейпфрут, махнете ципите на всяко парче и го нарежете леко в каната с вода. Сложете в хладилник за още два часа, а при сервиране можете да добавите по желание малко натрошен лед.
Вода с краставица, ягода и мента
Краставицата има натурални освежаващи и охлаждащи свойства, които особено през лятото могат да бъдат много полезни. За целта нарежете на много тънки лентички половин краставица. След това нарежете на четвъртинки 10 ягоди, които са с много богато витаминозно съдържание. Сложете на дъното на кана няколко листа прясна мента и леко я притиснете с дървена лъжица. Добавете краставицата и ягодите и ги залейте с 2,5 л. вода. Сложете в хладилник за 1 час и по желание сервирайте с лед.
Вода с лимон и розмарин
Използвайте едно клонче пресен розмарин за тази вкусна, освежаваща и витаминозна вода. Сложете розмарина на дъното на голяма кана и леко го натрошете и намачкайте. Залейте го с 3,5 литра филтрирана вода и поставете в хладилник за 2 часа. След това нарежете 2 лимона на много тънки лентички. Оставете няколко парчета за украса на чашите, а останалите сложете в каната. Поставете в хладилник за още 2 часа, а след това поднесете с натрошен лед.
Вода с разполовени сладки чушки
Чушките са изненадваща отлична добавка към водата Ви. Те са източник на големи количества водоразтворим витамин С, който отлично ще се разтвори във водата и ще придаде вкус, здраве и цвят към напитката Ви. За целта нарежете на малки лентички жълти, червени и зелени малки по големина чушки – около 4-5, които предварително сте почистили от семките. Сложете ги в голяма кана и залейте с 3,5 литра вода. Оставете в хладилник поне час преди сервиране.
Вода с ананас и лимон
Ананасът е полезен и придава сладък вкус на водата. Плодът съдържа ензима бромелаин, който помага на тялото да се справи с болки и подуване. Лимонът има безспорни полезни свойства, като в същото време придава на водата приятен стипчив вкус, който, особено през лятото, освежава и тонизира. Използвайте една чаена чаша нарязан на кубчета ананас и 1 лимон, нарязан на тънки лентички. Сложете плодовете в голяма кана и ги залейте с 3 литра вода. Охладете напитката преди сервиране.
Вода с ягоди и киви
Острият стипчив вкус на киви ярко контрастира на сладкия вкус на ягодите. Комбинацията на двата плода не само ще Ви освежи, но и ще Ви накара да си мислите за ваканция и почивка. Тази вода е наслада и за очите с червено-зелените парченца плодове в нея. В същото време и ягодите, и кивито са добри източници на витамин С – естествен антиоксидант, който регенерира кожата, помага за усвояването на желязото от организма и подпомага имунната система. Нарежете на четвъртинки 5-6 ягоди и на резенчета 2 кивита. Залейте ги в дълбока кана с 3 литра вода и ги охладете в хладилник.