Болно гърло. Да го охлаждаме или да го загряваме?
Всеки от нас е свикнал на това, че ако ни боли гърлото, трябва да пием топло мляко или чай и да си слагаме шал. С една дума да загряваме гърлото си. В същото време жителите на САЩ са свикнали да лекуват гърлобола със студено. Кой все пак е прав?
Преди всичко, нека да разберем към какво води яденето на сладолед.
- Натурално обезболяващо средство. Студът много бързо снема болезнените усещания. Употребата на сладолед или студени напитки действа на болното гърло като обезболяващо, предизвиква безчувственост, намалява чувствителността на лигавицата.
- Използването на сладолед е начин да преустановим размножаването на бактериите, да спрем възпалителния процес, който протича в гърлото. При употребата на топло бактериите се размножават много по-активно, а това значи, че простудата може да се влоши.
- Сладоледът намалява отока на тъканите, като свива кръвоносните съдове заради това, че е студен. Това подобрява способността за преглъщане и възстановява речевите способности.
- Колкото и парадоксално да звучи, яденето на сладкия лед усилва притока на топлина.
- Възпалените и изтънели тъкани в гърлото не помагат за бързото и лесно преминаване на храната. Единственото изключение е сладоледа. Той е студен и нежен, въглехидратите и белтъчините дават възможност по-бързо да се възстановят силите, кремавата му структура не дразни гърлото. Именно заради това в първите няколко дни при ангина сладоледът е отлична замяна на тежката и груба храна.
С какво е полезно топлото?
- Когато на човек му е топло, се подобрява общото състояние на неговия организъм. В същото време студената храна или течности усилват проявата на треска – човекът става сънлив, слаб, втрисането му се усилва.
- Привържениците на учението Аюрведа искрено смятат, че употребата на млечни продукти, в това число и сладолед, води до повишена продукция на секрет. Това значи, че хремата би се усилила от сладоледа, лигавиците ще станат още по-слаби.
- Топлата храна, за разлика от студената (каквато е и сладоледът), не предизвиква съдови спазми, които затрудняват дишането и преглъщането. Затова топлият пилешки бульон, плодовото пюре или супата са натурални средства, намаляващи възпалението не по-зле от сладоледа. Освен това те помагат бързо да се възстановят силите и не травмират гърлото.
- Трябва да помним, ще охлаждането на гърлото предизвиква по-скоро кратковременен положителен ефект, но като цяло забавя процеса на пълното оздравяване. Това е така, тъй като при всяко охлаждане защитните сили отслабват. Особено това твърдение се отнася до старите хора и децата.
- Помнете, че топлите жабуркания в устата са значително по-ефективни от студените. Това е така, защото при провеждането на тази процедура разтворът се абсорбира от сливиците, не просто измива секрета. Естествено, топлият разтвор се абсорбира значително по-бързо.
Кой вариант да изберем – сладолед или супа?
Колкото и да е удивително, лечението на гърлобола с помощта на сладолед или студени храни и напитки е наистина достатъчно ефективно, но това се отнася само до първата фаза на заболяването. В първите ден-два действително има шанс да се спре прогреса на болестта по метода "клин клин избива". В този случай, ако след няколко часа след употребата на сладолед болката не намалява, а продължава да се усилва, трябва да се обърнем към по-традиционните методи на лечение.
Уважаеми родители! Обърнете внимание на това, че яденето на сладолед или студени напитки от болни деца е категорично нежелателно, тъй като това може значително да им навреди. Освен това не бива да експериментираме със студа, ако температурата на тялото е повече от 38°С, има треска и втрисане.
В случай че симптоматичното лечение с топло или студено не е помогнало през първите три дни, трябва да се обърнем към лекар, за да определи тактиката на по-нанатъшното лечение. Ако става дума за тонзилит, на пациента се предписват антибактериални препарати, ако е фарингит – противовъзпалителни. Не се самолекувайте, това може да Ви навреди сериозно.
Обърнете внимание на това, че жабуркането със студени течности или ползването на сладолед е много ефикасен метод да калим слабото гърло. Само че трябва да го ползване само ако сме напълно здрави.
Ако ще каляваме гърлото си със студени разтвори или други течности, трябва да го правим постепенно. Например започваме с топла отвара от лайка или карамфил. Ежедневно изпълняваме процедурата, като с всеки път правим разтвора все по-студен и по-студен. Две седмици след началото на тези процедури вече би трябвало да се жабуркаме с много студен разтвор. Този метод на каляване би бил особено полезен за децата и възрастните хора.
Ако пък искаме да се калим със сладолед, когато го ядем, в началото е хубаво да го държим по-дълго в предната част на устната си кухина, за да се стопли и да глътнем стопения вече продукт топъл. А с всеки изминал път да задържаме сладоледа все по-малко в уста, докато накрая не започнем да го ядем свободно и да го преглъщане студен, без да го чакаме да се разтопи.