Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Аюрведа – наука за хармонията между духа и тялото

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2392 прегледа на този пост

Съдържание на Аюрведа – наука за хармонията между духа и тялото


Какво е Аюрведа?

Аюрведа е древна наука за здравословен и дълъг живот, в която главен фактор за благополучие се смята единството на тялото, органите, чувството и движенията, ума и душата.

Историческа екскурзия на Аюрведата

Аюрведа се грижи за баланса между тялото и духа на човекаКато една от най-древните медицински системи, Аюрведа оказва голямо влияние за развитието на арабската и европейската медицина. Още в древността индийските целебни растения били разпространявани по морските и сухопътните търговски пътища в Партското царство, в страните на Средиземноморието и Средна Азия, басейните на Каспийско и Черно море, Южен Сибир, Китай. Основните неща, които возили, били нард, мускус, сандалово дърво, канела, алое и други растения и миризми. Аюрведисткият трактат „Ащанга Хридая самхита”, написан през IV век пр.н.е. застанал в основата на тибетската медицина Джуд Ши. В Тибет Аюрведа започнала да прониква през VII век, когато личният лекар на владетеля на Тибет Сонгцен Гампо станал аюрведист. В периода на разцвет на Абасидския халифат в Багдат работели много лекари от Индия, някои от които имали влияние в двора на халифа. Математическите, медицинските, в това число и фармакологичните и аюрведските текстове се превеждали на арабски език в Багдат в края на първото хилядолетие от нашата ера. Арабският превод на аюрведския трактат „Ащанкар” се ползвал от персийския философ и лекар Ибн-Сина за написването на знаменития „Канон на лекарската наука”. По-късно текстовете на Ибн-Сна се изучавали от европейските алхимици, чиито трудове оказват съществено влияние върху формирането на европейската медицина и химия. Към края на XX век традиционната индийска аюрведска медицина станала популярна на Запад, а в края на XX век и в Русия и други източни страни. В САЩ Аюрведа се изучава в Националния институт по Медицина Аюрведа, в Израел – в колежа Ридман. Базовите процедури от Аюрведа (диагностика на дишането и пулса, лечебните диети, пречистващите клизми, ваните) непоклатимо влезли в медицинската практика на всички страни. Днес Аюрведа се практикува от около 350 хиляди легитимирани лекари.

Аюрведа като наука за здравето и хармонията

Аюрведа отчита 5 стихии в човека, които трябва да са в хармония

В Аюрведа вътрешният мир на човека е тясно свързан с неговата физиология, душевното състояние с физическото състояние. Болестта по аюрведските закони е отсъствие на хармония между душата и тялото. От гледна точка на Аюрведа човек се състои от пет стихии – въздух, вода, земя, огън и космос. Равновесието на всички тези стихии се нарича „Пракрити”. Това състояние е идеалното здраве. Проявата на стихиите в човека може да се сравни с деленето на психотипове – някои са по-флегматични, а други – по-бързи и горещи като холерик, който умее така тъжно да въздиша, все едно е истински меланхолик, а някои са по-подвижни и любознателни като сангвиник. Много е трудно да намериш човек, в който не са се смесвали всички психотипове по малко, но все пак някой от тях ще изпъква. Така е и в Аюрведа – човекът трябва да живее в хармония на всичките 5 стихии, но някоя от тях ще преобладават от раждането.

В Аюрведа са определени три основни типа (Доши) хора и неговите конструкции: Вата, Питта, Капха. Понятието Доша е по-дълбоко от една проста анатомична конструкция на човешкото тяло или на неговия характер. В нея се отчита скоростта на обменните процеси, физическата и психическата подвижност, склонностите и темпераментът на човека.

Вата – това е въздух, Питта е огън и вода, Капха е вода, земя и космос. Във всеки човек има и Вата, и Питта, и Капха, просто едното е по-изразено. Всички те са в баланс помежду си.

Заобикалящият свят с неговите стресове, грижи и т.н. въздейства върху човека постоянно, като променя неговото физическо (Доши) или психическо (Гуни) състояние. В този случай балансът на стихиите се променя. Човек постепенно излиза от хармонията и равновесието на своите Доши. Това състояние се нарича „Викрити”.

Целта на технологията на оздравяването с Аюрведа е да се хармонизира Викрити до Пракрити, да се върне човекът в неговото индивидуално хармонично и балансирано състояние. Патологичното нарушение на равновесието между Дошите е и основната причина за отклонения в здравето според Аюрведа.

Според Аюрведа е важно дошите да са в хармония

С какво се различава Аюрведа от другите здравни системи?

Аюрведа като здравна система се базира не на диагнозата и търсенето на отделно нарушение, а на изразяването на заболяването в стадиите на тенденциозно здравословно нарушение, т.е. още в зародиш. От гледна точка на aюрведистите не може да има много Питта и изобщо да няма Капха, а Вата да бъде самостоятелна, тъй като всички те са свързани една с друга. Може да има дисбаланс между тези състояния, който всъщност ще е и причината за отклоненията на човешкото здраве.

Нормално у човека трябва да има явни патологични нарушения в една или друга Доша. Аюрведистките лекари диагностицират патологичната активация на някоя Доша и подбира терапия не за нейното „лекуване”, а за хармонизиране и уравновесяване на състоянието на човека като цяло.

Именно с това принципно Аюрведа се различава от европейската медицина. На запад поставят диагнози, свързани с нарушения на здравето на отделна система, а в Аюрведа ще разгледат заболяването като част от цялостно нарушаване на хармонията в работата на организма.

Така че Аюрведа е на първо място наука за комплексния подход към здравето на човека, към неговото физическо и духовно благополучие, към неговия начин на живот и мирогледа му.

Всеки, който започва да изучава и използва това знание, може да получи резултат, в зависимост от положените усилия и старание. Това, че всеки човек, започнал да използва знанията от Аюрведа, ще има полза, е несъмнено. Все пак система, която не носи полза на своите последователи, не би просъществувала повече от 5000 години.

Аюрведа – наука за хармонията между духа и тялото Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™