За да се разхладим в тези горещи дни, най-лесното и бързо решение е да изядем един хубав студен сладолед – любимото сладко изкушение на малки и големи. Вижте някои много интересни факти за сладоледа, за които изобщо не сте подозирали.

Император Александър Македонски също бил черпен с този десерт, дори много го обичал. На неговите подчинени било заповядано да му носят лед от планините, за да може техният господар да се разхлажда.

История за сладоледа

Води началото си още от 3000 година Пр. Хр. в Древен Китай. На заможните китайци тогава са сервирали от най-изискания десерт. Той е представлявал сняг или лед, смесен със сока на плодовете портокал и нар, съчетани с мляко.

Император Александър Македонски също бил черпен с този десерт, дори много го обичал. На неговите подчинени било заповядано да му носят лед от планините, за да може техният господар да се разхлажда.

През 380 година преди Новата Ера Хипократ също разказва за сладоледа и неговите ползи и как яденето на "замразен крем“ увеличава самочувствието.

По времето на Наполеон III е измислен сметановият сладолед. В Европа идва благодарение на пътешественика Марко Поло през 1295 година. Той го донася като рецепта за охладeн шeрбет от Китай. Много бързо става любимият десерт на всички хората, а в Италия толкова били възхитени от него, че измислили и сладолед с добавка от ядки, плодове, парчета бисквити и ликьор.

Английските преселници пък пренасят рецептите за сладолед в Америка. Първата сладоледена фабрика е основана през 1851 година в град Балтимор от американския предприемач и търговец на мляко Яков Фусел.

Сладоледът в кофички или фунийки се появява за първи път на международна изложба в Сейнт Луис през 1904 година. Там е показан първият автомат, с който се правят вафлени кофички.

"Желязната Лейди“ заедно с няколко учени разбработват идея за "мек сладолед“, това става през 50-те години на миналия век. След това Маргарет Тачър се отправя към политиката.

В Италия толкова били възхитени от сладоледа, че измислили такъв с добавка от ядки, плодове, парчета бисквити и ликьор.Къде най-много консумират от студеното изкушение?

На първо място в света е САЩ. В 90% от домакинствата се консумира сладолед. Средният американец приема по 48 литра годишно, само бисквитите го изпреварват като най-търсен десерт. В Портланд, щата Орегон жителите консумират най-много от разхлаждащия продукт. Следващите страни са Нова Зеландия, Австралия, Дания и Белгия. Учудващо Италия не попада сред първенците.

Полезен ли е сладоледът за хората?

Разбира се, че Да! И не само защото обичаме да се разхлаждаме с него. Според направени проучвания той пълноценно премахва стреса и носи удоволствие и наслада. В млякото и сметаната, от които се произвежда, се съдържа триптофан. Това е аминокиселина, която набавя на тялото серотонин и мелатонин. Те от своя страна действат успокоително на нервната система, помагат при безсъние и повдигат настроението.

Шоколадът, който почти винаги украсява любимия ни студен десерт, има в състава си вещество, което е сходно с адреналина. Той стимулира подобно на кофеина, повишава кръвното и ускорява пулса.

Що се отнася до диетите и яденето на сладолед – напълно позволено е! При умерена диета скромният десерт помага за по-бързото и ефикасно изгаряне на мазнини. По една порция дневно действа добре и за заздравяване на костите и повишение на имунитета. При направен експеримент за ползата от сладоледената диета хората, които са участвали, са яли всеки ден сладолед от натурално мляко, в който имало калций. Те намалили теглото си с 26-38% от останалите участници, които не приемали от десерта. Този невероятен ефект се дължи на калция, който стопява мазнините с голяма бързина. Разбира се, винаги трябва да внимаваме с грамажите и да не прекаляваме.

най-скъпият сладолед е под формата на мелба и може да го намерите в Ню Йорк, в изисканият ресторант Serendipity 3, с наименованието The Frozen Haute Chocolate, а цената му е просто зашеметяваща – 25 000$. Къде предлагат най-евтините и най-скъпите сладоледи?

Като превърнем цените на всички сладоледи по света в американски долари, излиза, че в Дубай може да си купим най-скъпия – обикновената фунийка струва цели 6,80 долара. В Нова Зеландия е 5,90$, а в Европа най-скъпо е в Париж, където цената е 5,40$.

Най-евтино е в Кения с цена 0,50$. В Мароко може да се намери за 0,67$, в Унгария сладоледът е 0,69$, Аржентина – 0,78$ и Боливия – 0,99$. В Исландия също е евтино – 0,87$, както и в Москва – 0,90$.

Всъщност най-скъпият сладолед е под формата на мелба и може да го намерите в Ню Йорк, в изискания ресторант Serendipity 3, с наименованието The Frozen Haute Chocolate, а цената му е просто зашеметяваща – 25 000$. Невероятно, нали?! Друга мелба от менюто на ресторанта е с не толкова шокиращата цена от 1000$. Тя се сервира със златна лъжица и за украса е гарнирана с 23-каратови златни листа. Как златото е обработено, за да може да се яде, се пази в дълбока тайна.

Интересни рекорди

През 1988 г. в Едмънтън, провинция в Албърта, Канада е поставен рекордът за най-голяма мелба в света. Тя е тежала цели 24 тона и поради големите си размери се наложило да я приготвят в търговски център на основния етаж.

В рекордите на Гинес влиза и най-големият снежен човек от сладолед, който е направен в Москва. Той стигал теглото от около 300кг. и височина около 2 метра.

Най-разпространеният вкус на сладолед е ваниловият. Следват го шоколадовият и ягодовият.

Най-предпочитаната заливка за леденото изкушение е шоколадовият топинг.