Амла е едно от най-добрите лекарствени растения и се използва традиционно в аюрведичната медицина. Тя се е използвала за лечение на много заболявания от най-древни времена. Плодовете и са не само източник на много полезни вещества, но имат и силни целебни свойства. В това дърво се използва всичко – от плодовете до кората.
Днес може да се купят плодове и прах от амла. Затова е хубаво да знаем нейните лечебни свойства, с какви цели и как можем да използваме даровете на това растение за решаване на проблемите си със здравето.
Ботаническото название на амла е филантус ембрика и принадлежи към рода „Филантус“. Наричат я още амлака, емблик, филантус. В Индия амла се смята за свещено дърво. Кланят му се от древни времена. Името на дървото произлиза от санскритската дума „амалаки“, което значи „благоденствие“.
Това широколистно дърво достига височина 18 метра и повече. Кората му е светло-кафява, с твърда дървесина. Перпендикулярно разположените листа, дълги около 10-13 см и широки до 3 см, са с мирис на лимон. Амла цъфти с бледо-зелени цветове, събрани в съцветие от 6-10 цветчета.
Плодовете на амла са малки, с кръгла форма, месести, а вътре имат малки костилки. Узрелите плодове са кафеникави с плътна обвивка. Вкусът им е кисело-горчив. В Индия ги мариноват със сол и куркума, за да подобрят вкуса им.
Това дърво е родом от Индия и Непал. Днес се отглежда в южните райони на Китай, Тайланд, Бангладеш, Пакистан, Малайзия, Шри-Ланка. Дървото расте в субтропичната зона на земята. Издържа на суша и при температура до 46 градуса по Целзий. Първите плодове се раждат едва след 7 години след засаждането на дървото.
Амла е един от най-ценните дарове на природата, който подпомага здравето и дълголетието. В плодовете и се съдържа огромно количество питателни вещества. Основната полза на дървото за здравето е свързана с високото съдържание на витамин С в него. Но това не е единственият компонент.
В плодовете има (на 100 грама):
В семената се съдържат:
Кората и листата са богати на теанин.
Регулярната употреба на амла ще помогне да се понижи холестеролът, ще подобри работата на сърдечния мускул, състоянието на кръвоносните съдове, а така ще подобри предаването на кислород към всички органи и клетки.
Наличието на хром предотвратява образуването на холестеролна плака и предотвратява много проблеми със сърцето. Съдържанието на желязо подобрява процеса на кръвотворение и предаването на кислород към клетките.
Различните вещества от химичния състав, които присъстват в плодовете, осигуряват нормалното функциониране на сърцето и поддържат артериалното налягане на оптимално ниво. Хранителните влакна и другите полезни съединения подобряват работата на храносмилателния тракт, пречистват организма от токсините, предотвратяват запека и стомашните разстройства.
Регулярната употреба на сока, праха или свежите плодове на амла пречиства добре черния дроб, забавя стареенето и повишава имунитета.
Вече хилядолетия амла се използва за лечение в Аюрведата. Независимо дали са сушени или свежи, плодовете и имат много полезни за човека свойства:
Средствата, направени на основата на амла, се използват при:
Използването на амла може да:
Особено ефективна е амла при респираторни болести, белодробна туберкулоза, астма, бронхит.
Сокът от плодовете на амла с мед се използва при конюнктивит и глаукома. Той намалява вътреочното налягане. Чаша сок с мед се препоръчва да се използва два пъти дневно за профилактика на очни болести.
Сушените амла плодове се използва при дизентерия и диария. С тази цел се използват и листата на растението, които се смесват с мед и айран.
Амла действа благоприятно върху нервната система, помага да се подобри паметта и да се намали умствената умора, раздразнителността, тревогата, безпокойството.
Употребата на амла помага да се подобри концентрацията и да се намали раздразнението и безсънието, свързани с горещото време. Може да се използва при депресивни състояния с агресивни реакции. Тя успокоява и намалява умствената превъзбуда.
При стомашни неразположения намалява произвеждането на стомашни сокове и премахва киселините. Препоръчва се да се използва при синдром на дразнимото черво, пептична язва и язва на дванадесетопръстника.
Антиоксидантните свойства на амла помагат в защитата на лигавицата на стомаха и предотвратяване образуването на язва.
Тъй като плодовете амла могат да понижат холестерола, това може да послужи за добра профилактика на атеросклероза, а наличието на калий помага да се понижи високото кръвно налягане.
Маслото от амла може да се използва за грижата за косата и кожата, то помага да се подобри външният вид на косите, избавя от пърхот и подсилва растежа на косъма. Амла прави кожата здрава, намалява бръчките и пигментацията, премахва тъмните кръгове по очите.
Макар че плодовете са горчиви на вкус, е най-добре да се използват пресни. В този случай може да получите много по-голяма полза, тъй като в тях са запазени полезните вещества и съединения.
Свежите плодове като хранителен продукт може да се приемат във всякакви количества. Няма да има никакви неприятни последици. Тъй като плодовете в свеж вид не се намират лесно и не сме свикнали с тях, е хубаво да не прекаляваме.
Най-добре е да се използват след хранене.
Препоръчва се сокът да се приема на празен стомах сутрин. Може да се пие и по всяко друго време. Трябва да се смеси с вода и 1-2 ч.л. мед. Ако изпитвате някакъв дискомфорт в корема или стомаха, трябва да го смесите само с мед, без да добавяте вода.
Максимално допустимата доза е 18 грама на ден, разделена на няколко приема. Най-добре е прахът да се приема след хранене или между храненията с малко вода.
Амла може да се използва не само перорално. Използва се често и с козметични цели. От пюрето или сока може да се правят маски за лице, етеричното масло може да се добавя в шампоаните за коса.
Маслото от амла може да се нанесе върху косата като маска и да се остави за през нощта. ако косата е мазна, пробвайте тази маска! Смесете 3 ч.л. сок амла с 3 ч.л. лимонов сок и добавете малко вода. Оставете за 20 минути. Тази смес укрепва космените фоликули, подобрява блясъка и цвета на косата. Може да се използва като балсам за коса след измиване.
Амла предпазва от косопад, накъсване на косата, укрепва луковиците на косата, боси се с пърхота и като цяло подпомага здравето на косата.
При постоянната употреба на амла косата става по-тъмна и гъста, а освен това се отлага побеляването и. Амалака може да се използва и при ранно оплешивяване, тъй като съдържа много каротин и желязо.
Използването на сока на плода помага да се намалят бръчките, пъпките, пигментните петна. Маските със сок премахват много добре мъртвата тъкан, като правят кожата гладна и блестяща.
Свежите плодове на това растение са рядкост у нас. Затова пък можем да си ги купим сушени. За да си направим отвара от плодовете ни трябват 3 ч.л. сушени плодове и 1 чаша вода. Плодовете се измиват добре и се заливат с водата (топла) за през нощта.
На сутринта водата се излива и плодовете се изстискват. Получената отвара се съхранява в хладилника. Преди употреба концентратът се разрежда с вода.
Прахът от амла е добре да се приема с вода. Може да се добави малко сол на вкус и 1 ч.л. разтопено масло. Основно прахът се употребява, когато има наличие на стомашни проблеми. Маслото помага да се избегнат разстройствата и да се намалят киселините.
Амла не бива да се използва перорално при индивидуална непоносимост. Няма други показания.
При покупката на сока трябва да се обръща внимание на етикета. Продуктът с много консерванти не е много полезен.
Пресните плодове е задължително да се измият добре преди употреба.
Коментари (1)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: