Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Пълнее ли се от плодовете?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Пълнее ли се от плодовете?


Плодовете са едни от спорните моменти, когато говорим за диети и отслабване. Тяхното място и в ежедневното хранене е доста обсъждано, тъй като те трябва да се консумират в определени часови интервали, за да не предизвикват стомашен дискомфорт.Плодовете съдържат много полезни хранителни вещества.

Полезните свойства на плодовете

Плодовете са едни от най-полезните хранителни групи и не трябва да лишаваме организма си от тях. Съдържат:

  • Много витамини и минерали
  • Много ценни фибри
  • Антиоксиданти
  • Диетични влакнини

Най-здравословното и умерено хранене включва възможно повече прием на пресни плодове и зеленчуци. С такова хранене метаболизмът се поддържа бърз, кожата стегната и с младежки вид, а талията тънка. Истината за плодовете обаче е, че заедно с всичките си полезни свойства, съдържат и голямо количество плодова захар, особено по-сладките плодове, които често са и най-предпочитани. Затова и при желание за отслабване или просто при поддържане на форма с количеството приемани плодове трябва да се внимава.

Как правилно да консумираме плодовете?

Когато сме на диета и обичаме сладкото, най-често от желание за спазване на диетата се обръщаме към сладките плодове (като банани) за заместител на липсващия сладък вкус. Бананите са едни от най-калоричните плодове и с тях трябва най-много да се внимава, особено когато искаме да отслабваме. Позволени са само сутрин като закуска. И то не повече от един средно голям банан, който не е презрял.

Калорийно съдържание на плодовете

Истината е, че дори и плодовете да са нискокалорични, все пак и те съдържат калории. И е желателно да се ограничаваме до 200 грама плод на ден, за да не превишаваме калорийните ни нужди. Тъй като при превишаване на калорийните нужди дори от здравословна храна, това лесно води до напълняване. А чуденето защо се случва това, при положение, че се придържаме към здравословен режим, е често срещан проблем. За да си представим какво количество калории приемаме с плодовете, е добре да знаем приблизително колко калории има в тях. Един килограм от плодове, които съдържат средно количество захар, съдържа около 800 килокалории. Едно киви съдържа 61 килокалории и 90 мг. витамин С, докато в зелената чушка се съдържат 20 килокалории и 80 мг. витамин С. Зелената ябълка, която по принцип е много полезна от гледна точка на съдържание на фибри, също съдържа калории, макар че често ги пренебрегваме – 53 килокалории и 5 мг. витамин С.

Препоръки за прием на плодове:При диета консумирайте плодове умерено.

  • 7 порции пресни плодове и зеленчуци на ден е оптимален вариант за здравословно хранене. Този вариант, разбира се, трудно се постига в ежедневието, но стремежът ни и коригирането на храненето са най-важни. Колкото повече се опитваме и стремим, толкова повече ще постигаме увереност в здравословните си навици.
  • Когато искаме да отслабнем, вместо плодове можем да хапваме повече пресни зеленчуци – те са по-нискокалорични, а по отношение на хранително съдържание са също така богати.
  • При диета консумирайте плодове само на закуска и не забравяйте правилото за плод от 200 гр.
  • По-завишената консумация на плодове запазете за дни, когато сте физически активни. Те са полезен източник на бързо достъпна енергия – плодовата захар. Използвайте плодовете като храна преди физическа активност в количество от 200-300 гр. Те ще Ви осигурят необходимата енергия за тренировки по здравословен начин по естествен път. Което има и друга полза – няма да приемате изкуствени източници на енергия, които в повечето случаи съдържат и вредната бяла захар.
  • Спазвайте правилото за контролирана консумация, дори и на здравословна храна. Завишеното количество задължително води до напълняване, независимо каква е храната.
Пълнее ли се от плодовете? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™