Безглутеновите диети са лекарство за тези хора, които страдат от глутенова ентеропатия – заболяване, засягащо 1-2 % от хората. За хората, които търсят загуба на килограми, безглутеновите диети помагат това да се осъществи и да влезем във форма.
Какво е глутенът?
Глутенът е основен протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта и ечемика. Твърди се, че той е най-трудносмилаемият протеин. Не се съдържа в ориза и царевицата. Следователно няма значение какъв е видът брашно – бяло, пълнозърнесто, ръжено, ечемично. Съдържанието на глутен е свързано с вида житна култура и е особено застъпено при Durum-видове пшеница, от които се правят най-добрите видове италианска паста. Грис, булгур, кускус, торти, кексове, супи на прах, сосове, пудинги, към които се добавя скорбяла, също съдържат глутен. Gluten от латински означава лепкав. Той именно е съставката, която прави тестото разтегливо и придава обем на хляба.
Повишена чувствителност към глутен
Около 5% от хората имат висока чувствителност към глутен, а 1-2% страдат от целиакия (глутенова ентеропатия). При чувствителните хора се стига до неусвояване на основни хранителни вещества вследствие на увреждане на стомашната флора при консумация на глутенови продукти. А целиакията от своя страна е сериозно автоимунно заболяване, което предизвиква атрофия на лигавицата на тънките черва. Заболяването трябва да бъде диагностицирано с лабораторни изследвания. Важно е да се каже, че то не винаги е свързано с покачване на теглото, а даже напротив.
Оризът е заместител на глутеновите храни
В Източните кухни като китайската и японската глутенът почти не присъства за сметка на увеличената консумация на ориз. Днес като заместители на пшеничните култури и дори за производство на хляб се използват: елда, амарант, кафяв ориз, просо, черна, червена и бяла киноа. Тези храни започват да се включват във все повече хранителни режими. Всъщност беглутеновата диета изключва най-калоричните храни и това я прави идеална за загуба на тегло дори за хора, които не страдат от чувствителност към глутен. По време на режима могат да се консумират:
- Пресни плодове и зеленчуци
- Бобови култури
- Мляко и млечни продукти
- Месо и риба
- Здравословни мазнини – зехтин, масла от макадамия, кокос, авокадо
- Сурови ядки и натурален шоколад.
- Бирата съдържа глутен и трябва да се избягва, но вината и повечето спиртни напитки не съдържат глутен.
Елдата и амарантът – беглутенови суперхрани
Елдата има уникална триъгълна форма и представлява семе на плод. Нейна родина е Индия, но е силно популярна и в Русия, където я наричат "гречка". Тя съдържа значителни количества от всички незаменими аминокиселини. Богата е на фибри, не съдържа глутен, има високо съдържание на ниацин, който помага да се освободи енергия от храната. Елдата може да се използва в салати, като гарнитура, като смес за палчинки. Интересен факт е, че от нея се произвежда и мед, който се смята за един от най-вкусните и здравословни в света.
Амарантът е наше наследство от ацтеките отпреди 5000-6000 години. Представлява високо растение с много ярки пурпурни, червени или златни цветове. Името му идва от гръцки – Amarantos, означава неувяхващо цвете. Има изключително високо съдържание на протеини и съдържа аминокиселината лизин, която не се среща при повечето зърнени култури. Амарантът съдържа три пъти повече фибри и пет пъти повече желязо от пшеницата и повече протеин от млякото. Има високи нива на витамини A и C и на минералите калций, калий, фосфор.
Безглутенова вечеря с елда – за решилите да спазват безглутенов режим
Необходими продукти:
- ½ ч. ч. елда
- 1 с. л. лъжица амарант
- 1 с. л. чиа семена
- 2 ч. ч. вода
- ¼ ч. л. сол
- 1 малка глава лук
- 200 гр. пресен спанак
- 1 ч. ч. извара
- 50 гр. сирене чедър
- Цяло индийско орехче
- 30 гр. нарязни печени орехи
- 2 яйца
Загрейте фурната на 180 градуса, като в това време сложете в тенджера водата с 1/3 ч. л. сол да заври. Добавете елдата, амаранта и чиа семената. Покрийте тенджерата и варете на бавен огън 10-15 минути. Разбърквайте периодично и изчакайте да се получи хомогенна смес и цялото количество вода да се абсорбира. Междувременно нарежете лука на ситно и го сотирайте за кратко в тиган, добавяйки сол и пипер на вкус. Добавете малко мазнина и спанака – достатъчно е да се бланшира за около 1 минута. В купа смесете изварата и сиренето чедър, спанака, печените орехи и настържете индийското орехче, разбъркайте. Разпределете елдата, амаранта и чиа семената в две огнеупорни купи и отгоре разсипете и другата смес. В средата чукнете по едно яйце. Печете в загрятата фурна за около 15-20 минути.