Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Алцхаймер: причини, признаци и симптоми за болестта, стадии и профилактика – част 2

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Алцхаймер: причини, признаци и симптоми за болестта, стадии и профилактика – част 2


Към >>ЧАСТ 1<<.

Диагностика на болест на Алцхаймер

При откриването на признаци на болестта е нужно неотложно посещение на невропатолог. Преди да посети лекаря, пациентът трябва да се подготви психологически за множество задължителни въпроси. Разпитът позволява на специалиста да разбере характера на оплакванията, особеностите на развитие на нарушенията, присъствието на рискови фактори и да направи предварителна диагноза. Резултатите от внимателен преглед и разпит способстват за изключването на алтернативна диагноза.

Невропсихологически тестове

Невропсихологическото тестване е задължителна част от изследването на болния, при който са открити симптоми на болест на Алцхаймер. Провеждането на тестове позволява да се открие нарушение на редица когнитивни функции:

 • Реч;
 • Интелект;
 • Възприятие;
 • Памет.

Тестването на интелекта позволява да се провери способността на пациента за анализ на информация.

Тестването на интелекта позволява да се провери способността на пациента да анализа информация, да отделя второстепенното от главното, частното от общото, да разбира разликите и приликите. Също така се проверява възможността на  болния да постоява логически вериги.

Тестването на възприятието е полезно при липса на изразени симптоми на патология, като позволява нейното откриване на начален етап. Деменцията се предполага, ако човек не е в състояние да назове изобразени на хартия четири предмета.

Тестването на паметта предполага проверка на способностите за запомняне на думи, жестове, нарисувани елементи. Най-често се провежда тестване на „слуховата“ памет, по чиито резултати се оценява способността за фиксиране в паметта на изречения и думи.

Комбинираното тестване представлява едновременно изучаване на равнището на интелекта и състоянието на паметта. Преимуществото на тази методика се изразява във възможността да се отличи лошата памет от проявите на болест на Алцхаймер.

Тестване за депресия. Експрес-тестът позволява да се опровергае подозрението за скрита депресия, симптомите на която в някои случаи се приемат от пострадалите за симптоми на деменция.

Лабораторно изследване

За откриване на рискови фактори, които способстват за развитие на болест на Алцхаймер при човека, се прави изследване на кръвта. Изследването позволява да се оценят показателите на глюкоза, липиди, холестерол. Също на стадий липса на ярко-изразени прояви на патология ценна заслуга в диагностиката има изследването на цереброспинална течност. Провеждането на тази процедура позволява да се открият специфични маркери на дегенеративния процес.

Методи за невровизуализация

Съществуват следните методи за невровизуализация:

Изследването позволява да се оценят показателите на глюкоза, липиди, холестерол.

 • ПЕТ-КТ (позитронно-емисионна томография с контраст) позволява да се открият в мозъка следи на амилоидни образувания, да се оцени метаболитната активност, да се провери кръвотокът и местонахождението в мозъчната тъкан на специфични рецептори. Методиката е ефективен инструмент за ранна диагностика, позволява откриването на патологичен процес при отсъствие на изразени симптоми. Нейното приложение е недостъпно, ако при болния е повишено нивото на захар в кръвта, като съществуват и други противопоказания за ПЕТ-КТ;
 • МРТ (магнитно-резонансна томография) позволява да се изследва тъканта на главния мозък в най-малки подробности, за да се опровергаят други нарушения. Процедурата предоставя данни за структурата на мозъчната тъкан, нейните дълбоки слоеве и функциониране;
 • КТ (компютърна томография) прави се при липса на изразени симптоми, явява се инструмент за диференциална диагностика (резултатите потвърждават или изключват други заболявания със сходни симптоми);
 • ЕЕГ (електроенцефалография) проверява активността на мозъчните клетки. Методиката не се използва за диагностика на патологията на начален стадий, но ефективно опровергава други заболявания;
 • ЕФЕКТ (еднофотонна емисионна компютърна томография) позволява да се открият отклонения, характерни именно за болестта на Алцхаймер. С помощта на изследването се изучават определени функции на мозъка и се оценява кръвотока в него.

Как се лекува болестта на Алцхаймер?

Лечението на болестта на Алцхаймер е насочено към забавяне на развитието на патологията, съкращаване или премахване на присъстващите симптоми. Своевременното начало на лечението повишава шансовете за спасяване на когнитивните възможности на мозъка.

На този етап медицината не разполага с лекарствени препарати, обезпечаващи пълно излекуване на болния. Съществуват само средства, чиято употреба облекчава страданията му. Лечението на болест на Алцхаймер с медикаменти си поставя за цел възстановяването на интелекта и паметта. Също така се води борба с типичната симптоматика на патологията – депресивното състояние, възбудимостта, появата на халюцинации. Медикаментозното лечение задължително се допълва с психо-социално, като се практикуват следните методики:

 • Когнитивни;
 • Емоционални;
 • Стимулиращи;
 • Поведенчески.

Комплексният подход, базиращ се на гореизложените методики, обезпечава намаляване на интензивността на проява на болестта на Алцхаймер и подобряване на състоянието на пациента. В отделни ситуации дори има успехи при частично възстановяване на загубените в резултат на развитието на патологията способности и за връщане на способността на човек за поне частично самообслужване. Прилагат се арт-терапия, музикална терапия, сеанси на лечебен контакт с животни (пет-терапия) и много други практики.

Диетично хранене

Диетата на човек, страдащ от болест на Алцхаймер, е практически толкова важна, колкото и фармакологичните препарати. Правилният избор на съставките на менюто позволява да се активизира паметта, да се увеличи способността за концентрация на вниманието, а също така влияе положително на мозъчната дейност.

Правилният избор на съставките на менюто позволява да се активизира паметта.

Правилното хранене може да се разглежда и като средство за профилактика на деменция. То трябва да включва следните съставки:

 • Антиоксиданти  те се включват в храната във вид на царевица, целина, спанак, мед. Силен ефект (антиоксидантенимуностимулиращпротивовъзпалителен) оказва куркуминът, който може да бъде получен от индийската подправка куркума;
 • Омега-3 са най-ефективните липиди за възстановяване на процесите на кръвообразуване. Тези вещества също влияят положително на състоянието на паметта и спират разрушаването на интелекта. Те могат да бъдат получени от зехтина, орехите, морските продукти. Полезно би било и периодично спазване на средиземноморска диета, чиято основа са именно морските дарове;
 • Аминокиселините способстват за възстановяване на мозъчната дейност и подобряване на състоянието на нервните клетки. Особено важно е редовното снабдяване на организма с триптофан и фенилаланин. Техни източници са свежите плодове и зеленчуци, ядките, зелените подправки и млечните продукти;
 • Продуктите, предназначени за нормализиране на чревната дейност, също са много важни. В менюто трябва задължително да присъстват месо, яйца, черен дроб и зърнени храни.

Има и продукти, които е желателно напълно да се изключат от менюто на човек, покосен от болест на Алцхаймер, или поне да бъде намалено тяхното количество. Такива са:

 • Тлъсто месо;
 • Тестени продукти;
 • Захар;
 • Люти подправки и сосове.

Като цяло е необходимо постоянно да бъде контролирано нивото на въглехидрати и мазнини в продуктите, които присъстват в менюто. Недостигът на течности също влияе отрицателно върху състоянието на главния мозък. Човек с болест на Алцхаймер трябва да консумира минимум 2 литра чиста вода на ден. Желателно е да пие зелен чай, полезни са и прясно-изстискани сокове. Порциите за болния е най-добре да не бъдат големи, а процесът на хранене трябва да е бавен. Ако болестта премине в тежка форма, са вероятни трудности с преглъщането.

Профилактика против болест на Алцхаймер

Очевидно е, че основният фактор за деменция – наследствеността – не може да бъде повлиян, нищо не може да се направи и с възрастта. Но да намали заплахата може всеки човек.

Действията, насочени за профилактика на болест на Алцхаймер, са много лесни. Трябва само да се вземат предвид следните правила:

 • Показателите на захар в кръвта, артериалното налягане. Параметрите се държат под контрол, а при необходимост се стабилизират с препарати;
 • Продължителни разходки. Желателно е те да носят ежедневен характер;
 • Тренировки за умствено развитие. Решението на математически задачи (без използване на калкулатор) и решаването (съставянето) на кръстословици и други логически упражнения. Полезно е също активното участие на човек в социална дейност, поемане на обществени функции;
 • Укрепване на паметта. Изучаване на чужди езици, учене на стихотворения, запомняне на откъси от разкази. Прилагане на специални техники (например измисляне на асоциации) вместо използване на тефтер;
 • Правилен дневен режим. Редуване на отдих и труд, отсъствие на преумора;
 • Здрав сън. Продължителността на съня трябва да бъде 7-8 часа. Това обезпечава намаляване на концентрацията на бета-амилоиден белтък, формиращ се в нервните клетки. Съсредоточаването му в мозъчните тъкани повишава риска от развитие на патологии;
 • Умерени физически натоварвания. Посещение на басейн, дълги разходки, лека гимнастика. Особено препоръчително е ходенето с редуване на бавно и ускорено темпо. Физическата активност влияе положително върху кръвообращението и активизира мозъчната дейност.

Аминокиселините способстват за възстановяване на мозъчната дейност и подобряване на състоянието на нервните клетки.Има рискови фактори, от които болният е необходимо да се избави в рамките на профилактиката срещу болест на Алцхаймер:

 • Цигарите, а също така алкохолните напитки, употребявани в големи количества;
 • Нездравословната храна, включваща прекомерно количество животински мазнини, „неправилни“ въглехидрати (сладки храни). Отсъствието на витамини в ежедневното хранене;
 • Редовното пренебрегване на 8-часовия сън;
 • Стресови ситуации;
 • Излишно тегло;
 • Продължително пребиваване в помещение, което не се проветрява.

Всички изброени правила могат да се считат само за условна профилактика на болест на Алцхаймер.

Прогноза

Дори коректното и своевременното лечение не лишава болестта на Алцхаймер от статуса смъртоносно опасна патология. Според статистиката пациентите, страдащи от тази форма на деменция, живеят не повече от 8-10 години след момента от поставянето на диагнозата. Характерът на проявата на болестта е различен, като е възможна продължителна стабилизация и бавно развитие. Лекарите са единодушни, че до смърт води не толкова самата патология, колкото заболяванията, възникващи междувременно: инфекции, пневмония.

Коректното лечение и добрата грижа удължават живота на човека с болест на Алцхаймер.

Алцхаймер: причини, признаци и симптоми за болестта, стадии и профилактика – част 2 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™