За да се храним здравословно и да бъдем във форма постоянно, а не да спазваме от време на време безсмислени диети, е важно да си изградим навици за ежедневно хранене. Важно е за тази цел да сме запознати с основните тенденции в здравословното и целесъобразно хранене и постепенно да ги прилагаме в ежедневието си. Малките стъпки, сред които: да избягваме определени храни, да включваме повече други и да спазваме правила за приготвяне на храната, са сред тези, които трябва да предприемем, за да бъде начинът ни на хранене здравословен и да бъдем в чудесна форма целогодишно.
9 ежедневни стъпки за здравословно хранене:
Избягвайте наситените мазнини
Сред основните хранителни групи, които в ежедневието трябва да се избягват, са наситените мастни киселини, сред които са червеното месо и маслото. Редовният прием на наситените мазнини може да увреди здравето на сърцето, затова трябва силно да ограничаваме приема им.
Приемайте ненаситени мазнини
Докато наситените са изключително вредни, ненаситените мазнини от риба, зеленчуци, ядки са много полезни за организма и сърцето. Освен това този тип мазнини е полезен при отслабване и желание за поддържане на здравословно тегло. Най-добрата мазнина в това отношение е зехтинът. Проучване доказва, че хора, приемащи около 1 супена лъжица екстра върджин зехтин дневно, могат да отслабнат в дългосрочен план и да поддържат теглото си в норми в сравнение с хора, подложени на диета, при която се избягват всички типове мазнини.
Японската храна е полезна
Японската кухня е изключително полезна и в това число не включваме само суши, което е традиционна японска храна, а продуктите, които се използват за направата му: ориз, зеленчуци, риба, бяло месо, соеви продукти. Този начин на хранене е много полезен за организма, сърцето, общото състояние на организма и поддържането на здравословно тегло.
Бобови храни
Бобовите храни са много полезни: помагат да се поддържа здравословно тегло, нисък процент на телесни мазнини, източник са на полезни протеини и фибри. Според проучване от последната година ежедневната консумация на бобови храни в продължение на 6 седмици (грах, леща, нахут, бял боб) могат да помогнат за свалянето на поне 3-4 килограма.
Рафинираните въглехидрати са вредни
Трябва сериозно да избягваме рафинираните въглехидрати, тъй като те бързо повишават гликемичния индекс в организма, което означава спадове и покачване на кръвната захар и една нестабилност, която е доста вредна. Затова, разбира се, трябва да избягваме такъв тип въглехидрати и да се наслаждаваме по-често на тези от плодове.
Трябва да съхраняваме само полезна храна
Последните проучвания показват, че ако съхраняваме много опаковани и вредни храни в дома си, възможността да качим повече килограми е доста по-голяма. Важно е на видно място в дома ни да съхраняваме голяма купа с плодове и да не съхраняваме вредни храни. Можем да заключим, че това, с което се храним, е това, което виждаме.
Ядките са много важни
Ядките са много важна част от здравословното хранене – източници са на витамини, минерали, протеини, антиоксиданти и ненаситени мазнини. Ако всеки ден похапваме по около 30 грама ядки: бадеми, кашу, пекани орехи, намаляваме значително риска от заболявания и покачване на килограми. Ядките са и една отлична възможност за междинен снакс – винаги имайте под ръка малко количество сурови ядки и не прекалявайте с тях.
Избягвайте солта
Солта е една от най-вредните добавки към менюто ни. Избягвайте и храните, които я съдържат. Ако намалим консумацията на солта дори с малко, можем да намалим риска от заболявания и значително да увеличим продължителността на живот. Идея за намаляване на количеството сол е да добавяме различни подправки (които освен това са много полезни и нискокалорични), които ще овкусят храната и ще ни помогнат да консумираме по-малко от вредната сол.
Растителен протеин
Най-полезните източници на протеини са всъщност растителните: от пшеница, бобови, ядки, зеленчуци, млечни храни. Както вече споменахме, мазнините от червеното месо не са полезни, но още по-сериозен става въпросът с консумацията му, когато разберем, че и протеините, които се съдържат в него, не са сред най-полезните. Особено вредни са обработените меса като колбаси и бекон. За сметка на това предпочитайте растителните протеини в ежедневието.