Все повече хора по цял свят разчитат на семената от Чиа като суперхраната за трайна енергия, здраве и целодневна издръжливост.

Семената от чия са природен източник на омега 3 мастни киселиниЧиата представлява растение с малки и твърди семенца и е от семейството на градинския чай. Позната е от дълбока древност и неизменно присъства в менюто на древните мексикански индианци. Те я смятали за много ценен продукт и дори я използвали като разменна монета помежду си. Затова и днес основното производство на храната-чудо е съсредоточено в Мексико, останалите части на Централна, както и Южна Америка. Известно е, че има голяма популярност в тези страни, но доскоро е почти непозната в САЩ и Европа.

Какъв е вкусът на чиа?

Чудите се какъв е вкусът на дребните семена и не сте убедени, че той ще Ви допадне? Те имат приятен зърнен, по-скоро неутрален аромат, като наподобяват вкусовите качества на овесените ядки и други подобни зърнени култури и семена – т. е. практически са безвкусни. Имат плътна текстура и висок вискозитет. Липсата на изразен вкус прави чиата идеална за добавяне в много и различни видове ястия – от сутрешния фреш или шейк, през порцията с кисело мляко и мед до салатата и дори основното ястие. Семената набъбват след накисване във вода и по приятен начин могат да сгъстят напитката или супата Ви, както и да придадат плътност във вкуса на различни зеленчуци. Затова консумацията им може да се съчетае с всяко едно хапване през деня.

Да се убедим в безспорните предимства на тази древна суперхрана

Семена от чия за закуска с лимон и медТрудно е да се изредят всички положителни ефекти на чиата. Не е случайно, че тя трайно навлезе в менюто на хиляди хора през последните няколко години. Може би най-сериозното й предимство е, че тя е най-големият растителен източник на омега-3 мастни киселини, както и на алфа-линоленова киселина. Това я прави почти задължителен и незаменим елемент от менюто на всички вегетарианци и я приближава до състава на лененото семе. Изключително богата е на калий, калций, фосфор, цинк. Чиата съдържа няколко пъти повече калций от млякото, затова осигурява чудесна грижа за костите и зъбите ни. Има много високо съдържание и на разтворими фибри и затова е предпочитана при стомашно-чревни и храносмилателни проблеми. Много е богата на различни антиоксиданти и подпомага детоксикацията на организма. Поради това, че притежава свойството хигроскопичност (поглъща голямо количество вода), създава трайно чувство за ситост и ни предпазва от преяждане. Много важно е, че чиата е и безглутенов хранителен продукт и затова е подходяща за всички, страдащи от непоносимост към глутен.

Ако все още не сте опитали тази суперхрана, не се колебайте да я включите в менюто си – тя ще Ви осигури дълготрайна енергия и добро настроение. Ние предлагаме 100% био семена от чиа на компания MyProtein и то на супер изгодна цена – поръчайте от ТУК!