Суперхраните са храни, които имат много висока концентрация на хранителни вещества. Те съдържат много витамини, минерали и други активни компоненти, които не само имат положителен ефект върху състоянието на организма, но и подобряват вътрешните процеси, което добавя сила и зарежда с енергия. Ето защо такава храна е полезна за спортисти, възрастни хора и тези, които искат да укрепят тялото си. Но има едно "но“ - суперхраните не са евтино удоволствие. Подбрахме за вас аналози, които по нищо не отстъпват на суперхрани, но имат по-разумна цена.
1. Ленените семена са отличен заместител на семената от чия. Те са много полезни за кожата, косата и ноктите, както и за сърдечно-съдовата система. Те съдържат много ленено масло, което съдържа полиненаситени мастни омега-3 киселини, които намаляват холестерола, укрепват кръвоносните съдове и имат благоприятен ефект върху функционирането на сърцето. Растителните мазнини са изключително полезни за стомаха, защото го обгръщат, а също така оптимизират работата на червата. Лененото семе съдържа и много цинк, който е полезен за здравето на мъжете. Трябва да ядете две супени лъжици на ден, като предварително смачквате семената, за да се усвоят по-добре. Това ще помогне за решаването на много проблеми, а също така ще подобри състоянието на кожата, особено ако имате екзема, акне или пъпки.
В природата има два вида ленено семе - златно ленено семе и кафяво ленено семе. И двете имат уникални полезни свойства. Мистерията се крие в неговия състав.
Например, линамаринът равномерно обгръща стомаха и предотвратява усвояването на вредните токсини. Вътрешното възпаление постепенно изчезва. Фибрите прочистват тялото и увеличават скоростта, с която храната преминава. Мазните масла (Омега-3 и Омега-6) имат противовъзпалително и регенериращо действие. Ето защо ленените семена помагат при запек. Освен това количеството мастни киселини в лена е много по-голямо, отколкото в традиционните риби и месо.
2. Водораслите напълно ще заместят кейла. Във водораслите се съдържа голямо количество йод и витамин К. Освен това водораслите са склад на много полезни минерали. Редовно консумирайки водорасли, ще попълните резервите от необходимите микроелементи и най-важното ще попълните йодния дефицит, който е изключително важен за функционирането на щитовидната жлеза, цялата ендокринна система, а също и мозъка.
Морските водорасли са богати на много витамини и минерали, които са от съществено значение за човешкото здраве. По отношение на състава, водораслите съдържат много йод, витамини А, групи В, С, Е и D. Този продукт съдържа ентеросорбиращи вещества, които като гъба извличат токсините и вредните бактерии от тялото.
Полезните свойства на водораслите се използват за профилактика и допълнително средство за лечение на артериосклероза. Ако включите морски водорасли в ежедневното си меню, тогава излишният холестерол ще престане да се отлага по стените на кръвоносните съдове и ще започне да се отделя от тялото. В допълнение, водораслите съдържат такова полезно вещество като ламинин, което има способността да нормализира кръвното налягане. Не напразно водораслите бяха признати за един от най-полезните продукти.
3. Шипки вместо плодове акай. Шипката е рекордьор по съдържание на аскорбинова киселина. В него има повече, отколкото в лимона. Шипките са полезни през зимата и ранната пролет, те са добър имуномодулиращ агент, следователно, в случай на повишена епидемична ситуация, трябва да пиете по една чаша чай от шипки на ден. Освен това съдържа етерични масла, витамини А и Е, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове, бронхите и белодробните алвеоли.
За лечебни и профилактични цели се използват почти всички части на шипката, но плодовете се считат за най-полезни. Шипките са богати на витамини и особено на витамин С, така че са полезни за укрепване на кръвоносните съдове и се считат за естествени антиоксиданти. Съвременната медицина признава техните лечебни свойства. В плодовете на дивата роза има много витамин Р, а в достатъчни количества присъстват витамини К, Е, А и В2, аскорбинова киселина, каротеноиди, танини и пектини.
Флавоноидният рутин или витамин Р в комбинация с аскорбинова киселина намалява пропускливостта и чупливостта на капилярните съдове. Заедно с това аскорбиновата киселина подобрява регенерацията на тъканите, нормализира процесите на съсирване на кръвта и повишава защитните сили на организма срещу инфекции, стимулира хемопоезата, засилва защитните функции на тялото, повишава умствените и физическите способности и подобрява метаболизма.
Витамин А (ретинол) поддържа здрава кожа и епител на лигавицата, отговаря и за метаболизма на минералите и образуването на холестерол. Най-мощният антиоксидант - витамин Е забавя процеса на стареене на клетките и намалява риска от развитие на рак. Витамин В2 (рибофлавин) е необходим за образуването на червени кръвни клетки, антитела, за регулиране на растежа и репродуктивните функции в организма. Здравето на кожата, ноктите, косата и щитовидната жлеза зависи от рибофлавин. Характерен признак на неговия дефицит са изригванията на себореен дерматит над устната, по крилата на носа, ушите и клепачите.
Наличието на магнезий в шипките подобрява функцията на черния дроб и предотвратява образуването на камъни и кръвни съсиреци в бъбреците. Освен това органичните киселини и флавоноидите в шипките имат жлъчегонно действие.
4. Препоръчително е да се използва покълнала пшеница, вместо витълс. Пшенични стръкове се получават от млади пшенични листа, но метлицата не е по-лоша и дори по-здравословна, тъй като освен витамини и минерали, те съдържат фибри. Тези диетични фибри са изключително полезни за храносмилателния тракт, особено за червата. Освен това пшеничните зародиши намаляват вероятността от развитие на рак в долната част на хранопровода.
5. Какаовите зърна могат да бъдат заменени с тъмен шоколад. Този продукт насърчава производството на серотонин, така че настроението се повишава, тревожността изчезва и устойчивостта на стрес се увеличава. В допълнение, той съдържа магнезий, витамини от група В, а високото съдържание на триптофан ще помогне да се предпази мозъкът от преждевременно стареене.
6. Касисът или боровинките са отлични заместители на годжи бери. Касисът е един от шампионите по съдържание на витамин С, има много богата гама от минерали и органични киселини. Като цяло касисът често се подценява, но това е истинска суперхрана, която значително укрепва имунната система и предпазва от много заболявания.
Касисът може да се похвали с най-богатият витаминно-минерален състав, който помага за развитието на детския организъм и може да поддържа здравето на възрастен човек.
Витамин А - тялото получава по време на усвояването на пигменти, оцветяващи плодове от касис. Този витамин е от съществено значение за повишаване на имунитета и за оптимален клетъчен метаболизъм. Пигментът каротин (провитамин А) забавя стареенето, поддържа зрителната острота, служи като противоотрова за излагане на радиация и вредните ефекти на тютюна.
Витамин Е - Традиционната медицина му приписва антиейдж ефекти и способността да спира развитието на катаракта.
Рутин - витамин Р - повишава еластичността на кръвоносните съдове и ги предпазва от крехкост, което предотвратява и забавя развитието на атеросклероза.
Витамините В1, В2, В5, В6 са изключително полезни за съдовете на мозъка на главата. Те участват в синтеза на протеини и мазнини от организма и обмена на азотни съединения. Ако ядете достатъчно редовно поне малка шепа касис, работата на сърцето и нервната система ще се нормализира, паметта и умствените способности, интелигентността ще се подобри, което се улеснява от калиевите йони и други минерални елементи.
7. Спирулина може да бъде заменена с морски зърнастец. Целулозата му съдържа голямо количество масло и е изключително полезна. Оранжевият цвят идва от каротеноидите, които се превръщат в организма във витамин А, необходим за зрението, кожата и кръвоносните съдове. Маслото от моркси зърнастец е богато на витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който предотвратява стареенето и предпазва клетките и тъканите от увреждане на свободните радикали.
Няма нужда да преследвате големи имена, суперхраните могат да бъдат намерени сред нашите полезни храни, зеленчуци и плодове, просто трябва да знаете ползите от тях за тялото.