Напоследък суперхраните добиват все по-голяма популярност. Това е така заради богати на нутриенти храни. Или иначе казано суперхраните набавят всичко, което липсва в храната на съвременния човек - витамини, минерали, микроелементи и ензимни системи. Всяка една храна осигурява на организма ни нещо различно: някои са богати на протеини или фибри, но лишени от много витамини и минерали, докато други съдържат силни фитонутриенти, витамини и минерали, но не и протеини. За тези супер храни, които ще говорим в тази категория се казва, че имат невероятни качества - съдържат коктейл от полезни вещества и помагат срещу редица заболявания. Суперхраните помагат за по-добро здраве, енергия и имат много благоприятно влияние върху имунната система. С помощта на суперхраните можем да я подсилим и така си гарантираме стабилно здраве и следователно - по-дълъг живот. Често суперхраните се свързват с дълголетието заради способността им да повишават ефективността на имунната система. Освен всичко друго те могат да предпазват от болести и инфекции, подобряват настроението и подсилват паметта, осигуряват повече енергия и са незаменими помощници в борбата с депресията или гнева.
Препратка към първа част ТУК! Употреба в кулинарията – рецепти Кисела супа от прясно зеле Необходими продукти: 0,5-0,75 кг говежди гърди, същото количество зеле, 6-8 малки зелени ябълки..
Пащърнакът е двугодишно тревисто растение с месест, сочен корен, пересто-разчленени листа и съцветия във формата на чадър, което достига височина до 3 м. Коренът му има не само хранителна, но и лекарс..
В ПЪРВАТА ЧАСТ на този материал Ви разказахме какво представлява, как се произвежда и какво съдържа сусаменото масло. Тук ще продължим да разглеждаме неговите полезни свойства за здравето! За умств..
Семената на растението сусам, култивирано от древни времена (повече от 7000 години) и до ден днешен в Индия, Пакистан, Средна Азия, Китай, средиземноморските страни, отдавна се използва не само като к..
В предишната статия Ви запознахме с полезните свойства на батата. В тази ще Ви запознаем с начините на приготвянето му, няколко диети, както и маски за коса и кожа. Употреба в кулинарията..
Маята представлява живи микроорганизми, които се култивират вече не едно хилядолетие. Официално този продукт е открит от микробиолога Пастьор през 1857 година. Оттогава са изведени повече от 1500 разн..
Нахутът е представител на семейство бобови. Той се отглежда в страните от Близкия Изток. За разлика от други консервирани продукти, този съхранява почти всичките си свойства след консервация и остава ..
Кафявият ориз е популярна, но специфична храна с орехов послевкус. Фактът, че ползата от кафявия ориз за организма е огромна, е отдавна известен в азиатските страни. Затова културата е неизменна ..