Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Витамини и минерали

Категории
Търсене в блога
Горещо от Блога
Витамини и минерали

В тази категория ще намерите всичко за витамините и минералите. Те играят много важна роля за правилната функция на организма. Витамините представляват нискомолекулни органични вещества, които подпомагат нормалната жизнена дейност на човека и животните. Човешкият организъм се нуждае от минимални дневни дози от всеки витамин, за да поддържа обменните процеси, растежа, имунитета и правилната дейност на всички органи и системи. Липсата на даден витамин в организма се нарича авитаминозата и може да доведе до различни симптоми и патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства. 

Минералите заемат значителна част от организма ни. Те действат като катализатори за много биологични реакции в тялото, включително мускулните реакции, предаване на импулси на нервната система, производство на хормони, храносмилане и усвояване на хранителнитe вещества от храните. Минералите взаимодействат с витамините, за да ги направят ефективни и полезни. Някои минерали действат като антиоксиданти, и унищожават свободните радикали, които предизвикат преждевременно остаряване и болести като рак, сърдечни заболявания и други клетъчни увреждания.

 

Оксидативен стрес – да преборим свободните радикали!...

Оксидативен стрес – да преборим свободните радикали!

Симптоми и последици от оксидативния стрес за здравето Оксидативният стрес е състояние, предизвикано от прекалено голямо образуване на свободни радикали в организма. Тази ситуация има последици за ..

Бразилски орех за здраве, красота и вкусни ястия...

Бразилски орех за здраве, красота и вкусни ястия

Бразилски орехи (бертолетия) – вкусни ядки за добро здраве Бразилският орех е един от най-ярките и необикновени представители на растителния свят на Южна Америка. Дървото, на което раста..

МСМ – спътник по пътя към здравето!...

МСМ – спътник по пътя към здравето!

Какво е МСМ? МСМ означава метилсулфонилметан. Това е неметална смес на сярата, която често се среща в природата. Сярата е вещество с жълт цвят, което съществува в няколко форми, както кристални, та..

Какви видове сол има?

Какви видове сол има?

Коя е най-добрата сол? Солта е най-важната подправка в кулинарията. Знаете ли колко вида има? Предимствата на тази подправка са открити от човечеството преди много векове и до днес ние не можем ..

Минерали – Манган

Минерали – Манган

Минералът манган - прием, дозировка, ползи и странични ефекти Манганът е минерал, който се намира в някои храни, включително ядки, бобови растения, семена, чай, пълнозърнести храни и листн..

Минерали - Селен

Минерали - Селен

Минералът селен - прием, дозировка, ползи и странични ефекти Селенът е минерал, намиращ се в почвата, който естествено се появява във водата и някои храни. Хората се нуждаят от много малко кол..

Минерали - Натрий

Минерали - Натрий

Минералът натрий - прием, дозировка, ползи и странични ефекти Обща информация за натрия Натрият е вид метал, който е много реактивен. Тъй като е толкова реактивен, натрият не се намира в св..

Минерали – Хром

Минерали – Хром

Хром – ролята му в организма и какво предизвиква неговият дефицит? Хром е елемент от VI група от периодичната система с атомен номер 24. Той е открит и извлечен от Н. Воклен през 1780 година ..

Минерали – Хлор

Минерали – Хлор

Как хлорът влияе върху човешкия организъм? Хлорът е известен най-вече като вещество, с което обработват водата. Характерният му неприятен мирис и това, че с него чистят бравите на вратите, подовете..

Минерали – Мед

Минерали – Мед

Минералът мед и всичко, което трябва да знаем за него! Мед е химичен елемент, който се смята за един от седемте метала, които са познати от дълбока древност. Cuprum (от латински) произлиза от името..

Минерали – Желязо

Минерали – Желязо

Желязо – какво представлява и защо е толкова важно? Вие знаете ли, че желязото защитава планетата от „космически атаки“? Благодарение на огромните натрупвания на този елемент се ф..

Колко полезна е Диатомичната пръст?...

Колко полезна е Диатомичната пръст?

6 Доказани ползи и приложения на Диатомичната пръст Какво представлява Диатомичната пръст? Диатомична пръст може да ви звучи като някакъв научен термин за почвеното състояние на планетата, ..

Как да калим детето си за зимата...

Как да калим детето си за зимата

Съвети за подсилване на имунитета на детето за зимата За нещастие лятото официално си отиде..Макар последните дни да са чудесни и слънчеви и все още да подхранват топлите спомени за лятото, до..

Как да се храним правилно през зимата?...

Как да се храним правилно през зимата?

Хранителни правила за зимата Режимите на работа на човешкия организъм в топлото и в студеното време на годината се различават съществено. Нашите вътрешни регулатори, без да знаем, пускат различни п..

Подсилване на детския имунитет преди училище и детската...

Подсилване на детския имунитет преди училище и детската градина

Как да подсилим детския имунитет? Идва време да пуснете своето дете на училище или детска градина, но се опасявате от редовното боледуване, което често съпътства началото на учебната годи..

Витамини и минерали за тийнейджърската кожа ...

Витамини и минерали за тийнейджърската кожа

Топ 5 добавки за кожата и как рибеното масло защитава младите мозъци Здравословното хранене не е сред приоритетите на повечето тийнейджъри, въпреки атаката на хормоните и стресът на растящото ..

Сини сливи – защо да ги ядем?

Сини сливи – защо да ги ядем?

Колко са полезни сините сливи за нашето здраве Сините сливи са сезонни плодове, които имат сладък, тръпчив вкус и са с много приятен аромат. Могат да се употребяват както пресни, така и сушени..

Напитки, стимулиращи метаболизма...

Напитки, стимулиращи метаболизма

Кои напитки помагат на метаболизма ни да работи правилно? В случаите, когато метаболизмът е нарушен и „цикли”, черният дроб преработва мазнините много вяло, което им позволява да се тру..

Храни, богати на желязо

Храни, богати на желязо

Кои са храните - естествен източник на желязо за вашето тяло? Спанакът може да не ви даде свръхчовешка сила, с която да се борите със злодеи, като Попай, но пък тази и други храни, съдържащи ж..

Фолат vs. фолиева киселина - има ли разлика?...

Фолат vs. фолиева киселина - има ли разлика?

Фолат и фолиева киселина - какво предствавляват и кое е по-полезно за здравето? Фолата и фолиевата киселина представляват различни форми на витамин B9. Въпреки че има известна разлика между двете, ..

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!