Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Сортове червено вино

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки, Забавни, Полезни съвети за здраве | 1 коментара. | 2751 прегледа на този пост

Съдържание на Сортове червено вино


Най-доброто грозде за червено вино

Червеното вино е уникална алкохолна напитка.Гроздето по състав е уникален продукт. В него се съдържат ценни вещества като лесно усвояващи се витамини и полезни ензими, свободни киселини, минерални соли и микроелементи. Те помагат да се избавим от умората, да подобрим настроението си и дори да се заличат някои болести от тялото ни. От географската принадлежност на гроздето и неговите разновидности зависи нивото на киселинността, вкусyът и ароматът му.

От всички сортове вино има едни 30 вида червени и бели сортове грозде за вино, които са най-популярни в промишлеността.

Къде е разликата между трапезните и винените сортове грозде?

Виното с червен цвят се произвежда от сини и червени гроздове. В процес на производството се използват зърната с обвивката и семките, което придава на виното интензивност и правят вкуса му по-наситен. Съществуват трапезни и технически сортове грозде:

  • Трапезни сортове – това е грозде, което се използва за ядене в свеж вид. То има месести и сладки зърна, привлекателен цвят и аромат.
  • Технически сортове (винени сортове) – грозде, което е пригодено за производство на вино, шампанско, гроздов сок и вторични продукти от правенето на вино. В неговите плодове се съдържа много сок (до 85%) и е по-кисело от трапезното.

Трапезното грозде е сладко и с големи зърнаТрапезното грозде е широко разпространено по целия свят, макар че се отглежда много трудно. За култивирането му трябва да се отчитат важни условия като: релефът на местността, климатът, топлината и броят на слънчевите дни в годината, тъй като е много претенциозно за отглеждане. Освен това трябва да се организира системна обработка на почвата, борба с вредителите и болестите. Основното в трапезното грозде е високото ниво на захарта, ниската киселинност на сока и големите плодове на гроздовете.

Отглеждането на техническото грозде е много по-лесно. Това винено грозде е устойчиво на студ и има неблагоприятен външен вид, но производителите на вино не ги интересува как изглежда винения грозд. По-важното е количеството захар в плодовете и обемът на гроздовия сок накрая.

Урожаят на техническото грозде не е голям, но гроздовете зреят добре. Затова онези винари, които се занимават с произвеждането на голям обем вино, обикновено имат и големи територии за засаждане на гроздови плантации.

Технологичните сортове са устойчиви към различни болести, оцеляват добре и са много устойчиви на студа. Особено важно е това за винарите от северните региони на света, където времето е по-студено и топлината и светлината не са достатъчни.

За да може урожаят да бъде добър и да оправдае всички очаквания, е необходимо да се подхожда грамотно към избора на сорт на гроздето за червено вино. Този избор зависи от различни фактори като физико-химички показатели, ниво на захар и киселинност, а също и зоната на отглеждане и особеностите на почвата.

Червено вино – най-добрите сортове

Каберне Совиньон е най-известният сорт грозде и вино

Червеното вино се произвежда, както вече казахме, от червени и сини сортове грозде. По правило, то е по-сложно, силно и сухо по вкусови характеристики от бялото. За това влияе уникалният процес на виненото производство.

Най-добрите винени червени гроздови сортове

Каберне Совиньон – най-популярното грозде от червените сортове. То е получено в резултат на кръстосването на Каберне Фран и Совиньон Блан през XVII век, в Бордо и е било най-популярното и култивирано от всички, докато не се появил гроздовият сорт Мерло.

От Каберне Совиньон се получават най-добрите вина, които издържат дълго, с ярък и наситен вкус. Дълбоката му тръпчивост се обяснява с високото съдържание на танин в състава му. Вкусовият букет е един ярък привкус на черен касис, нотки на кафе, тютюн, шоколад и сушени сили сливи. Влиза в групата на „тежките“ вина и се препоръчва да се сервира към мазни и пушени меса, за да не нарушава вкуса на храната.

Каберне Фран е предшественик на Каберне Совиньон и има по-мек вкус и наситен аромат. Много известен е в долините Лаура и Бордо, а също в Унгария и у нас – в България. Вкусът му издава нотки на малини и къпини. Използва се основно за смеси. Почти е невъзможно да го срещнете в чист вид.

Мерло е сорт грозде от което се прави невероятно вино.Мерло – това е второто по популярност в света от всички червени сортове грозде. Отглежда се навсякъде, където има винарни. Не е претенциозен сорт, в студено време зрее по-добре от Каберне-Совиньон, а в топлото събира повече захар.

Пино Нуар – влиза в тройката сортове грозде, от които е разрешено да се произвежда шампанско. Култивира се основно в регионите на Европа с умерено-студен климат и на територията на САЩ и Япония. Но родината му е регионът Бургундия, където се произвеждат най-добрите бургундски вина.

Много е претенциозен и дава относително малка реколта. Зависи от сезонните условия и особеностите на местността. Има много тънък и наситен вкус и аромат. Вкусът му е съчетание на нотки на лечебни билки, различни горски плодове, йод и мускус.

Санджовезе – известен и популярен в Италия сорт червено гроздово вино. Отглежда се предимно в централната част на Италия, от Романа до Лацио. Използва се чисто и в смеси. Извън Италия е по-известно като основен компонент на вино Кианти. В състава си има висока киселинност и средна наситеност. Вкусовият му букет е с нотки на вишни и теменужки, а след поставянето му в дъбови бъчви се прибавя и дъбов и орехов привкус.

Сирасорт грозде, който се използва при приготвянето на червени и розови вина, както сухи, така и силни. Отглежда се във всички страни, които се занимават с винарство, но истинският му вкус се ражда във френската долина Рона. То има малък урожай, което помага вкусът да бъде много добър. Вкусът е смесица от нокти на различни плодове, тютюн, пипер и шоколад.

Карменерсорт червено грозде от легендарния сорт „Карменер“, изтребен от вредители от територията на Бордо, но запазил се на територията на Чили. И до днес основната част от това вино се прави в Чили. Има ниска киселинност, ниско ниво на танин и лек сладникав привкус. Сложен е за отглеждане и зрее дълго. Вкусът му е с оттенъци на дребни плодове, сливи, подправки и черен пипер.

Сортовете червено грозде за вина са многобройни и всяко един има спецификаМурведъруникален сорт червено грозде, вторият по популярност сорт за вино в Испания. Култивира се в Югоизточна Франция и на Средиземноморското крайбрежие. Притежава голяма устойчивост на захарта. Богат е на танин, в чист вид практически не се среща. Вкусовият букет е уникален – нотки на месо, горски плодове и целебни билки.

Гренашгроздето сорт Гренаш се знае по целия свят. Отглежда се предимно на север от Арагон (Испания) и в други страни от Европа. Много устойчиво на захар и издръжливо, дава най-добрия урожай на камениста почва. Отличава се с много танин, ниска киселинност и високо съдържание на алкохол. От него се произвеждат предимно розови вина. Вкусът му разкрива нюанси на червени плодове, орехи и пръст.

Зинфандел – този сорт е родом от САЩ и е гордостта на щатите. Отличителната му особеност е високото съдържание на танин, захар и алкохол. Основно се използва за създаването на сладки, сухи, трапезни и газирани вина. Има вкус на плодове, подправки, тъмна череша и черен пипер.

Регент – един от най-добрите червени винени сортове за производство на маркови вина от най-висок клас. Родината му е Германия. Реколтата му е голяма, устойчив е към студа и вредителите, което позволява да не се използват химикали и да се отглежда като екологично чист продукт. Има наситен тъмен цвят и съдържа много танин. Притежава вкус на трева, малини и летни плодове.

Саперави – късен винен сорт червено грузинско грозде, от което се правят трапезни, десертни и силни вина. Култивира се най-вече на територията на Грузия. Най-добре се отглежда в топлите региони, защото захарта се натрупва в гроздето само в такива условия, а самото грозде има високо ниво на киселинност, който отлежава 5-20 години. Има вкус на малини, сливи и сухи плодове.

Сортове червено вино Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™