Причините са ясни: след зимата тялото е отслабено, плодовете и зеленчуците по това време губят своите витамини и енергийна стойност, плюс резките колебания в атмосферното налягане и повишената слънчева радиация не допринасят за доброто здраве. Ето защо е необходимо да наблюдавате здравето си в този момент особено внимателно. Но има заболявания, които особено често се влошават с пристигането на пролетната топлина. И е важно да започнете лечението им навреме, така че да стане наистина ефективно или да се погрижите за превантивните мерки, за да намалите до минимум обострянето на симптомите на хронични заболявания.

Ето 5 заболявания, които най-често се обострят през пролетта:

1. Язва

Симптоми на начално обостряне: болка в епигастричния регион на празен стомах (така наречените С почти 100% вероятност започва да "обажда" през април, особено за тези, които са склонни към пептична язва. Как може да се обясни това, лекарите засега не са установили. Симптоми на начално обостряне: болка в епигастричния регион на празен стомах (така наречените "гладни" болки), нощни болки, гадене, нарушено изпражнение, лош дъх ... Особено опасни са усложненията на язва - стомашно-чревно кървене, перфорация на язва, която вече ще изисква спешна хирургическа намеса. Но дори и при успешно преодоляно обостряне се образува друг белег върху лигавицата на стомаха или червата – зона, която не е в състояние да функционира нормално.
Знаейки за сезонността на екзацербациите (те се случват не само през пролетта, но и през есента), е необходимо да започнете превантивни мерки в навечерието на тези периоди. Факт е, че пептичната язва, подобно на гастрита, има предимно бактериален произход (причинена от наличието на Helicobacter pylori в организма). За да не станете жертва на бактериална активност, е необходимо да се предотврати отслабването на имунната система. Запомнете "златното правило": страдащите от заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да се хранят често (5-6 пъти на ден), частични и диетични (премахване на мазни, пикантни, солени, кисели, пържени, подправки, алкохол и газирани напитки).

2. Психични заболявания

Нараства честотата на депресивните разстройства и различни невротични състояния. Причината за това според лекарите е пролетната неизправност на биологичния часовник поради промяна на светлинния режим. Трябва да внимавате, ако човек почувства неразбираемо неразположение, трудно му е да намери воля да направи нещо, той е недоволен от себе си и близките си, не иска да общува с другите, доминиран е от песимистични мисли, особено по отношение на бъдещето. Лекарите препоръчват: в началото на април е по-добре да си легнете един час по-рано от обикновено, да се разхождате повече навън, да дишате чист въздух, да спортувате. Можете да си вземете една седмица почивка от работа и просто да се отпуснете за Ваше удоволствие.

3. Настинки

Променливо време, отслабен имунитет и дори краткотраен контакт с пациент на улицата или в транспорта - всичко това създава идеални условия за инфекциозни и бронхопулмонални заболявания през пролетта. Всеки е подложен на сезонни настинки. Именно през пролетта най-често се обострят циститите и синузитите. Но правилното хранене, антивирусните лекарства и витамините ще помогнат да победят вирусите и да укрепят имунната система. Не пренебрегвайте правилата за лична хигиена: измийте ръцете си, след като се приберете, внимателно почистете и проветрете жилищните помещения. Дори ако отворите прозореца в апартамента само за 5 минути на всеки час, това вече е достатъчно, за да намалите многократно концентрацията на микроби във въздуха.

Алергия - това е една от най-честите пролетни болести.

4. Алергия

Това е една от най-честите пролетни болести. Реакцията на организма към полените се нарича научно сенна хрема, а в бита – битова алергия. Смята се, че около 100 растения могат да причинят алергии. Сред тях: бреза, елша, леска, дъб, клен, ясен. Хората, чиито роднини са имали или имат алергии, са по-податливи на сенна хрема, но това нежелано наследство се проявява като правило не от раждането, а от 7-8 години. Това заболяване е много трудно за лечение. Лекарите съветват: да излизате от къщи по-рядко преди 11 часа сутринта; при слънчево и ветровито време закачете мокри чаршафи, марлени мрежи на прозорците и ги сменяйте по-често - тогава прашецът "няма да премине".

5. Дерматологични заболявания

Реакцията на организма към полените се нарича научно сенна хрема, а в бита – битова алергия. Влошаването на дерматологичните заболявания е още един признак на пролетта. Жертви на априлския месец стават не само тийнейджъри, но и жени от 20 до 40 години. Работата е там, че поради преструктурирането на тялото (под влияние на сезонни фактори), мастните жлези престават да се справят с функциите си. Освен това през този период се активират микроорганизми, които имат отрицателен ефект върху кожата. Кърлежите, живеещи в домашен прах и пухени възглавници, стават по-активни. Те не са опасни, при условие че защитните сили на организма са нормални. В противен случай веднага започват да се появяват малки пъпки и възпаления по кожата и конюнктивит на очите. За да се избегнат подобни дерматологични проблеми, лекарите съветват да се подсилвате с витамини.

На кои храни да наблегнем през пролетта?

Кефир

Кефирът има изразен терапевтичен ефект при умора, слабост, така характерни за пролетта.Киселите млечни продукти (включително извара) могат значително да поддържат силата на тялото през пролетта. Диетолозите съветват отслабените хора да ядат кефир или ферментирало печено мляко, като добавят към тях канела, мед, сушени кайсии, кардамон. Кефирът има изразен терапевтичен ефект при умора, слабост, така характерни за пролетта.

Зеле

И по-добре мариновано. Факт е, че в резултат на ферментация на млечнокисели бактерии такъв продукт е обогатен с много полезни вещества. Само 300 грама кисело зеле са достатъчни, за да си набавим дневната нужда от витамин С, който поддържа имунитета ни.

Гроздов сок

Една чаша гроздов сок е достатъчна, за да снабди организма с дневна доза витамини от група В. Това ще Ви предпази от стрес. Аскорбиновата киселина, съдържаща се в плодовете, ще помогне да се справите с вирусите и микробите. Освен това гроздето е полезно за зрението и го поддържа остро до дълбока старост. До този извод стигнаха наскоро учени от университета Фордъм в Ню Йорк. Резултатите от техните експерименти показват, че този плод осигурява защита на ретината и предотвратява слепотата. Тайната на терапевтичния ефект, според изследователите, се крие в антиоксидантните свойства на горските плодове.

Банани

Учени от Сингапур откриха вещества в пулпа им, които повишават ефективността и подобряват паметта. Освен това, поради изобилието от витамини от група В, бананите могат да предпазят от пролетна депресия, а изобилието от калий ще подпомогне сърдечната функция.