Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Полезни съвети при ухапване от кърлежи

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 175 прегледа на този пост

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

Кърлежите са насекоми, някои от тях са кръвопийци, които пренасят опасни болести.

Пролетта е в разгара си, кърлежите, пренасящи букети от сериозни патологии, от които най-опасното е енцефалит, са вече активни. Как да се предпазим от ухапванията от кърлежите и какво да правим, ако сме получили такова ухапване – това ще разгледаме в тази статия.

Какво представлява кърлежът?

Кърлежи (лат. Acari) е най-многобройният клас паякообразни от класа на членестоногите. Дълги са от 0,2 до 0,4 мм, имат шест крачета. Иксодните клещи (лат. Ixodidae) са семейство кърлежи от разреда на Ixodida, които са повече от 650 вида. Сред тях се срещат кръвопийци, които са преносвачи на смъртоносно опасни болести.

Опасно ли е ухапването от това насекомо?

Полезни съвети за вадене на кърлеж самостоятелно.

Кърлежите пренасят инфекциозни болести, от които най-опасната е енцефалитът, който води до тежка инвалидност и дори смърт. Второто по опасност заболяване е разпространената по Северното полукълбо борелиоза, или Лаймска болест. Има и други болести, които пренасят кърлежите, в частност някои видове хеморагични трески.

При захапване заразената слюнка попада в кръвта на човека, което е много вероятно да доведе до развитие на заболяване.

Има ли безопасни кърлежи?

Да, в природата носители на инфекции съвсем не са всички кърлежи, но дали кърлежът е бил заразен, може да се определи само в лабораторни условия.

Какво да правим при захапване от кърлеж?

Насекомото трябва да се премахне възможно най-бързо от кожата, то не се впива веднага. Трябва да се премахне внимателно, като се опитваме да не го разкъсаме. Ако кърлежът вече се е впил, трябва да го изтеглим внимателно.

Как се премахва кърлеж?

В домашни условия това е най-добре да се прави с пинцета. Ако сме навън, ще трябва да действаме много внимателно с пръсти или със здрав конец. Трябва да захванем кърлежа с пинцета или с увити в чиста марля пръсти колкото се може по-близо до мястото на ухапването. След това, хванали насекомото строго перпендикулярно на ухапването, трябва да завъртим тялото му около оста му и да го извадим.

При премахване с конец трябва да завържем конеца на възел възможно най-близо до ухапаното, след което да извадим насекомото, като бавно го издърпваме нагоре.

Трябва да дезинфекцираме ухапаната кожа. За тази цел са подходящи: йод 5%, спирт, водороден пероксид, в краен случай – ракия. След като махнем кърлежа, трябва да измием ръцете си със сапун.

Ако след изваждането му се вижда, че в кожата е останало черно, това означава, че е останала главата на насекомото вътре. В този случай трябва отново да обработим ухапаното място с йод или спирт, след което остатъкът от кърлежа по принцип трябва да излезе сам. Ако това не се случи, главата на кърлежа трябва да се извади, все едно си вадим трънче.

Извадения кърлеж трябва да поставим в затворен съд, за да го дадем за изследване в лаборатория.

Важно!

Как да се предпазим от ухапване от кърлеж и какво да правим, ако ни захапе кърлеж?

При изваждането на кърлежа в никакъв случай не трябва да използваме масло. То не само ще попречи да извадим насекомото, а и ще запуши дихателните му пътища, така че кърлежът ще умре в кожата ни.

Какво да правим след ухапването?

След като ни е захапал кърлеж, трябва да се обърнем задължително към лекар, най-добре да идем в инфекциозно отделение, където да ни се направи профилактика. Изваденият кърлеж се дава за изследване.

По статистика само един от 10 кърлежа е заразен, но дори и да е заразен, се развива болест само в половината от случаите.

Ако насекомото е било заразено, трябва да си направите изследване на кръвта и да преминете през профилактично лечение.

Как да се предпазим от ухапвания от кърлежи?

Мерките са много лесни за изпълнение. Когато излизаме сред природата, трябва тялото ни да е максимално покрито: подходящи са плътните дрехи с дълги ръкави и крачоли, а също и обувките ни да са затворени и да имаме шапка на главата. В гората трябва да се преглеждаме постоянно, особено косата, откритите части на тялото ни, местата под коленете и свивките в лактите. Когато се върнем, също трябва да прегледаме себе си и домашните си любимци, с които сме били навън. Кърлеж можем да си донесем вкъщи и с цветя и други дарове от горите.

Трябва ли да се ваксинираме срещу енцефалит?

Ваксината е най-ефективният начин за профилактика срещу енцефалит от кърлеж. Особено препоръчителна е при хора в рискова група: геолози, ловци, лесничари, градинари, туристи.

Планираната ваксина се прави есента (първата), след 5-7 месеца се прави втора ваксина, след година – трета. След това се поставя ваксина веднъж на всеки 3 години. Може да се постави „екстремна“ ваксина в летния сезон, но в този случай не бива да се ходи в гората поне месец.

Полезни съвети при ухапване от кърлежи Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™