Бобови и зърнени храни – задължителни за доброто здраве!
От древни времена до наши дни основно място в менюто на хората от всички страни заемат зърнените и бобовите култури. Научили сме се да ги отглеждаме преди хиляди години и до днес ценим това ни умение. Тези култури растат и зреят при най-различни климатични условия, а следователно са разпространени по цял свят. Ценни са зърната, които се обработват по различни начини.
Ползата на зърнените храни
Какво представляват зърнените култури? Това са растения от така наречената хлебна група. Към тях се отнасят пшеницата, царевицата, овесът, оризът, ечемикът, просото, соргото и други.
Тези зърна съдържат фибри, въглехидрати, мазнини, витамини, протеини, минерали, които са необходими и ценни за човешкия организъм. Например, в триците се съдържат влакна, които съдържат витамин В. Те способстват нормалната работа на червата, предотвратяват преяждането, запека и различните заболявания на чревния тракт. А освен това понижават ефективно холестерола и дори помагат да се стабилизира съдържанието на захар в кръвта.
В самото зърно се съдържат въглехидрати, които се преобразуват в процеса на храносмилането в глюкоза, наричана още "топливо“ за човешкия организъм. Съдържа се и витамин Е, който е необходим за репродуктивната функция, за красотата на кожата и за нормализирането на кръвообращението. Неоценима полза зърнените храни носят заради съдържанието в тях на нишесте. Тези растения може да се употребяват в кухнята под формата на каши, различни сортове хляб, сладкарски изделия, макарони, брашно.
Най-разпространените зърнени храни
Някои видове зърнени култури са дошли от древността, без да са се променили на външен вид, и носят полза за организма повече от онези, които са генетично модифицирани. Макар че всички зърна са приблизително с един и същи състав, се различават по количеството белтъчини, по съдържанието си на витамини, минерали, наличието или отсъствието на глутен в тях.
Киноа
Тя е богата на белтъчини (около 15%) и хранителни влакна (около 8%). Съдържа витамини: А, група В, С, РР; минерали: желязо, калий, калций, магнезий, мед, фосфор и цинк. Благодарение на голямото количество лизин, киноа способства укрепването на зъбите, костите, подобрява състоянието на косата и ноктите. Регулярната и употреба помага за понижаването на кръвната захар и холестерола в кръвта, за извеждането на токсините от организма. Въздейства благотворно върху сърдечно-съдовата система и психическото състояние на човека. Не съдържа глутен.
Амарант
Тази зърнена култура е богата на протеини (приблизително 14%) и ненаситени мазнини (приблизително 8%). Съдържа витамините А, В група, С, D, E, K, PP и минералите калий, цинк, магнезий, калций, мед, манган, желязо, натрий и фосфор. Богат е и на аминокиселини лизин, левцин, изолевцин, цистин, валин, аргинин, триптофан и фенилаланин. Амарант помага за изхвърлянето от организма на токсини и свободни форми на кислород. Понижава холестерола и кръвната захар, подсилва имунитета, въздейства благотворно върху здравето на съдовете и сърдечния мускул, а освен това благоприятства за добро психическо здраве. Подобрява и състоянието на дермата и предотвратява появата на обриви. Предпазва от развитието на заболявания като остеопороза и хипертония. В амарант няма глутен.
Просо
То съдържа витамини от Б група, А, Е, К, РР и Д. Минералите, които присъстват в състава на просото, са сяра, калций, мед, калий, желязо, магнезий, фосфор, цинк, йод и манган. Просото е незаменимо в режима на хранене на хората, които искат да отслабнат. То помага за подобряване обмена на веществата и предпазва от отлагане на мазнини (липотропно действие). Тази зърнена култура действа положително върху стомашно-чревния тракт, съдовете, костите, косата, зъбите, кожата. Намалява отоците, помага за детоксикирането на организма и не съдържа никакъв глутен.
Елда
Елда съдържа много белтъчини (около 13%) и е незаменима за отслабващите благодарение на съдържащите се в нея ненаситени мазнини, които ускоряват обменните процеси и помагат да се понижи теглото. Съдържа витамините В, Е, С, РР и минералите цинк, мед, желязо, магнезий, йод и фосфор. Аминокиселинният състав на елда често се сравнява в този на месото, затова тя е важен продукт в менюто на спортистите. Елда увеличава нивата на хемоглобина, заздравява костите, подобрява състоянието на косите и дермата, укрепва съдовите стени, повишава еластичността на кожата. Освен това регулира захарта и въздейства положително върху храносмилателния тракт. В елда също не се съдържа глутен.
Спелта
Дивата пшеница е богата на белтък (~14%) и е диетичен продукт. Съдържа А, Б, Е и РР витамини и минералните елементи калий, мед, калций, селен, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган, фосфор и натрий. Спелта съдържа и много незаменими аминокиселини. Тези зрънца подпомагат детоксикацията и елиминирането на свободните радикали. Намаляват холестерола, повишават имунитета и са цяр за сърцето и кръвоносната система. Добре влияе спелта върху психиката, а освен това подобрява състоянието на ноктите, косите и кожата. Регулира нивото на хемоглобин, възстановява силите след тежки тренировки и при психическа преумора. Не се препоръчва за хора с непоносимост към глутен.
Ползата от бобовите храни
Не по-малко важни за човешкия организъм са бобовите култури. Те не заместват хлебната група на зърнените, а обратното – допълват я. Към тях се отнася фасулът, фъстъците, грахът, соята, нахутът, лещата и дори какаото.
Ползата на бобовите е в това, че тези растения насищат организма с важни аминокиселини, които той не изработва сам. Съдържат фибри, подпомагащи извеждането на шлаките, токсините, солите на тежките метали.
Бобовете помагат на организма в отделянето на жлъчка, в понижаване нивото на холестерола и захарта в кръвта. Много богати са на белтъчини, които носят бързо чувство на ситост. Използват се в различни диети, защото са нискокалорични. Също така бобовите съдържат в себе си витамините А, B, C, PP, фолиева киселина, калций, желязо, фосфор, калий, молибден. В кухнята може да употребявате различни видове, в зависимост от кулинарните Ви предпочитания.
Най-популярните бобови храни
Грах
Това е най-популярният представител от семейство Бобови. В граха ще откриете витамините А, В1, В6 и С. Зеленият грах помага за кръвосъсирването и укрепва костите. Изобщо не съдържа холестерол. В него почти няма и мазнини, затова пък съдържанието на фибри е много високо. Като източник на растителен протеин, грахът напълно може да замени месото. При това той се преработва много по-добре от стомаха, усвоява се и не вреди на организма така, както често вредят продуктите с животински произход.
Грахът е натурален продукт, в който има много антиоксиданти, а това е важно не само за вътрешното здраве, но и за здравето на дермата и косите – за красотата. Употребата на грах също подпомага и нормалната работа на органите на храносмилането, помага да се избавим от киселини и проблеми с работата на червата. Регулярната му употреба намалява риска от развитие на онкологични патологии, стимулира процесите на регенериране в тъканите и органите.
Фасул
Фасулът, както и повечето бобови, е добър източник на влакна, които подпомагат понижаването на холестерола в организма, а също и нивото на кръвната захар. Второто превръща фасула в идеален продукт за хора, които страдат от захарен диабет. В съчетание например с ориз, фасулът осигурява на организма практически обезмаслен белтък с много високо качество.
Фасулът е отличен източник на различни микроелементи, молибден, неотменния компонент на ензима сулфитна оксидаза, която отговаря за дезоксидацията на сулфитите. Фасул, както и другите бобове, е богат на разтворими и неразтворими влакна. Научните изследвания са доказали, че неразтворимите влакна помагат да предотвратят такива нарушения в храносмилателната система като синдром на раздразненото черво, а също така намалява и вероятността от възникване на сърдечен пристъп.
Белият фасул, който познаваме повече като бял боб, е богат на фолиева киселина, манган, хранителни влакна, белтъчини, фосфор, мед, магнезий, желязо и витамин В1. Той зарежда с енергия, стабилизира нивото на захарта, осигурява на организма антиоксиданти и помага да се подобри паметта.
Черният фасул (черен боб) има мека сипкава структура. Богат е на почти всички полезни вещества, на които са богати и другите видове фасул.
Леща
Протеините, които се съдържат в лещата, се усвояват отлично от организма. Тя е лидер сред бобовите култури по съдържание на желязо. Освен това е богата и на витамин В1 и незаменими аминокиселини.
Още един + в колонката на полезните свойства на лещата е високото съдържание на магнезий в нея, с помощта на който вените и артериите Ви могат да си отдъхнат с облекчение. Магнезият намалява съпротивлението и подобрява потока на кръвта, кислорода и питателните вещества в целия организъм.
Лещата е полезна при храносмилателни разстройства, а освен това нормализира съдържанието на захар в плазмата на кръвта. Именно затова се препоръчва на диабетиците.
Нахут
Нахутът се нарича още гръцки грах. Това е хранителен продукт, който е много разпространен в страните от Западна и Средна Азия, Северна Африка, Северна Америка.
Нахутът е добър източник на лецитин, рибофлавин, тиамин, никотинова и пантотенова киселини, холин. Той е богат на протеини и въглехидрати, както и всички бобови растения. Съдържа и полезните за имунитета и кръвта калий и магнезий.
Регулярното използване на нахут понижава съдържанието на холестерола в организма. Укрепва и костната тъкан, заради намиращите се в него калций и фосфор. Манганът, който също присъства в състава на нахута, стимулира производството на енергия от организма. Още едно предимство – той е нискокалоричен заради което може да се използва при провеждането на всякакви диети.
Соя
Ако не ядете соеви бобове, лишавате себе си от готов еликсир на младостта. Най-доброто, което можете да направите, за да възстановите защитата на клетките си от стареене и свързаните с него болести, е да ги наситите с веществата, които се намират в соята.
Соята е уникална, защото е източник на много генистеин – мощен антиоксидант, който има широко биологично действие, насочено срещу стареенето и рака. Например той се "намесва“ в основните ракови процеси на всеки етап. Той блокира ензима, който "включва“ раковите гени и унищожава рака в самото начало на развитието му. Той инхибира ангиогенезата, растежа на нови кръвоносни съдове, необходими за подхранването на раковите образувания. Той има и антихормонално действие, което му дава особени преимущества в борбата с рака на млечните жлези и простатата.
Най-хубавото на всички бобови, които изредихме е, че можете да си ги купите във всеки хранителен магазин.
Ползата на тези култури е неоценима, затова трябва да присъстват в менюто Ви регулярно. И при това да не ги замествате една с друга, а да употребявате както бобови, така и зърнени храни. Те са не само полезни, но и много вкусни.