Глутенът е вид протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта, като процентното съдръжание спрямо други аминокиселини в състава на житните култури е около 80% – значителен превес. В други храни, като киноа, овесени ядки, царевица и ориз глутен, не се съдържа, но модерните начини на обработка могат да доведат до малки количества глутен дори в тези храни. Глутенът също се съдържа във всички обработени храни, които можем да срещнем на пазара – от сладки, чипсове, сосове, готови супи до салатни дресинги, майонези и много други. Затова и спазването на режим, който напълно изключва глутена, е доста предизвикателно, доста повече, отколкото изглежда на пръв поглед.
Глутеновата нетолерантност, за съжаление, може да бъде много опасна за тялото и да надхвърли симптомите на стомашното неразположение. Затова и познаването на симптомите на развиването на тази модерна нетолерантност е доста важно за съвременния начин на живот.
При развиване на глутенова нетолерантност някои фактори играят сериозно влияние: начин на хранене, достатъчен или недостатъчен прием на важни нутриенти, състояние на добрата флора в организма (добри бактерии), генетична обремененост, състояние на имунната система, хормонален баланс.
Като правило глутенът се счита за антинутриент, това означава, че той няма хранителна стойност, а преработката му от организма е трудна.
Начините за справяне с глутенова непоносимост не са много и трябва доста стриктно да се спазват, за да може организмът да се справи с този проблем.
Това е най-трудният и може би единственият ефективен начин за справяне с глутеновата нетолерантност. За целта за поне 30 дни трябва напълно да изключите глутен от храненията си. Това е така нареченият тестов период, по време на който сами можете да установите дали се чувствате по-добре, дали отслабвате и ако след добавяне отново на глутен към менюто си започнете да изпитвате определени симптоми, то със сигурност може да се опитате да изключите глутена напълно от живота си.
Безглутенова диета изключва само три храни и техните продукти: пшеница, ръж, ечемик. Лесно, но не толкова, тъй като брашната от тези зърнени храни може да се срещнат в доста голямо количество продукти. Трябва да избягвате традиционните видове паста и пица, хляб, сладкиши, бисквити, мюсли, както и някои видове алкохол, включително бира. Съдържанието, описано на опаковката може значително да Ви помогне да се справите с това кой продукт съдържа глутен – съдържанието на брашно от гореизброените зърнени продукти е абсолютен показател, че храната съдържа и глутен.
По време на такъв тип диета трябва да се заложи на противовъзпалителни храни (тъй като глутенът предизваиква възпаления в организма, когато страдаме от глутенова нетолерантност). Такъв тип храни, спиращи и лекуващи възпаленията, са: органични животински меса, млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки, семена и пробитични храни.
Когато искате да опечете хляб или сладкиш, това не е невъзможно, заложете на следните видове брашна:
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: