Нисковъглехидратната диета е популярен начин за отслабване. За много хора обаче това е трудно постижим начин на хранене, тъй като въглехидратите са една от любимите храни на мнозина. В последно време обаче популярност именно по тези причини придобива диетата или по-скоро начинът на живот, който включва консумация на различни количества въглехидрати всеки ден. Този начин на хранене включва ден с намалена консумация на въглехидрати, ден без въглехидрати и ден с по-голямо количество въглехидрати.
Различното количество въглехидрати всеки ден има много повече ползи от спазването на безвъглехидратна диета. Освен това има дни, по време на които могат да се похапват и храни, съдържащи голямо количество въглехидрати, което улеснява този начин на хранене и пристъпите на внезапен глад за въглехидрати. Този режим е много подходящ за поддържане на форма и за задържане на вече постигната такава, както и когато искате да свалите 5-8 трудни за сваляне килограми.
По този начин ще консумирате само около 25 гр. въглехидрати от приетите зеленчуци, които се числят към бавните и по-полезни въглехидрати.
Тук целта е да поддържаме нивото на прием на въглехидрати под 75 гр. дневно. Какво е позволено?
Нормалният прием на въглехидрати се определя както от теглото Ви, от пола Ви и общата Ви активност за деня – дали се движите много, дали тренирате активно. Жените се нуждаят от 150-200 грама дневно въглехидрати, отчитайки тези фактори, а мъжете могат да достигнат и до 300 грама.
Добре е да си набавяте всички въглехидрати от така наречените бавни такива: източници са картофите, кафевият ориз, пълнозърнестото брашно. Разбира се, всеки има нужда от изкушение понякога, затова ако сте сред феновете на сладкото, позволете си го по време на този ден.
Запомнете обаче, че това не е ден на пълни изкушения, а напротив – начин организмът да си набави нужните въглехидрати, без те да се натрупват под формата на мазнини.
Най-добрата последователност на тези три дни по време на седмицата е следната:
Разбира се, първите два дни може да напаснете според графика Ви, за да свикнете, тоест да започнете от почивните Ви дни.
Този вид хранене е повече хормонална стратегия, отколкото такава за броене на калории. Лишаването от въглехидрати, след като сме консумирали нормално количество от тези вещества, е важно, тъй като по този начин възможността те да се складират като мазнини намалява до минимум.
Освен това този тип хранене е достатъчно задоволителен и енергиен дефицит няма да бъде изпитан (както може да се случи при пълно лишаване от въглехидрати).
Всъщност хормоните са тези, които ни карат да се чувстваме гладни, да напълняваме и да се чувстваме нещастни и депресирани. С този тип хранене ще ги поддържаме максимално ефективни и контролирани.
Инсулин е едновременно хормонът, който съхранява мазнини, както и хормонът, който натрупва мускулна маса. Когато консумираме въглехидрати, инсулин се отделя в кръвообращението, за да се включи в метаболизма на тези вещества. Това е хормонът, който съхранява въглехидратите в черния дроб, за да се използват като енергия на по-късен етап, или в мускулите също за енергия. Когато тези депа за съхранение са пълни и енергията не е изразходена, то въглехидратите започват да се съхраняват като мастни натрупвания.
Затова е важно да консумираме достатъчно, но не прекалено количество въглехидрати, за да имаме енергия и да не ги натрупваме под формата на мазнини. Предложният режим манипулира по много добър начин отделянето на инсулин, така че той да подкрепя повече мускулите, а не да натрупва приетите въглехидрати под формата на мазнини.
Лептин се произвежда предимно от мастните клетки и е отговорен за глада и общото задоволство. Когато за дълъг период от време приемаме завишени количества въглехидрати, лептин започва да се отделя в по-голяма степен. Това е и причината да се чувстваме все по-гладни, макар и да приемаме много големи количества калории.
Когато постоянно приемаме много въглехидрати и много килокалории, нивата на лептин в организма са постоянно високи. Това води до така наречената лептинова резистентност, когато хипоталамусът не дава знак на организма да забърза метаболизма при високи нива на лептин в кръвта, както при нормални обстоятелства трябва да се случи.
Разбира се, и много ниските нива на лептин са опасни – те се причиняват от много нисък прием на хранителни вещества и килокалории. Редуването на различно количество от въглехидрати е най-добрият вариант да останем чувствителни към важния хормон.
Това е хормонът на щастието, отделя се от мозъка и често се използва в лекарства срещу депресия. Истината е, че въглехидратите стимулират производството на серотонин и това е причината да се чувстваме по-щастливи след прием на шоколад.
Ако поддържаме ниски нива на серотонин, както е в безвъглехидратната диета, освен че ще сме много по-нещастни, ще бъдем и много по-изложени към пристъпи на глад. Когато си позволяваме по време на седмицата всякакви видове въглехидрати (както и тези от шоколад), нивата на серотонин остават стабилни.
Кортизолът е катаболитен хормон, което означава че разрушава клетки, за да могат те да бъдат използвани като енергия. Това може да бъде и полезно, и вредно, тъй като хормонът може да разруши както мастни клетки, така и мускулни. Едновременната комбинация от протеини и въглехидрати всъщност спира производството на кортизол и то когато тази консумация е рано сутрин. Така позволяваме на организма повече да натрупва мускули и да гори мазнини. Затова и дните с нормална консумация на въглехидрати са много важни, те стопират производството на кортизол и позволяват увеличаването на мускулната маса за сметка на мастните тъкани.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: