15 сеп
0 Коментар(а)
7353 Преглед(а)
Новини
,
Здравословно хранене
,
Билки и растения
,
Здравословни проблеми и състояния
Билките и подправките са един от най-лесните начини да си набавяме здравословни съставки с абсолютно никакви калории. Те са нещо малко, което можем да добавим към ежедневното си хранене, което обаче има многобройни ползи, една от най-важните от които – пълни са с антиоксиданти. Важно е, когато купуваме подправки, да се стремим към био органичните такива, които не съдържат пестициди и хербициди.
- Куркума – Куркумата има силно изразени противовъзпалителни свойства, облекчава симптомите на артрит и раздразнена храносмилателна система. Едни от най-известните свойства на тази източна подправка са именно нейните антиракови свойства. Вкусът й е силно изразен, а цветът не отстъпва. Използва се най-често в Индийската кухня, но напоследък придобива популярност в цял свят. Често се използва в съчетание с кимион и кардамон поради добрата комбинация между вкусовете им.
- Розмарин – Розмаринът е приятел на имунната система, като я поддържа силна, здрава и функционираща добре. Това свойство на подправката я прави както противораков агент, така и помощник за справяне с настинки и грип. Розмаринът също така е много добър за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, както и на кръвообращението. Чаят от розмарин облекчава раздразнения стомах и храносмилателна система. Като подправка най-често се съчетава с картофи и пилешко месо.
- Босилек – Босилекът има разностранни ползи за организма, сред които: укрепва структурата на клетъчните ДНК структури, овладява възпаленията в организма, подобрява сърдечното здраве. Подправката като цяло укрепва клетъчното здраве на организма.
- Кимион – Кимионът е не само една от най-често използваните подправки за овкусяване на месо, но е и сред подправките с редица здравословни ползи. Той помага за предпазване от диабет, а също така има противовъзпалителни свойства. Кимионът съдържа редица минерали като фосфор, витамин В1, калий. Освен върху месо се добавя и към ястия с картофи и най-вече към запечени такива.
- Индийско орехче – Ако обичате да приготвяте печива или десерти, индийското орехче със сигурност присъства в кухненския Ви шкаф. Една от най-големите ползи на индийското орехче е неговото детоксикиращо действие. Добавя се често към напитки за детоксикиране и изчистващи програми. Има невероятното свойство да изчиства бъбреците и като цяло токсините от организма. Индийското орехче е естествено средство за лечение на ежедневните храносмилателни проблеми.
- Шафран – Най-добре свойствата на шафрана се разгръщат, когато се използва неговият екстракт. Той е ефективно лечебно средство за менструални болки и депресия. Има дори свойствата да предпазва от дегенеративни заболявания като Алхаймер.
- Женшен – Женшенът е разглеждан като чудодейна подправка в много части на Азия, едно от най-добрите му свойства е да стимулира имунната система. Имунната система е една от най-важните системи в организма, която ни помага да не се разболяваме и промотира общото ни здраве. Женшенът ни помага да се концентрираме и да бъдем фокусирани. Затова, когато имате нужда от концентрация, просто го добавете към дневното си смути.
- Кардамон – Едни от най-важните качества на кардамона са тези, които го правят чудесен за храносмилателната система. Също така тази традиционна източна подправка има антиоксидантни свойства, които ни помагат да се справим със свободните радикали, които се появяват в тялото вследствие на въздействието на храната, напитките, въздуха. Подправката също така намалява кръвното налягане, действа диуретично и е богата на фибри.
- Къри – Къри е не само предпочитана подправка от феновете на лютото, но има и здравословни ползи за организма. Като типичен представител на лютите подправки, къри има антивъзпалителни и антиракови свойства.
- Мащерка – Мащерката е билка и подправка с невероятни антиоксидантни свойства – може да достигне антиоксидантните свойства на редица плодове и зеленчуци. Може да си приготвяте както чай от мащерка, така и да я добавяте към различи ястия. Важно е да приемаме достатъчни количества антиоксиданти, тъй като те ни защитават от въздействието на вредните свободни радикали и предпазват организма от оксидативния стрес.
- Пипер кайен – Пиперът кайен е изключително разпознаваема и отличителна подправка, която се използва за придаване на лютивоостър вкус на различни ястия и най-вече на месни такива. Пиперът има изчистващ ефект върху тялото, като и действа благоприятно на храносмилателната система. Диетата с лимони и пипер кайен е една от най-известните изчистващи диети, която детоксикира организма. Съдържанието на мощния антиоксидант капсаицин прави пипера кайен много подходящ за добавяне към режим с цел отслабване.
- Корен от женско биле – Коренът от женско биле е билка, известна с успокоителните си свойства – релаксира, премахва депресията и облекчава симптомите на стрес. Използва се също при проблеми със сърцето и при симптоми на менопауза. Един от най-известните начини за използване на корена от женско биле е да се приготвя чай от него. Това е един наистина бързо успокояващ чай, който може да Ви въздейства, когато имате нужда от презареждане на ума.
- Риган – Риганът е една от многофункционалните подправки – подхожда на почти всички видове храни. За подправка риганът е доста богат на хранителни вещества: минерали, фибри, омега-3, антиоксиданти. Риганът лесно се отглежда в домашни условия, дори и в саксии, което го прави достъпен за прилагане в различни ястия. Тъй като риганът има доста разновидности, може би най-популярната такава е италианската, която често се добавя към традиционната италианска кухня.
- Кориандър – Кориандърът е една от топ подправките в модерната кулинария, тъй като придава остър и запомнящ се вкус. Подправката помага при тежки проблеми като интоксикацията с тежки метали, когато помага на организма да се изчисти от тях. Чаят от кориандър помага да се справим с проблемите със съня, като ни помага да заспим по-бързо и лесно.
- Лавандула – Лавандулата е известна с успокояващите си свойства и охлаждащия ефект върху ума. Тя е растение, което съдържа фитонутриенти – вещества много полезни за организма. Може да се използва изсушена като билка, само не прекалявайте с количествата, тъй като ястията стават твърде горчиви на вкус. Може да се пие като чай, като той има успокоителни свойства.
- Салвия – Салвията или градинският чай е подобно растение на розмарина, тъй като двете билки произхождат от едно семейство. В същото време билката има високо съдържание на антиоксиданти, от които трябва да си набавяме постоянно високи количества. Има и силни антивъзпалителни свойства, както и лек горчив вкус.
- Джинджифил – През годините джинджифилът стана изключително популярен и днес се среща в много повече рецепти от когато и да било. Подправката има силни изчистващи свойства, както и действа превантивно на рака. Може да се добавя към супи, салати, основни ястия. Понякога се добавя и към десерти. Типичният вкус на джинджифила го прави както много обичан, така и не толкова харесван понякога, но това не променя особено големите му полезни свойства за организма.
- Канела – Канелата се използва често в приготвянето на печива и десерти. Има също антисептични свойства, които изчистват тялото от бактерии, намалява нивата на "лошия" холестерол, регулира нивата на кръвната захар, засилва метаболизма и също така помага при отслабване. Може също да се добавя към всякакъв вид топли напитки, като им придава типичния си вкус.
- Магданоз – Магданозът е източник на антиоксиданти, както и на високи нива витамин К, витамин С, витамини от групата В. Затова е и особено полезен за имунната система и сърдечно-съдовата система. Използва се не само за овкусяване, но и за освежаване на дъха след хранене.
- Копър – Копърът е доста богат на антиоксиданти и може да предпази организма Ви от оксидативен стрес. Също така съдържа големи количества витамин С. Може да се съхранява по различни начини и да се използва в различни форми, като се добавя на салати, супи, основни ястия, смутита.