Ароматният розмарин се отглежда лесно и на балкона, и в градината. Така лесно може да се възползваме от безценните свойства на билката – подправка, която действа антиоксидантно, съдържа фитонутриенти и есенциални киселини. Билката е разпространена в Средиземноморския регион и расте през цялата година. Днес се отглежда по цял свят като важна кулинарна добавка.
Какво трябва да знаем за розмарина?
Как да отглеждаме розмарин?
Розмаринът се отглежда в алкална почва, която е добре дренирана. Предпочита слънце, но в същото време сянка от облаци му влияе добре. Важно е да се знае, че билката може да достигне големи височини – от 1,5 до 3 метра. Освен всичко розмаринът е и красив. В ранното лято цъфти с гроздовидни цветчета в морско синьо. И цветчетата, и листата са ароматни и имат лек дъх на камфор. Още в миналото розмаринът се използвал за предпазване от инфекции по време на фестивали и сватби, като бил използван за украса. Така че отглеждането му на балкона има още една полза.
Ползите от приема на розмарин
Съдържащите се в него фитонутриенти предпазват от инфекции и поддържат здравето. Връхчетата на цветовете съдържат розмаринова киселина и други летливи мастни киселини, които имат антисептично, противовъзпалително, антиалергично, антигъбично действие. Като калориен прием съдържа 131 ккал за 100 гр. и не съдържа холестерол, освен това съдържа голямо количество фибри.
Витамини
Билката е особено богата на витамини от групата В: фолиева киселина, пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин. Розмаринът е една от билките, съдържащи най-високи дози фолати – това са вещества, важни за синтеза на ДНК. Витамин А е друг витамин, който можем да си набавим чрез розмарина, а приемът на антиоксидантния витамин А от естествени източници предпазва от различни видове рак. И не на последно място, колагеносинтезиращият и предпазващият от инфекции витамин С може да бъде набавен от тази ароматна и полезна подправка.
Минерали
Билката, независимо дали прясна или сушена, е богата на:
- Калий
- Калций
- Желязо
- Манган
- Мед
- Магнезий
Съдържанието на желязо в розмарина е особено високо – 6,65 мг/100гр.
Избор и съхранение на розмарина
Отглеждането му е наистина лесно, но ако все пак го купувате от супермаркет, избирайте пресния – вкусът му е по-лек и се харесва повече, докато сухият има по-натрапчив аромат и вкус. Често сухата подправка не се харесва на мнозина, защото е по-остра и трябва да се добавя най-вече към ястия от червено месо. Наистина, пресният розмарин може да разпознаете по зелените листенца, които нямат пожълтели участъци или петна. Прясната подправка се съхранява в хладилник в найлонов плик за няколко дни, а сухата в недостъпно за светлина място и кутия, в която не навлиза въздух.
Розмаринът като подправка
В кулинарията розмаринът като повечето подправки се добавя в края на приготвянето на ястието – така ароматът му остава най-ярък. Пресен или сушен, розмаринът е част от здравословната Средиземноморска кухня, където се използва многостранно за овкусяване на: салати, супи, печени зеленчуци и ястия от месо. Подхожда отлично на домати, патладжани, тиквички, картофи. Известни в Средиземноморската кухня са сотираните картофи с розмарин, които се поръсват с леко накъсан пресен розмарин. Чаят от розмарин е също известна напитка, която има диуретичен и прочистващ ефект върху организма, използва се още за настинки, депресии, главоболие, причинено от нервност.
Розмаринът като билка
Розмариновата киселина, която е естествена полифенолна киселина, има антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни свойства. Киселината се съдържа и в други известни подправки като мента, босилек, мащерка, салвия.
Маслото от розмарин, което се извлича от цветовете на билката, съдържа редица летливи киселини, които имат тонизиращо, свиващо, стягащо действие. В миналото се използвало като средство за лечение на ревматит, подагра, невралгични състояния. Екстракт от розмарин, който се втрива в скалпа, подсилва корените на косата и предпазва от оплешивяване.
Оставете коментар