В забързания свят, когато сме непрестанно заети, имаме много ангажименти и стресовите ситуации не са никак малко, храната, която избираме, пряко повлиява на здравето ни. Това, което готвим, поръчваме в ресторанта и купуваме от магазините, реално може да афектира здравето ни, енергията, апетита ни, както и най-важния орган за целия организъм – сърцето. Затова е полезно да знаем кои храни са най-полезни за него.

Кои са най-полезните храни за сърцето?

Малките горски плодове са много полезни за сърцето.

Диня

Динята има толкова много ползи за организма, така че често трябва да я консумираме: вкусна е, нискокалорична е, хидратира и съдържа много полезни вещества като фибри, антиоксиданти, витамин С, витамин А, калий, магнезий. Съдържа мощния антиоксидант ликопен, който помага в борбата с рак и болести на сърдечно-съдовата система. Динята също така съдържа цитрулин, който подобрява здравето на червените кръвни клетки.

Йогурт

Освен всичките му ползи (повече може да прочетете тук) йогуртът е полезен и за сърцето. Той защитава и поддържа зъбите здрави, а проблемите с тях често могат да доведат и до проблеми със сърцето. Когато предпочетете йогурта за своята следобедна закуска, Вие приемате много антиоксиданти и се възползвате от пробиотичния му ефект.

Домати

Ползите на доматите идват от това, че те са богат източник на ликопен и витамин С. Могат да се консумират по много начини – от салата до супи и сосове. Антиоксидантното им съдържание е много високо, а освен това са полезни за талията – съдържат много вода и са нискокалорични.

Акокадо

Авокадото е източник на много ненаситени мастни киселини и калий, което го прави много добро за контролиране на кръвното налягане. Съдържа също така витамин С, фибри, каротеноиди. Каротеноидите са вещества, които защитават сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Освен това авокадото има уникалното свойство да помага на организма да абсорбира полезни вещества от други храни и антиоксиданти, приемани със зеленчуци като спанак и моркови.

Горски плодове

Ягодите, къпините, малините, боровинките са истинска бомба от полезни вещества. Те са пълни с антиоксиданти, поддържат сърцето здраво и са чудесен междинен снакс. Малките горски плодове намаляват нивата на "лошия" холестерол и поддържат кръвното в норми. Те са нискокалорични плодове, които не съдържат мазнини и съставки, които промотират доброто състояние на костите и трансформирането на приетата храна в енергия. Те са сочени като едни от най-полезните плодове срещу рак, които се борят със свободните радикали и стреса.

Бобови храни

Само половин купичка бобови на ден ще поддържа сърцето Ви в чудесна форма. Разтворимите фибри, съдържащи се в бобовите, са ключов фактор за поддържане на сърцето здраво. Фибрите се свързват с холестерола в кръвта и противодействат той да бъде абсорбиран от организма. Бобовите също така са източник на полезни вещества: протеини, фолати, магнезий, калций, омега-3, В-витамини.

Орехи

Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които са полезни за сърцето. Само няколко ядки на ден са достатъчни за много ползи: здраво сърце, по-добра мозъчна функция, по-здрави капиляри и кръвни клетки. Освен това орехите са много добра междинна закуска, могат да се добавят към салати, сладки и други ястия.

Сьомгата е една от най-полезните храни за сърцето.

Киноа

Тази храна от древността се нарежда сред съвременните суперхрани и е много полезна за сърцето. Това е един от най-добрите източници на растителен протеин, който е по-полезен от този на червеното месо. Също така киноа съдържа почти двойно количество фибри в сравнение с други зърнени храни. Киноа също е източник на ненаситени мастни киселини, същият вид, който се открива в маслините и авокадото. Също така ползите на киноа не свършват до тук – не съдържа глутен и е добра за фигурата.

Сьомга

Редовната консумация на риба поне веднъж седмично намалява с до 30% възможността за развиване на болести на сърдечно-съдовата система. Сьомгата е един от най-добрите избори – съдържа много омега-3 мастни киселини, които поддържат ритъма на сърцето постоянен и могат да предотвратят високо кръвно налягане. Сьомгата в комбинация със зеленолистни зеленчуци е едно полезно както за сърцето, така и за талията ястие.

Ядките са важна част от здравословните режими.

Бадеми

Бадемите са безценен източник на витамин Е, фибри, протеини – едни от най-необходимите съставки за добра форма. Могат да се консумират по много начини с уточнението да спазваме количеството от 30 грама на ден. Идея за добавяне на повече бадеми към ежедневието е използването им като брашно или мляко – двете заместват традиционните такива.

Грах

Грахът е богат източник на фибри и протеини (повече за ползите му може да прочетете тук). Освен това поддържа талията тънка (една купичка грах съдържа под 100 ккал.), а това е едно от важните условия за здраво сърце. Може да се добавя към салати, супи, яхнии, като гарнитура. Замразеният вариант също е полезен.

Овесени ядки

Овесените ядки са приятели на талията, а изборът им за закуска е изключително здравословен. Тъй като затлъстяването и многото коремни мазнини са рисков фактор за отключване на сърдечни заболявания, поддържането на теглото в норма е важно за сърцето.

Пъпеш

Друг сезонен плод за лятото е също много полезен за сърцетопъпешът. Пъпешът е много добър източник на витамин С – един от силните антиоксиданти, който предпазва от вредното въздействие на свободните радикали. Други важни и полезни съставки на пъпеша са: витамин А, витамини В, витамин К, калий, фолати, магнезий, фибри.