Киселото мляко е изключително полезно. Българското кисело мляко съдържа уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която има редица ползи за поддържането на здрава и работеща храносмилателна система. Киселото мляко е много полезно освен това за кожата, имунитета, здравите кости, нокти и зъби. Може да се използва ежедневно при приготвянето на много ястия, салати, десерти. Освен това за търсещите отслабване киселото мляко е подарък, тъй като е много нискокалорично, съдържа протеини и фибри. Не е за пренебрегване и че киселото мляко е чудесна напитка за лятото – разхлажда, тонизира и в същото време е много полезна.
История на киселото мляко
Българското кисело мляко започва историята си преди около 4 хил. години във времената на траките. Те забелязали първи, че ако прясното мляко ферментира, се запазва за по-дълго време. Друг ключов момент от историята на тази полезна храна е през 1905 г., когато българският микробиолог доктор Стамен Григоров открива бактерията, на която се дължи ферментацията на млякото – Лактобацилус булгарикус.
Истинското кисело мляко
И до ден днешен приготвянето на киселото мляко се извършва по същия начин, както преди хиляди години. Ферментацията се извършва с бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус. Като този процес може да се извърши при различни млека: краве, биволско, овче, козе, смес от няколко животински млека. Истинското мляко (с изключение на биволското, което е чисто бяло на цвят) има кремав оттенък. Основен белег, по който се разпознава истинското мляко, е, че при разбиване неговата консистенция е напълно хомогенна. Не се получава разделяне, образуване на бучки, отделяне на вода. Киселинността на истинското кисело мляко е приятна. Когато млякото е твърде кисело, то е престояло.
Съхранението на млякото в наши дни позволява то да бъде запазено до 20 дни, ако се съхранява при температура от 2 до 6º. Истината обаче е, че при превозването му често се допуска температурата да се повиши. Освен това при престояване млечно-киселите бактерии постепенно умират. Затова по възможност е препоръчително да избираме мляко от доказани източници и да го консумираме много скоро след заквасването му.
Ползи на киселото мляко:
- Млечно-киселите бактерии регулират вътрешния баланс в организма
- Справя се с проблемите на храносмилането
- Подобрява метаболизма
- Грижи се да бъдем биологично млади
- Източник е на протеини и калций
- Предпазва от заболявания
- Засилва имунитета
- Помага при отслабване
Рецепти с кисело мляко:
Здравословна бърза закуска
Необходими продукти (2 порции): 400 гр. кисело мляко; 4-6 с. л. овесени ядки; 2 ч. л. смляно ленено семе; 2 ч. л. сусам; няколко пресни ягоди по желание.
Начин на приготвяне: Млякото се разпределя в две купички и в него се слагат по половината количество от всички продукти. Овесените ядки трябва да престоят от 15 до 30 минути според вкуса. По желание се добавят парченца нарязани ягоди или може да се консумира и солен вариант с много малко количество хималайска сол.
Панирано кисело мляко
Необходими продукти (6 порции): 500 гр. цедено кисело мляко; 2 връзки пресен или див чесън; 3 стръка пресен джоджен; 150 гр. брашно; 100 гр. галета; 3 яйца; сол и черен пипер; мазнина за пържене.
Начин на приготвяне: Киселото мляко се овкусява с нарязаните джоджен, чесън, сол и черен пипер. Яйцата се разбъркват и се поставят в подходяща за топене купичка. Брашното и галетата се поставят също в купички. От овкусеното кисело мляко се правят малки топки с помощта на лъжица за сладолед и се овалват последователно в брашно, яйца, галета и отново в яйцата и галетата. След това приготвените хапки се пържат в загрято масло до зачервяване и се поднасят като предястие.
Панакота с праскови и кисело мляко
Необходими продукти (6 порции): 800 гр. кисело мляко; 400 гр. пресни праскови; 180 гр. пудра захар (може и заместител); 1 лимон; 1 пакетче желатин; 30 мл. вода; 1 ч. л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне: Прасковите се пасират. Една може да се остави по желание за декорация. Полученото пюре се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок. Разбърква се, добавя се захарта и се бърка с телена бъркалка до еднородна смес.
Желатинът се накисва във водата и щом набъбне се загрява за 15 секунди в микровълнова фурна. Разбърква се добре и се добавя към приготвената смес от киселото мляко. Сместа се разпределя в подходящи формички и се оставя в хладилник за поне 2 часа. При изваждането на панакотата формички се потапят за малко в топла вода и се обръщат в чинии. По желание се гарнира с резенчета праскови.