Сушените плодове са едни от най-полезните междинни снаксове и един от най-добрите начини да си осигурим в малко количество много хранителни елементи. Те са в основата и на най-здравословно приготвените десерти, тъй като осигуряват необходимата сладост, а в същото време са много полезни. Количеството при пресните плодове не е толкова определящо (макар че също трябва да се следи), но при сушените плодове вниманието в количеството, което консумираме, е задължително. Калорийната стойност на сушените плодове е изключително завишена сравнено с пресните аналози, тъй като сушените плодове не съдържат вода.

5 полезни сушени плода:

Сушените кайсии са едни от най-полезните плодове.

Смокиня

Сладката смокиня е много полезна и макар че е сезонен плод, може да се намери целогодишно като изсушен такъв. Съхранението й с оризово брашно е новият най-добър начин за безглутеново запазване. Сушени смокините са по-сладки, а хранителната им стойност не се променя.

Смокините имат високо съдържание на фибри, витамин К, витамини В, минерали като фосфор, калций, желязо, магнезий. Съдържат и пектин, който представлява разтворими фибри, които поддържат храносмилателната система бърза и здрава. Смокините са богати и на калий, който помага да се намали вредното въздействие на прекалената консумация на натрий и регулира кръвната захар.

Важно е да се отбележи, че сушените смокини са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са най-важните мастни киселини, които трябва да осигуряваме на организма си.

Сини сливи

В сините сливи се съдържа един от най-важните антиоксидантни витаминивитамин А, който предотвратява вредното въздействие на свободните радикали и е превантивно средство срещу артрит, атеросклероза, астма, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, рак на дебелото черво.

Друга важна съставка на сините сливи е минералът калий, който е основно поддържащо средство за здрава и пълноценна сърдечно-съдова система. Освен това калият е особено препоръчителен при отслабване или задържане на вода, тъй като успешно прочиства организма от задържаната вода.

Сините сливи успешно се справят с хроничния запек или когато искаме да прочистим храносмилателната си система. За целта изяжте 10 сини сливи, последвани от чаша вода.

Стафиди

Сушените боровинки са много полезни в умерени количества. Стафидите представляват изсушени зърна грозде и са концентриран източник на енергия, витамини, минерали и елeктролити. 100 грама стафиди съдържат 249 ккал., което представлява по-голяма концентрация от тази в гроздето, но в същото време стафидите са източник и на по-големи количества витамини, минерали и полифенолни антиоксиданти и като цяло нутриенти.

Също като гроздето, стафидите съдържат важния антиоксидант ресвератрол, който има антивъзпалителни, антиракови и нормализиращи лошия холестерол свойства. Стафидите съдържат 3.7 гр. фибри, които представляват 10% от необходимото количество за деня. Стафидите съдържат калций, желязо, манган, магнезий, мед, цинк, флуор, калий, витамини от групата В.

Стафидите са едни от най-приложимите сушени плодове. Могат да се добавят както към десерти, така и към салати и ястия като ориз. В сладкарството те традиционно се добавят към мъфини, шоколади, хляб, пудинги, бисквити.

Сушени кайсии

Факт, който се отнася за повечето сушени плодове е, че те са източник на разтворими фибри, които се грижат за здрава храносмилателна система и бърз метаболизъм. Фибрите също така намаляват нивата на "лошия" холестерол.

Кайсиите са изключителен източник на калий, а сушените такива съдържат даже по-голямо количество. Същото важи и за количеството на желязо в сушените кайсии – то е по-високо от това в пресния аналог. Като оранжев плод, кайсиите са много богати на каротеноиди и витамин А. Витамин А е много важен за здравето на очите, антиоксидантната защита и растежа на нови клетки.

Сушени боровинки

1/3 чаена чаша сушени боровинки съдържа 123 ккал. и 0.55 гр. мазнини, повечето от които са ненаситени и полезни за сърцето. Трябва да се внимава с количеството на консумирани боровинки, тъй като в една порция от тях има около 26 грама захар, малко над препоръчителната дневна доза. В същото време сушените боровинки могат да ни донесат значителни ползи: здраве за уринарния тракт, добро количество от антиоксиданта витамин Е, желязо, калий, витамин С. Добро решение е боровинките да се добавят към разнообразни ястия, например към месо или ориз, като му прибавят отличителен сладникав вкус.

Сушените ябълки са източник на фибри.

Други полезни сушени плодове:

Сушени праскови

Не са толкова известни като сушен плод, но са също полезни – една порция съдържа 34% от дневните нужди от витамин А и 18% от препоръчителната доза желязо.

Сушени ябълки

Един от най-диетичните сушени плодове – може да я предпочетете, когато се стремите към отслабване.

Сушени круши

Също нетрадиционен, но много полезен избор – сушените круши отлично ни снабдяват с витамин С, желязо, витамин К и мед.

Сушени домати

Често се забравя, че доматите са всъщност плод, а не зеленчук. Сушените домати са също изключително хранителни и полезни и можете да ги добавяте към пица или други ястия. Сушените домати ни даряват с желязо, витамин С, калий, магнезий, манган.